16 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Εκατομμύρια δολάρια δαπανούν οι ΗΠΑ για να αναπτύξουν τεχνολογία η οποία θα βοηθά τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και την Κίνα.
Τεχνολογία ειδικά για τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Κίνα αναπτύσσουν οι ΗΠΑ.
Ένα από τα projects για τα οποία κυκλοφόρησαν πληροφορίες πρόσφατα είναι ένα ειδικό «κουμπί πανικού», το οποίο θα επιτρέπει στους διαδηλωτές να διαγράφουν τα αποθηκευμένα δεδομένα από τα κινητά τους τηλέφωνα σε περίπτωση σύλληψης από τις αρχές.
Κατά τον Μάικλ Πόσνερ, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ δαπανούν χρήματα «σαν να πρόκειται για επιχειρηματικά επενδυτικά κεφάλαια», ενώ ανέφερε πως παρέχεται και εκπαίδευση στη χρήση νέων τεχνολογιών σε ακτιβιστές.
Από το 2008 μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 50 εκατομμύρια δολάρια για τα «προγράμματα για ακτιβιστές», στα οποία συμπεριλαμβάνονται συστήματα για την προσπέλαση firewalls.
«Αναζητούμε για ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, που θα προσαρμόσουν την τεχνολογία και τις εξειδικεύσεις τους σε αυτή την κοινότητα των ανθρώπων που προσπαθούμε να προστατέψουμε» συμπλήρωσε ο Πόσνερ, που χαρακτήρισε την «κούρσα» μεταξύ των ακτιβιστών και του κυβερνητικού ελέγχου ως ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού».
Ο περιορισμός της πρόσβασης στο Ίντερνετ αποτελεί πλέον ένα σύνηθες καθεστωτικό μέτρο αντίδρασης απέναντι σε γενικευμένες εξεγέρσεις, όπως παρατηρήθηκε και παρατηρείται σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Υεμένη και το Μπαχρέιν- σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, σημειώθηκαν περιστατικά ολικού «μπλοκαρίσματος» της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Η αμερικανική κυβέρνηση στο παρελθόν έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των κοινωνικών δικτύων για την υποβοήθηση αντικαθεστωτικών, όπως στην περίπτωση του Ιράν το 2009, όταν ζητήθηκε από το Twitter να αναβληθούν εργασίες συντήρησης για να παραμείνει η υπηρεσία διαθέσιμη σε Ιρανούς που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των εκλογών.
Περίπου 5.000 ακτιβιστές έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Κατά τον Πόσνερ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τέτοιου είδους προγράμματα, παρά τον κίνδυνο να πέσει η τεχνολογία σε λάθος χέρια: μέσα αποφυγής εντοπισμού στο Ίντερνετ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εμπόρους ναρκωτικών ή τρομοκράτες.
13/04/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV