18 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Το αφεντικό του Google Android ο Andy Rubin βλέπει τον εαυτό του σαν έναν μοντέρνο Gene Amdahl, επιμένοντας ότι οποιοσδήποτε αμφισβητεί την δέσμευσή του για την κατασκευή μίας "ανοικτής" πλατφόρμας απλώς διασπέρνει FUD (φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία).
"Πρόσφατα, υπήρξε πολύ παραπληροφόρηση στον τύπο σχετικά με το Android και τον ρόλο της Google στην υποστήριξη του οικοσυστήματός του. Γράφω αυτό με το πνεύμα της διαφάνειας και σε μία προσπάθεια να βάλω τα πράγματα στην θέση τους", έγραψε ο Rubin στο Google's Android blog την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας στον πρόσφατο καταιγισμό ιστοριών που κατηγορούσαν την εταιρεία ότι περιορίζει το λεγόμενο "άνοιγμα" της πλατφόρμας. "Παραμείναμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη μίας ανοικτής πλατφόρμας για την κινητή βιομηχανία και πέρα από αυτήν".
Μπορεί να γελάσατε στην σοβαρή διατύπωση του "πνεύματος της διαφάνειας", αλλά ο Rubin υποστηρίζει πως το μαρτύριο του FUD είναι πιο διασκεδαστικό από όσο νομίζετε. Αν ο Rubin είναι ο Gene Amdahl, τότε ο φόβος, η αβεβαιότητα και η αμφιβολία δεν έρχεται μόνο από τους συνεργάτες της Google αλλά και από την ίδια.
Στο τελευταίο τεύχος του Computing Now της IEEE Computing Society, μίας συλλογής αποκομμάτων από τα κριτικά (peer-reviewed) περιοδικά της, οι Alberto Savoia και Patrick Copeland, μηχανικοί της Google, δεν έχουν κανένα ενδοιασμό στο να πουν στον κόσμο πως το Android είναι "αμφότερα ανοικτό και κλειστό".
"Η Google έχει πολλά έργα που είτε ακολουθούν το ανοικτό είτε το κλειστό μοντέλο και άλλα τα οποία δεν ταιριάζουν σε κανένα από τα δύο αυτά στερεότυπα. Το Android και το Chrome OS είναι παραδείγματα ανοικτής διεπαφής με τον εκτός της εταιρείας κόσμο", εξήγησαν. "Όμως και τα δύο έργα αυτά καμιά φορά 'σκοτεινιάζουν' στην κοινότητα για να εκπλήξουν την αγορά. Κατά μία έννοια, είναι και ανοικτά και κλειστά ανάλογα τις επιχειρηματικές ανάγκες της κάθε στιγμής".
Μία τέτοια περιγραφή του Android δεν είναι κάτι που εκπλήσσει, μέχρι να αντιληφθείς πως έρχεται από την ίδια την Google. Παρόλο που η Google πάντοτε έλεγε πως το Android είναι ανοικτή πλατφόρμα, η εταιρεία αναπόφευκτα αναπτύσσει την τελευταία έκδοση του mobile λειτουργικού κλειστών των θυρών, περιμένοντας να "ανοίξει" το κώδικα μέχρι ο πρώτος συνεργάτης να έχει ήδη διαθέσει τις συσκευές του στην αγορά.
Σύμφωνα με το Bloomberg Businessweek, επικαλώντας "περίπου μία ντουζίνα" συνεργάτες της Google, αυτό το στήσιμο έχει δημιουργήσει μία κατάσταση στην οποία οι κατασκευαστές συσκευών και οι πάροχοι κινητής, αναγκάζονται να παίξουν με τους κανόνες της Google για να λάβουν την πρώιμη έκδοση κλειστού κώδικα του λογισμικού. Τους πρόσφατους μήνες, το περιοδικό αναφέρει πως η Google έχει ακόμα περισσότερο "ασκήσει πίεση" στους Android σχεδιασμούς, τόσο πολύ που μερικοί συνεργάτες έχουν κάνει παράπονα στο Αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ξεχωριστά, η Skyhook Wireless, μία εταιρεία με βάση τη Βοστόνη που παρέχει μία υπηρεσία για τον εντοπισμό κινητών συσκευών μέσω κεραιών κινητής και Wi-Fi, έκανε αγωγή στην Google ισχυριζόμενη ότι το Android δεν είναι τόσο ανοικτό όσο λέει η Google. Η αγωγή κατηγορεί την Google ότι χρησιμοποιεί το Android, για να εξαναγκάσει του κατασκευαστές κινητών να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία εντοπισμού της Google, αντί της Skyhook. Σύμφωνα με την αγωγή, ο Andy Rubin είπε στον αντι-διευθύνων σύμβουλο της Motorola, Sanjay Jha, πως αν η Motorola δεν απορρίψει το Skyhook τότε η Google θα αποσύρει την υποστήριξη της από τις συσκευές της.
Όμως τα μεγάλα νέα είναι πως αν και η Motorola έχει κυκλοφορήσει την πρώτη συσκευή βασισμένη στο Android Honeycomb, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού ειδικά σχεδιασμένη για Tablets, η Google δεν έχει ακόμα ανοίξει τον κώδικα. Η εταιρεία έχει "σκοτεινιάσει" με τρόπο που ποτέ άλλοτε δεν έχει κάνει ξανά. Κανείς εκτός από τους πιο κοντινούς συνεργάτες της Google δεν έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει ένα Honeycomb tablet ή να χρησιμοποιήσει τον κώδικα του Honeycomb σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή.
Ο Rubin λέει πως η Google δεν ανοίγει τον κώδικα του Honeycomb γιατί δεν είναι έτοιμο ακόμα για τα κινητά τηλέφωνα. Όμως παρ' όλ' αυτά σίγουρα θα μπορούσε να ανοίξει τον κώδικα του έτσι και αλλιώς. Η Google ποτέ δεν είχε ενδοιασμούς στο να κυκλοφορήσει κώδικα του Android που ήταν επικεντρωμένο στα κινητά τηλέφωνα, όπου ο καθένας μπορούσε να το βάλει σε κάποιο tablet. Γιατί λοιπόν να μην κυκλοφορήσει μία επικεντρωμένη στα tablets έκδοση, όπου ο καθένας να μπορεί να τα βάλει σε κινητό τηλέφωνο; "Το Android είναι ανοικτού κώδικα", ήταν μία συνηθισμένη φράση της εταιρείας όταν συζητούσε το έργο αυτό που είναι αδειοδοτημένο σύμφωνα με την Apache άδεια. "Μπορείτε να του κάνετε ο,τι θέλετε".
Πολλοί έχουν σπεύσει να υποστηρίξουν την Google. Οι ισχυρισμοί του ανοικτής φιλοσοφίας είναι εύκολα υποστηρήξιμοι. Μερικοί υποστηρίζουν, με πολύ μεγάλη ευκολία ακόμα και τον αντίστοιχο ισχυρισμό της Apple. Όμως σίγουρα, έχει δεν έχει νόημα πια η λέξη "ανοικτό", είναι δύσκολο να αρνηθείς πως ακόμα και η Google ομολογεί ότι το Android είναι και ανοικτό και κλειστό.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως ο Savoia και ο Copeland λένε το ίδιο πράγμα για το Chrome OS. Τεχνικά, σε αντίθεση με το Android, όλος ο κώδικας του Chromium OS είναι παντελώς δημόσιος. Στην θεωρία, ο οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει κώδικα οποιαδήποτε στιγμή για την τελευταία έκδοση του λειτουργικού. Ο διευθυντής του τμήματος διαχείρισης προϊόντων ο Caesar Sengupta, είπε πως σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και αυτός έμεινε έκπληκτος όταν είδε κάποιους συμπληρωματικούς κώδικες (patches) που εμφανίστηκαν στο κώδικα του λειτουργικού. Αλλά ακόμα και σε αυτή τη κατάσταση, σύμφωνα με αυτά που φαίνεται να λένε οι Sovoia και Copeland, μία εταιρεία μπορεί να παρεμποδίσει αυτό το νέο κώδικα. Η Google μπορεί να "εκπλήξει την αγορά" όταν αυτή θελήσει, εμπλουτίζοντας τον κώδικα του Chrome OS με κώδικα που δεν θα υπάρχει στο Chromium OS.
Αυτό είναι το προνόμιο της Google. Και η εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να περιορίσει το τι μπορούν και τι δε μπορούν να κάνουν οι συνεργάτες της στο Android. Αλλά και εμείς διατηρούμε το δικαίωμά μας να γελάμε όταν ο Andy Rubin μας κάνει τον μάρτυρα...
Πηγές: adslgr.com / theregister.co.uk
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV