21 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Ο Τζούλιαν Ασάντζ θεωρεί πως η ιστοσελίδα του δίδαξε στους νέους έναν καινούργιο τρόπο δράσης
«Η Μέση Ανατολή ήταν σαν ξερό ξύλο έτοιµο να πάρει φωτιά» και το Wikileaks ήταν η σπίθα, λέει ο ιδρυτής του ισοτόπου Τζούλιαν Ασάντζ.
Μίλησε στη «Λιµπερασιόν» µε την ευκαιρία της έκδοσης στα γαλλικά του πρώτου βιβλίου του, που κυκλοφόρησε το 1997 µε τίτλο «Underground» και στο οποίο αφηγείται το παρελθόν του ως χάκερ. «Ηµουν υπερήφανος για τους χάκερς... Θέλησα λοιπόν να αφηγηθώ τον τρόπο που λειτουργο ύσετο διεθνές δίκτυό τους», λέει στην ειδική απεσταλµένη της γαλλικής εφηµερίδας, η οποία τον συνάντησε στο Μπικλς, ένα χωριό του Νόρφολκ, στην Αγγλία όπου κρατείται κατ’ οίκον ώς τον Ιούλιο που η βρετανική ∆ικαιοσύνη θα αποφασίσει, σε δεύτερο βαθµό, αν θα εκδοθεί στη Σουηδία (η πρωτόδικη απόφαση ήταν εναντίον του). Δύο γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει εκεί για βιασµό και σεξουαλική παρενόχληση, σε µια υπόθεση που αµφισβητείται έντονα από τους υποστηρικτές του.
Ο Ασάντζ λέει πως η κουλτούρα των χάκερς γίνεται τώρα κυρίαρχη. «Οι νέοι ανακαλύπτουν τη λειτουργία του κόσµου χάρη στις ανταλλαγές τους στο Ιντερνετ», λέει. «Μέσω του παραδείγµατός µας, του Wikileaks, δείξαµε έναν νέο τρόπο δράσης. Οι νέοι αγαπούν την ελευθερία της ενηµέρωσης και του λόγου στο ίντερνετ. Η υπεράσπιση των αξιών αυτών έγινε κάτι τρέχον γι’ αυτές τις γενιές και αυτό µας κάνει πολύ αισιόδοξους».
Για τον ιδρυτή του Wikileaks, οι εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή πυροδοτήθηκαν από τη δηµοσιοποίηση από το Wikileaks απόρρητων αµερικανικών διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων για τις χώρες της περιοχής.
Τα τηλεγραφήµατα αυτά «δεν περιέγραφαν απλώς τη διαφθορά του καθεστώτος του Μπεν Άλι, για παράδειγµα, αλλά φανέρωναν και πόσο εύθραυστο ήταν: αντιλαµβανόταν κανείς απ’ αυτά ότι αν υπήρχε µια σύγκρουση ανάµεσα στο καθεστώς του Μπεν Αλι και τον στρατό, οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν οπωσδήποτε το καθεστώς. Αυτό έστειλε ένα ισχυρό µήνυµα στους ακτιβιστές στην Τυνησία, αλλά και στον στρατό, στους οπαδούς του Μπεν Αλι και στις γειτονικές περιφέρειες».
Στην Αίγυπτο συνέβη το ίδιο: «Οταν το καθεστώς άρχισε να κλονίζεται, ο Οµαρ Σουλεϊµάν προωθήθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Και εµείς αρχίσαµε να βγάζουµε τα τηλεγραφήµατα για τον Οµαρ Σουλεϊµάν, ο οποίος είναι πράγµατι ένας αρκετά τροµακτικός τύπος. Ετσι έγινε αδύνατο για τους Αµερικανούς να υποστηρίξουν δηµόσια το δίδυµο Σουλεϊµάν - Μουµπάρακ όταν τα ίδια τα τηλεγραφήµατά τους περιέγραφαν πόσο επικίνδυνος είναι ο πρώτος. Κατ’ αναλογία, η υποστήριξή του κατέστη αδύνατη για όλες τις δυτικές κυβερνήσεις».
Πηγή: tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV