Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

apple vs samsung

Μήνυση εναντίον της Samsung υπέβαλε η Apple, υποστηρίζοντας ότι τα smartphones και οι ταμπλέτες Galaxy που παράγει αποτελούν πιστή αντιγραφή του iPhone και του iPad.

Ο «πόλεμος» στην αγορά των tablet PC και των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων μεταφέρεται, πλέον, στις δικαστικές αίθουσες και σκληραίνει όσο ποτέ πριν, σε μια εμφανή προσπάθεια της Apple -όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς- να «φρενάρει» τους ανταγωνιστές της που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android.

«Μας αντιγράφουν πιστά»

Στην μήνυση, η οποία υποβλήθηκε σε Περιφερειακό Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, η Apple υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός, το περιβάλλον εργασίας (user interface) και η συσκευασία των προϊόντων Galaxy «αντιγράφουν πιστά» αυτά της Apple.

Ένα από τα παραδείγματα που επικαλείται η εταιρεία του Στιβ Τζομπς είναι τα εικονίδια της οθόνης στις συσκευές Samsung, τα οποία υποστηρίζει ότι είναι ίδια με αυτά του iPhone και του iPad.

«Ελάχιστη αμφιβολία υπάρχει ότι ένα τηλέφωνο Samsung Galaxy που χρησιμοποιείται δημόσια, θα θεωρηθεί ως προϊόν της Apple, κρίνοντας από το σχεδιασμό και μόνο», σημειώνει η Apple στην μήνυση που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

«Η Samsung έκανε τα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες Galaxy να μοιάζουν με τα προϊόντα της Apple και να λειτουργούν όπως αυτά. Με την παρούσα ενέργεια, η Apple προσπαθεί να θέσει τέρμα στην παράνομη συμπεριφορά της Samsung και να λάβει αποζημίωση για τις παραβιάσεις που έχουν τελεστεί μέχρι σήμερα», αναφέρεται στο έγγραφο της μήνυσης.

Συνολικά, η Apple προσάπτει 16 κατηγορίες στη Samsung, συμπεριλαμβανομένου του «αδικαιολόγητου πλουτισμού», της «παραβίασης εμπορικών σημάτων» και της «παραβίασης των αποκλειστικών δικαιωμάτων χρήσης».

«Αυτού του είδους η κατάφωρη αντιγραφή είναι λάθος», τόνισε, σε ανακοίνωσή της, η Apple.

Η απάντηση της Samsung

Εκπρόσωπος της Samsung δήλωσε ότι τα προϊόντα της εταιρείας είναι αποτέλεσμα δικής της έρευνας και ανάπτυξης και ανακοίνωσε ότι η Samsung θα λάβει «τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την προστασία της πνευματικής της ιδιοκτησίας».

Ένας «πόλεμος» με παρελθόν

Η Apple πρωταγωνιστεί σε έναν ιδιότυπο «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κατασκευαστών συσκευών και δημιουργών λογισμικού για το ποιος κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης (πατέντες) για τα smartphones και τους υπολογιστές tablet που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Nokia και η Apple έχουν αλληλομηνυθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Η τελευταία πράξη του μεταξύ τους δικαστικού «έργου» γράφτηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Nokia προέβη σε καταγγελία στην Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Apple παραβιάζει τις πατέντες της στο iPhone, στο iPad και σε άλλα προϊόντα.

Ένας καλός πελάτης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζομπς, έχει κατά καιρούς επικρίνει δημόσια τη Samsung και άλλους ανταγωνιστές του.

Ωστόσο, η Samsung ουδέποτε απάντησε σε αυτές τις «προκλήσεις», κυρίως επειδή η Apple είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της μετά τη Sony (στοιχεία για το 2010).

Μεταξύ άλλων, η Apple χρησιμοποιεί μικροτσίπ που παράγει η Samsung. Μόνο πέρυσι η συνεργασία τους απέφερε κέρδη ύψους 5,7 δισ. δολαρίων στη Samsung.

Μια χρυσοφόρος αγορά

Η Samsung είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κατασκευαστές smartphones στον κόσμο και έχει αναδειχθεί στον ισχυρότερο ανταγωνιστή της Apple στην ακμάζουσα αγορά της ταμπλέτας.

Οι συσκευές Galaxy της Samsung χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, το οποίο αποτελεί τον βασικότερο αντίπαλο του iOS, της πλατφόρμας λογισμικού που αναπτύσσει η Apple.

Η παγκόσμια αγορά των smartphones αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 58% φέτος, με το Android να καταλαμβάνει μερίδιο 39%.

Παράλληλα, οι διεθνείς πωλήσεις των υπολογιστών tablet, όπως το iPad, αναμένεται να αυξηθούν από 15 εκατομμύρια που ήταν το 2010, σε 70 εκατομμύρια το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ερευνών Gartner.

Σύμφωνα με την έρευνα, το iPad θα υπερισχύσει των ανταγωνιστών του, πουλώντας φέτος περίπου 48 εκατ. κομμάτια, με αποτέλεσμα να «ελέγχει» το 69% της αγοράς των ταμπλετών.

Η Apple είχε πουλήσει περισσότερα από 108 εκατομμύρια iPhones και 19 εκατομμύρια iPads.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;