17 Φεβρουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Oδηγίες για το ξεμάτιασμα, εξομολόγηση μέσω ηλεκτρονικού ραντεβού, ευχές για την κατασκευή κομποσκοινιού αλλά και πλήρης κατάλογος ακολουθιών, προσευχών, ύμνων και ψαλμών κάθε μυστηρίου. Ποιος είπε ότι η θρησκεία δεν ακολουθεί τις τάσεις της εποχής; Μια ματιά στο Διαδίκτυο πείθει και τον πιο άπιστο...
Περίπου 109 εκατ. σελίδες εμφανίζονται στο Google πληκτρολογώντας τη λέξη «Εκκλησία». Από την επίσημη σελίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τους ιστοτόπους των μητροπόλεων ως sites χριστιανικών οργανώσεων αλλά και επιτηδείων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την πίστη του χρήστη του Ιnternet.
Στο «χωνευτήρι» του Διαδικτύου όλα χωρούν και όλα ανευρίσκονται. Ο ρυθμός ζωής του σύγχρονου ανθρώπου έχει αναγκάσει και τους ιεράρχες να λάβουν τα μέτρα τους προσφέροντας ηλεκτρονικές λύσεις. Οπως για παράδειγμα ο πατέρας Ανδρέας, ο οποίος πληροφορεί το ποίμνιό του από την ιστοσελίδα του «Αθέατα Περάσματα» ότι τελεί εξομολογήσεις «μέσω ηλεκτρονικού ραντεβού». Προτού βιαστεί κανείς να τον κακολογήσει, σημειώνει: «Είναι θέμα αντοχής και ορίων. Να ξέρω ότι την τάδε ημέρα με περιμένουν οι συγκεκριμένοι είκοσι άνθρωποι και όχι σαράντα και πενήντα». Για ραντεβού προς εξομολόγηση πρόκειται, όχι για τη διαδικασία αυτή μέσω Διαδικτύου.
Εκτός από ηλεκτρονικά ραντεβού, ο πατέρας Ανδρέας, στο διάλειμμα των καθημερινών εκπομπών του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, διαφημίζει τα ιερά CD που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις με τις οποίες συνεργάζεται, όπως για παράδειγμα αυτό που τιτλοφορείται «Και μην ξεχάσεις να γίνεις άγιος». Διευκρινίζει μάλιστα ότι τα έσοδα από τα πάσης φύσεως δικαιώματα (10%) μοιράζονται ισομερώς στον ομιλητή και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Τονίζει επίσης: «Σου ζητώ μια χάρη. Υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη. Δεν το λένε σ΄ εσένα, το λένε σ΄ εμένα». Κάπου εκεί εμφανίζεται ένας τραπεζικός λογαριασμός της Εμπορικής για τον πολυάσχολο πιστό, ο οποίος μπορεί να εξαγνίσει τα ενοχικά του σύνδρομα καταθέτοντας, έστω και ηλεκτρονικά, τον οβολό του, αφού δεν έχει χρόνο να περάσει από το παγκάρι. Στο «Νέκταρ της Ορθοδοξίας» ένας πλήρης κατάλογος ακολουθιών, ευχών, προσευχών, ύμνων για κάθε γάμο, κηδεία ή άλλο μυστήριο, περιμένει τον χρήστη του Ιnternet που νιώθει την ανάγκη να σιγοψιθυρίσει κάτι στο γραφείο, ενώ στο site «Πηγή Ζωής», του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρειά Μυτιλήνης, το ηλεκτρονικό μενού περιλαμβάνει ορθόδοξα ακούσματα, λειτουργίες, παρακλητικούς κανόνες, αλλά και τους... ΑΧΕΧ, όπως τονίζει το αρκτικόλεξο, δηλαδή τους Αγίους Χωρίς Επαρκή Χρονολογία, όπως εξηγείται στον ιστότοπο.
Περισσότερο χρηστικές πληροφορίες απαντώνται στο gonia.gr. Τριάντα τρεις ευχές για την κατασκευή ενός 33αριού κομποσκοινιού, ενώ ακόμη πιο χρηστικές είναι οι συμβουλές του oode.gr για το πώς παρασκευάζεται ένα πρόσφορο. Μαθαίνει κανείς λοιπόν ότι εκτός των υλικών (αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι) απαιτείται η ειδική σφραγίδα για πρόσφορα, αλλά και ένα αναμμένο κερί. Τips για τη ζύμωση είναι και κάποιες προσευχές, όχι του τύπου «Θεέ μου, να μην καεί», αλλά ειδικές για μια τέτοια, ιερή, διαδικασία. Σε άλλα sites oι συμβουλές δεν σταματούν στα πρόσφορα. Επεκτείνονται στη σωστή διαδικασία παρασκευής κολλύβων- κούφια η ώρα-, αλλά και στο πώς να... διώξεις τους πιστούς από την εκκλησία, αν δεν είσαι ο ιερέας που απαιτούν οι ορθόδοξοι κανόνες συμπεριφοράς και λειτουργίας.
Κ αι όπως δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, έτσι και δίπλα στις σοβαρές συμβουλές προς τους θεοσεβούμενους βρίσκουν χώρο διάφοροι επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ανάγκη των πιστών. Ετσι προκύπτουν στο Διαδίκτυο τοποθεσίες που διαφημίζουν ότι οι κάτοχοί τους είναι ειδικοί στο... ξεμάτιασμα.
Μια κυρία «ΝtoraΚ», με site σε... ύποπτο (για το όνομα) γαλάζιο χρώμα, ισχυρίζεται ότι με μόλις 5 ευρώ αντίτιμο μέσω πιστωτικής κάρτας ή PayΡal μπορεί να ξεματιάσει τον ματιασμένο χρήστη του Ιnternet, και μάλιστα εξ αποστάσεως. Παρέχει δε τις συμβουλές της 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα!
Εξομολόγηση online πάντως ακόμη δεν προσφέρεται. Αντίκειται στους κανόνες αυτής της ιερής διαδικασίας. Τουλάχιστον με την παραδοσιακή μέθοδο, διότι στο εξωτερικό το «πες την αλήθεια σου», ή αλλιώς την αμαρτία, βρίσκει εφαρμογή σε ιστοσελίδες όπως το ivescrewedup.com (σε ελεύθερη μετάφραση: «τα έκανα θάλασσα»), δημιούργημα ιερέα για όσους θέλουν δημοσίως να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους- μικρές ή μεγαλύτερες.
11/02/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV