23 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Μόλις εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι τεχνικοί κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 900 και 1800 MHz θα πρέπει να ανοίξουν για επικοινωνίες μέσω των προηγμένης τεχνολογίας συσκευών τέταρτης γενιάς (4G). Οι κανόνες, οι οποίοι είναι σημαντικοί για την αποφυγή προβλημάτων παρεμβολών με τις υφιστάμενες συσκευές δεύτερης (GSM) και τρίτης γενιάς (3G), αποτελούν καίριο βήμα για να καταστεί δυνατή η ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση από περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις της ΕΕ. Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη έως το τέλος του 2011, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη να αποκτήσει κάθε Ευρωπαίος πολίτης δυνατότητα πρόσβασης σε βασικές ευρυζωνικές υπηρεσίες έως το 2013 και ταχεία και υπερταχεία ευρυζωνική πρόσβαση έως το 2020 (βλ. IP/10/581, MEMO/10/199 και MEMO/10/200).
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Νίλι Κρόους, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο δήλωσε: «Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των τελευταίας τεχνολογίας συσκευών κινητών επικοινωνιών 4G στο απαιτούμενο ραδιοφάσμα για να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να τονωθούν περαιτέρω οι υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες και να ενισχυθεί περισσότερο ο ανταγωνισμός».
Η νέα απόφαση εντάσσεται στις προσπάθειες της Επιτροπής να εξασφαλίσει για τις ασύρματες επικοινωνίες την πρόσβαση στο ραδιοφάσμα που χρειάζονται ώστε να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Ειδικότερα, με την απόφαση της Επιτροπής καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι που επιτρέπουν να συνυπάρχουν στις ζώνες συχνοτήτων 900 MHz και 1800 MHz τα συστήματα GSM (κινητά τηλέφωνα δεύτερης γενιάς, 2G), τα συστήματα τρίτης γενιάς (3G) που προσθέτουν κινητή διαδικτυακή σύνδεση στις συνήθεις τηλεφωνικές υπηρεσίες (σύμφωνα με το Παγκόσμιο σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών, UMTS) και η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών τέταρτης γενιάς (4G) που παρέχει υψίρρυθμες ευρυζωνικές υπηρεσίες (με τη χρήση των συστημάτων μακροπρόθεσμης εξέλιξης, Long Term Evolution (LTE), και παγκόσμιας διαλειτουργικότητας για μικροκυματική πρόσβαση, Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX), τα οποία καθιστούν δυνατή την επεξεργασία και διαβίβαση μεγαλύτερων ποσοτήτων πληροφοριών). Η συνύπαρξη αυτή προβλέπεται στην αναθεωρημένη οδηγία για το GSM σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος για κινητές υπηρεσίες (IP/09/1192).
Στην απόφαση προβλέπεται μηχανισμός για την έγκριση κανόνων τεχνικής εναρμόνισης με βάση στοιχεία από εθνικούς εμπειρογνώμονες ραδιοσυχνοτήτων. Οι εθνικές διοικήσεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 για να μεταφέρουν την απόφαση στις οικείες εθνικές κανονιστικές διατάξεις, έτσι ώστε οι ζώνες GSM να διατίθενται αποτελεσματικά για τα συστήματα LTE και WiMAX. Σύμφωνα με τις πρώτες ενέργειες της Επιτροπής για το άνοιγμα των ζωνών συχνοτήτων 900 MHz και 1800 MHz, το 2009 (IP/09/1545), τα κράτη μέλη έπρεπε να έχουν ήδη εξετάσει την κατάσταση του ανταγωνισμού μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες.
Το 2009 διενεργήθηκαν τεχνικές μελέτες για να αποδειχθεί κατά πόσον τα συστήματα LTE και WiMAX θα ήταν δυνατόν να συνυπάρχουν με ασφάλεια με τα άλλα συστήματα που χρησιμοποιούν ήδη το ίδιο εύρος ζώνης. Με τις μελέτες αυτές διευκρινίστηκαν επίσης οι τεχνικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα συστήματα που χρησιμοποιούν τις ζώνες συχνοτήτων 900 και 1800 MHz θα είναι ικανά να προστατεύουν από παρεμβολές τα συστήματα σε παρακείμενες ζώνες συχνοτήτων, όπως το GSM για τους σιδηροδρόμους και τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας. Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να παρέχουν κατάλληλη προστασία στα συστήματα που λειτουργούν σε παρακείμενες ζώνες συχνοτήτων.
Ιστορικό
Η οδηγία GSM του 1987 αφορούσε αποκλειστικά τη χρήση του μέρους της ζώνης ραδιοφάσματος των 900MHz για τεχνολογίες πρόσβασης σε δίκτυα GSM (Global System for Mobile), όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα.
Η εν λόγω οδηγία επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με την οδηγία 2009/114/ΕΚ (Δεξί κλικ / αποθήκευση ως... - PDF | 749Kb | 3 σελίδες), ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση αυτής της ζώνης ραδιοφάσματος και από περισσότερο προηγμένες ασύρματες τεχνολογίες επόμενης γενιάς, αρχίζοντας με την κινητή ευρυζωνική τεχνολογία τρίτης γενιάς (Παγκόσμιο σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών, UMTS).
Ταυτόχρονα, με την απόφασή της 2009/766/ΕΚ (Δεξί κλικ / αποθήκευση ως... - PDF | 754Kb | 4 σελίδες), η Επιτροπή διευκρίνισε τις τεχνικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της οδηγίας. Με την απόφαση αυτή όχι μόνον προστατεύεται το GSM, αλλά και υποχρεούνται τα κράτη μέλη να παρέχουν κατάλληλη προστασία στα συστήματα που λειτουργούν σε παρακείμενες ζώνες συχνοτήτων.
- Πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της Επιτροπής για το ραδιοφάσμα
- Ο ιστότοπος του Ψηφιακού θεματολογίου
- Ο ιστότοπος της κ. Νίλι Κρόους
- Διαβάστε την κα Νίλι Κρόους στο Twitter
Πηγή: europa.eu
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV