Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Από τις ισχυρές πωλήσεις του iPhone, που αψήφησε τα προβλήματα εφοδιασμού στην Ιαπωνία

Στιβ Τζομπς

Ρεκόρ πωλήσεων σημείωσε η Apple το β΄ τρίμηνο του 2011 (ως γνωστόν η Apple μετράει κάπως διαφορετικά τα οικονομικά τρίμηνα), λαμβάνοντας ώθηση από το ισχυρό επίπεδο πωλήσεων του iPhone και αψηφώντας τα προβλήματα εφοδιασμού από την Ιαπωνία. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας σημείωσαν άλμα 95%, στα 5,99 δισ. δολάρια, ή 6,40 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με κέρδη 3,07 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι πωλήσεις της Apple εκτινάχθηκαν κατά 83%, στα 24,7 δισ. δολάρια. Τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, καθώς οι αναλυτές του Bloomberg ανέμεναν κέρδη 5,39 δολαρίων ανά μετοχή και πωλήσεις 23,4 δισ. δολαρίων. Με τους συγκεκριμένους ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων και κερδοφορίας «θεωρώ ότι είμαστε ικανοποιημένοι σε όλα τα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε σε όλα τα μέτωπα και για το υπόλοιπο του έτους» τόνισε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς, ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ της Apple «έχουν καταστεί πλέον πολύ ισχυρά για να τα αγνοήσουμε, καθώς η Apple αψηφά τον νόμο της βαρύτητας» αναφέρει ο αναλυτής της JP Morgan Μαρκ Μόσκοβιτς. «Κατά την άποψη μας, η Apple αποτελεί τη μαγική ιστορία ανάπτυξης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης».

Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, Verizon Wireless, ξεκίνησε τη διάθεση του iPhone τον Φεβρουάριο, βοηθώντας την Apple να πουλήσει 18,7 εκατ. συσκευές στο β΄ τρίμηνο, επίδοση που όχι μόνο υπερβαίνει τον μέσο όρο των 16,3 εκατ. συσκευών που ανέμεναν οι αναλυτές του Bloomberg, αλλά και σηματοδοτεί νέο ρεκόρ τριμήνου από την κυκλοφορία του iPhone το 2007. Οι πωλήσεις υπολογιστών Mac και συσκευών αναπαραγωγής iPod διαμορφώθηκαν το β΄ τρίμηνο στα 3,76 και 9,02 εκατ. συσκευές, έναντι εκτιμήσεων για πωλήσεις 3,6 και 9,8 εκατ. αντιστοίχως. Στον αντίποδα, χαμηλότερες των εκτιμήσεων ήταν οι πωλήσεις της νέας συσκευής της Apple, της ταμπλέτας-υπολογιστή iPad 2, καθώς έφτασαν τα 4,7 εκατ. έναντι των 6 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Αpple, Τιμ Κουκ, ο οποίος έχει αναλάβει την ηγεσία της εταιρείας κατά την απουσία του κ. Τζομπς, απέδωσε το χαμηλό επίπεδο πωλήσεων του iPad 2 στο γεγονός ότι η παραγωγή της συσκευής δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Η Apple αναμένει για το τρέχον τρίμηνο κέρδη 5,03 δολαρίων ανά μετοχή και πωλήσεις 23 δισ. δολαρίων, σε αντίθεση με τους αναλυτές που κάνουν λόγο για κέρδη 5,25 δολαρίων ανά μετοχή και πωλήσεις 23,8 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο κερδών ανά μετοχή τριμήνου της Apple έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 28 συναπτά τρίμηνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Πηγή: kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;