26 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Ενας «χαφιές» είναι κρυµµένος στα iPhone (αλλά και στις άλλες κινητές συσκευές της Apple), επιτρέποντας στις ζηλιάρες συζύγους και τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ να εντοπίζουν και την παραµικρή κίνηση των κατόχων αυτών των συσκευών! Αυτό αποκάλυψαν σε συνέδριο που πραγµατοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο δύο βρετανοί ερευνητές συστηµάτων ασφαλείας, ο Πιτ Ουόρντεν και ο Άλασντερ Αλαν.
Οι συγκεκριµένες συσκευές της Apple, µε λειτουργικό iOS4, καταγράφουν τις κινήσεις των κατόχων τους και τις αποθηκεύουν σε µυστικά αρχεία. «Το πιο άµεσο πρόβληµα είναι ότι τα δεδοµένα αυτά αποθηκεύονται στη συσκευή σας µε µια µορφή που διαβάζεται εύκολα», τόνισαν οι ερευνητές. Αντίθετα µε υπηρεσίες εντοπισµού της γεωγραφικής θέσης, όπως η Foursquare, οι χρήστες δεν µπορούν εδώ να απενεργοποιήσουν αυτό το σύστηµα. Σε ορισµένες συσκευές, τα δεδοµένα ενδέχεται να έχουν αποθηκευτεί εδώ και έναν χρόνο, αφού η συγκεκριµένη λειτουργία φαίνεται να ξεκίνησε µαζί µε την τέταρτη έκδοση του iOS, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010.
Οπως είναι φυσικό, κρίσιµα ζητήµατα όπως η προστασία της ιδιωτικότητας και των ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων των χρηστών επανέρχονται στην επικαιρότητα.
Η οργάνωση Privacy International έστειλε ανοιχτή επιστολή στην Apple µε την οποία ζητά να µάθει ποιος και γιατί δηµιούργησε αυτό το αρχείο, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό, αν η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα πέσει στα χέρια ανεπιθύµητων ατόµων και κατά πόσον µπορεί κάποιος να το απενεργοποιήσει. «Αλλες εταιρείες έχουν υποστεί κυρώσεις πρόσφατα, και τώρα ήρθε η σειρά της Apple», δήλωσε ο Έρικ Κινγκ, από την Privacy International.
Στο αρχείο καταγράφεται το γεωγραφικό µήκος και το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκεται ανά πάσα στιγµή η συσκευή, γεγονός που σηµαίνει πως οποιοσδήποτε την κλέψει ή τη δανειστεί µπορεί να «ακολουθήσει» λεπτοµερώς τις κινήσεις του ιδιοκτήτη χρησιµοποιώντας ένα απλό πρόγραµµα. Οι δύο ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συµπέρασµα πως τα δεδοµένα του µυστικού αρχείου µεταφέρονται από τη συσκευή σε οποιονδήποτε υπολογιστή συνδεθεί µε αυτήν. «Η Apple επιτρέπει σε όποιον έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σου να αντλήσει πληροφορίες για το πού ακριβώς βρισκόσουν κάθε στιγµή», τόνισε ο Ουόρντεν.
Ο γεωγραφικός εντοπισµός, σύµφωνα µε τους βρετανούς ερευνητές, πραγµατοποιείται µέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αν και οι συντεταγµένες δεν είναι τόσο ακριβείς όσο µε τα GPS. «Το στοιχείο αυτό θεωρείται από τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα –σκεφτείτε µόνο σε ποια µέρη µπορεί να συχνάζει κανείς τη νύχτα», επισηµαίνει στην «Γκάρντιαν» ο Σάιµον Ντέιβις, επίσης από την Privacy Intrnational.
Θορυβημένος από τις νέες εξελίξεις, ο γερουσιαστής των Δηµοκρατικών στη Μινεσότα Αλ Φράνκεν έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύµβουλο της Apple ζητώντας του διευκρινίσεις όσον αφορά τη λειτουργία του συστήµατος γεωγραφικού εντοπισµού. Η εταιρεία µπορεί πάντως να απαντήσει ότι για το συγκεκριµένο πρόγραµµα έχει πάρει την «άδεια» των πελατών της: Στο τέλος του συµβολαίου χρήσης του προγράµµατος iTunes, που αποτελείται από 15.200 λέξεις, υπάρχει µια παράγραφος 86 λέξεων όπου τονίζεται ότι «η Αpple και οι συνεργάτες µας µπορούν να συγκεντρώνουν, να χρησιµοποιούν και να µοιράζονται ακριβή στοιχεία εντοπισµού της θέσης της συσκευής σας».
Πηγή: tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV