Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ο τέως πρόεδρος της ΔΕΘ Γιάννης Κωνσταντίνου πλήρωσε τη σύγκρουσή του µε τον απευθείας διορισµένο – εκτός opengov – διευθύνοντα σύµβουλο Κώστα Μαυράκη

«Λάστιχο» η διαδικασία επιλογής κυβερνητικών στελεχών...

Με την προσθήκη του ονόµατος του Γιάννη Κωνσταντίνου, τέως προέδρου της ΔΕΘ, διευρύνεται ακόµα περισσότερο ο κύκλος των χαµένων OpenGov-ερνερ… Κι ενώ οι διαδικτυακοί τόποι του περίφηµου OpenGov.gr παραµένουν δηµοφιλέστατοι, αφού από τον Οκτώβριο του 2009 έως αρχές του 2011 δέχτηκαν 4.511.097 επισκέψεις (περίπου 280.000 μηνιαίως), η στελέχωση της κυβέρνησης µέσω του πολυδιαφηµισµένου ιστοτόπου συνεχίζεται α λα καρτ…

Στελέχη που επελέγησαν µέσω OpenGov, όπως ο Γιάννης Κωνσταντίνου και παλαιότερα ο γραµµατέας του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Γιώργος Βλάχος, αποπέµπονται µε ευκολία από τις θέσεις στις οποίες υποτίθεται ότι επελέγησαν µε αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια ακριβώς για να σταµατήσει το κοµµατικό ράβε-ξήλωνε, ενώ άλλα στελέχη, όπως π.χ. ο νυν διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, έχουν δηλώσει πως δεν κατέθεσαν ποτέ βιογραφικό στην περίφηµο ιστοσελίδα. Από αυτούς που εξακολουθούν να στηρίζουν έµπρακτα τη διαδικασία του OpenGov πάντως παραµένει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης, αφού στην ιστοσελίδα µε καταληκτική ηµεροµηνία 22 Απριλίου 2011 δηµοσιευόταν ανοιχτή πρόσκληση για τη θέση του «µετακλητού γενικού γραµµατέα του υπουργού Επικρατείας».

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι στην προκήρυξη για το γραφείο του Χάρη Παµπούκη, εκτός από τα τυπικά προσόντα, υπήρχε και ο όρος ο ενδιαφερόµενος «να µην έχει δραστηριότητες που να βρίσκονται σε σύγκρουση συµφερόντων µε την ιδιότητα του γενικού γραµµατέα του υπουργού Επικρατείας»! Υπενθυµίζεται πως πριν από λίγους µήνες ο υπουργός Επικρατείας έκανε δεκτή την παραίτηση της στενής συνεργάτιδάς του κ. Γλυκερίας Σιούτη εξαιτίας της παραλίγο πρόσληψης του Αγγελου Χασαπόπουλου. Η Γλυκερία Σιούτη παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας όταν έγινε γνωστό πως ο προταθείς από εκείνη Αγγελος Χασαπόπουλος, ο οποίος θα εργαζόταν ως µετακλητός επιστηµονικός συνεργάτης στο γραφείο της, δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως η κάλυψη της θέσης δεν έγινε µέσω OpenGov –όπως και εκατοντάδες ακόµα θέσεις κρατικών φορέων, παρά τις αρχικά πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις.

Στην περίπτωση πάντως του Γιάννη Κωνσταντίνου της ΔΕΘ δεν συνέτρεχε «τυπικός» λόγος, αλλά όπως και παλαιότερα στην περίπτωση του Γιώργου Βλάχου το ανοιχτού τύπου OpenGov νικήθηκε κατά κράτος από τις κλειστού τύπου συνήθεις κοµµατικές διαδικασίες. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ πλήρωσε τη σύγκρουσή του µε τον απευθείας διορισµένο –εκτός OpenGov– διευθύνοντα σύµβουλο Κώστα Μαυράκη, ενώ για τον Γιώργο Βλάχο λέχθηκε πως ουδέποτε «ταίριαξε» µε τον νυν υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαµαντίδη. Ολες οι παραπάνω υποθέσεις πάντως, αλλά και οι επιλογές των διοικητών των νοσοκοµείων, όπως και συνεργατών στο γραφείο του Πρωθυπουργού, απλά δείχνουν ανάγλυφα τα όρια του συστήµατος OpenGov, το οποίο εξακολουθεί να είναι «λάστιχο», αφού σε άλλες θέσεις χρησιµοποιείται και σε άλλες όχι. Και ενδιαφέρον παρουσιάζει τι µέλλει γενέσθαι, αφού ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πως σύντοµα και άλλες θέσεις ευθύνης στον δηµόσιο τοµέα θα καταλαµβάνονται από στελέχη επιλεγµένα από τη διαδικασία OpenGov, το οποίο µάλιστα θα κατοχυρωθεί και νοµοθετικά.

Υποχρεωτική αξιολόγηση
Εχει προταθεί να συµπεριληφθεί σε νόµο που θα ετοιµάσει το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η υποχρεωτική αξιολόγηση κάθε χρόνο ή κάθε 18 µήνες των υφιστάµενων γενικών γραµµατέων και επικεφαλής κρατικών φορέων –πρόταση που όµως δεν ενθουσίασε και τόσο πολύ τα µέλη του υπουργικού Συµβουλίου.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;