26 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Το είχε πει -και έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για αυτό- και ο Κέβιν Μίτνικ και παραμένει αλήθεια. Μπορεί να υπάρχουν εργαλεία που τεστάρουν αναρίθμητους κωδικούς, που αναζητούν κενά ασφαλείας αυτόματα σε εκατοντάδες δικτυωμένους υπολογιστές, κι όμως... Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος χάκινγκ βασίζεται στην ευπιστία μας!
Ο όρος social engineering χαρακτηρίζει μια επίθεση της οποίας η τεχνική άποψη έχει μικρότερη σημασία από την κοινωνική. Στόχος μιας τέτοιας επίθεσης είναι η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων του θύματος μέσω στοχευμένης παραπλάνησης. Συχνά οι δράστες κερδίζουν πρώτα την εμπιστοσύνη του θύματος, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα επιθυμητά δεδομένα.
-
Μην είστε εύπιστοι απέναντι σε τηλεφωνήματα ή e-mail που σας ζητούν να αποκαλύψετε προσωπικά σας δεδομένα.
-
Μην αποκαλύπτετε προσωπικά ή εταιρικά στοιχεία, ανεξαρτήτως καλούντος ή αποστολέα του μηνύματος. "Phishing" είναι η «αλίευση» συνδυασμών ονόματος χρήστη/κωδικού πρόσβασης, τραπεζικών λογαριασμών ή στοιχείων πιστωτικών καρτών, προκαλώντας το θύμα σε ψεύτικες τοποθεσίες web και πείθοντάς το να εισάγει τα παραπάνω στοιχεία. Συχνά οι σελίδες των δραστών είναι ακριβή αντίγραφα των πραγματικών σελίδων, οι οποίες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις γνήσιες.
-
Μια ματιά στη γραμμή διεύθυνσης του προγράμματος περιήγησης στο ίντερνετ μπορεί να σας δώσει στοιχεία σχετικά με την αυθεντικότητα της τοποθεσίας στο web. Συχνά τα μηνύματα προσέλκυσης περιέχουν μια σύνδεση που οδηγεί στο διακομιστή του δράστη. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε κλικ σε αυτήν τη σύνδεση. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, πληκτρολογήστε οι ίδιοι τη διεύθυνση web της επιθυμητής σελίδας web banking ή άλλης ή ανοίξτε την μέσω του σελιδοδείκτη του προγράμματος περιήγησής σας.
- Ένας βαθμός υγιούς δυσπιστίας μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο σας, που θα σας προστατεύσει από επίδοξες επιθέσεις phishing. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κλήσεις και μηνύματα, που υποτίθεται ότι προέρχονται από τράπεζες. Η τράπεζά σας δεν θα σας ζητούσε ποτέ τα στοιχεία και τους κωδικούς σας για λόγους «εργασιών συντήρησης».
- Αν υποπτεύεστε ότι πέσατε θύματα επίθεσης phishing, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας ή την αστυνομία.
Πηγή: tech.in.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV