27 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Η δημιουργία ενιαίου πρωτοκόλλου για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η εισαγωγή όλων των δημοσίων εγγράφων στο Διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω ΚΕΠ είναι μερικές από τις εφαρμογές που προτείνονται να υλοποιηθούν άμεσα από την ομάδα εργασίας για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία έχει συσταθεί στο υπ. Δημόσιας Διοίκησης. Η ομάδα εργασίας, υπό τον κ. Θ. Καρούνο, παρουσίασε το πρώτο σχέδιο του «οδικού χάρτη εφαρμογής του νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» με στόχο την υλοποίηση του νέου νόμου περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας, που παρουσιάσθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση.
Το σχέδιο του «οδικού χάρτη» καταγράφει μια σαθρή κατάσταση στη δημόσια διοίκηση σε ό,τι αφορά τη χρήση και αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων και προτείνει τρόπους ξεπεράσματος της παρατηρούμενης γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας. Εκτός από τις προτεινόμενες άμεσες δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το σχέδιο προτείνει το οργανωτικό μοντέλο, αλλά και το μοντέλο υλοποίησης των νέων παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περίοδο 2010-2013. Σύμφωνα με το σχέδιο, και στη νέα αυτή περίοδο θα διατεθούν 2,6 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις πληροφορικής και επικοινωνιών –περισσότερα δηλαδή απ’ την περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το ΕΣΠΑ (κυρίως Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση») και τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Το τελευταίο ωστόσο θεωρείται υπεραισιόδοξο σενάριο.
Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό μοντέλο υλοποίησης τους νέου «οδικού χάρτη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», προτείνεται ένα μοντέλο τριών επιπέδων, όπου στο πρώτο επίπεδο υπάρχει μια κεντρική ομάδα παρακολούθησης όλου του επιχειρησιακού σχεδίου των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν, στο δεύτερο επίπεδο η ομάδα παρακολούθησης των έργων σε επίπεδο υπουργείου και το τρίτο επίπεδο αφορά την ομάδα παρακολούθησης σε επίπεδο φορέα. Το οργανωτικό μοντέλο αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο και είχε παρουσιαστεί και στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παραμένει δημοσιοκεντρικό και παράλληλα εμφανίζει όλες τις αδυναμίες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις ομάδες έργου του δημοσίου τομέα –χαμηλό επίπεδο ενδιαφέροντος, χαμηλές αμοιβές κ.λπ.
Η ομάδα εργασίας όμως του «οδικού χάρτη» επικαλείται επιτυχημένα παραδείγματα λειτουργίας του συγκεκριμένου μοντέλου. Ως ένα από αυτά αναφέρεται ο δικτυακός τόπος της Διαύγειας και ένα δεύτερο η Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ). Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, «η προσέγγιση στην υλοποίηση του προγράμματος Διαύγεια είχε σημαντική συμβολή στον καλό σχεδιασμό του ως έργου πληροφορικής και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο που σχεδιάζονται και άλλες παρεμβάσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε οργανωτικό και τεχνολογικό επίπεδο».
Πηγή: kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV