02 Μαϊου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Ένας στους πέντε (21%) θαμώνες των ίντερνετ καφέ είναι εξαρτημένος από το διαδίκτυο. Η εξάρτηση αυτή συνδέεται, σε πολλές περιπτώσεις, με άλλες, ιδιαίτερα επιβλαβείς εξαρτήσεις, όπως είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο διαδικτυακός τζόγος. Εντονα ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το πρόβλημα «χτυπά» μικρές ηλικίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 12χρονα παιδιά εξαρτημένα από το ίντερνετ. Συνολικά, το 84% των εξαρτημένων από το διαδίκτυο είναι από 12 έως 24 ετών!
Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αττική. Στην έρευνα, υπεύθυνος της οποίας ήταν ο καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας κ. Χρήστος Φράγκος, συμμετείχαν 770 θαμώνες των συγκεκριμένων καταστημάτων. Οπως αναφέρει η έρευνα, εξάρτηση από το ίντερνετ είναι η κατάσταση στην οποία ο χρήστης, λόγω της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης χρήσης του, εμφανίζει χαμηλή αυτοπεποίθηση, έχει ψυχαναγκαστική διάθεση, είναι ιδιαίτερα σιωπηλός, κλείνεται στον εαυτό του, είναι εριστικός με το περιβάλλον του, έχει χαμηλή επίδοση στις σπουδές του. Σύμφωνα με την έρευνα, το 37,5% των εξαρτημένων χρηστών συχνάζει πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα στα ίντερνετ καφέ. Οι περισσότεροι (το 85%) παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων, «τσατάρουν», βολτάρουν σε ιστοσελίδες ή παίζουν τυχερά παιχνίδια. Επίσης, ο ένας στους τέσσερις (το 26,5%) των εξαρτημένων στο Διαδίκτυο παίρνει ναρκωτικές ουσίες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ερευνητών συγκέντρωσαν τα παιχνίδια ρόλων και ο διαδικτυακός τζόγος. Στο παιχνίδι ρόλων οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τον ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους εν μέρει βασισμένοι σε όσα προβλέπονται από τον «χαρακτήρα» τους και οι ενέργειες επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν σύμφωνα με ένα, συνήθως πολύπλοκο, σύστημα κανόνων και οδηγιών. Με βάση την έρευνα, το 23% των εξαρτημένων «εξασκείται» στα παιχνίδια ρόλων για πάνω από πέντε ώρες καθημερινά.
Ο ηλεκτρονικός τζόγος
Ως προς τον ηλεκτρονικό τζόγο, όπως αναφέρει η έρευνα, τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται με κωδικούς που αγοράζονται (με πιστωτικές κάρτες των γονέων ή άλλων ή κάρτες των 10 μέχρι 500 ευρώ) είναι το casino, η ηλεκτρονική ρουλέτα, το black jack, το poker και το στοίχημα. Το 50% των πελατών των ίντερνετ καφέ έχει παίξει τουλάχιστον μία φορά τυχερά παιχνίδια online, ενώ 15% έως 20% παίζουν συστηματικά (4 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον). Μάλιστα, υπάρχουν χρήστες που παίζουν τυχερά παιχνίδια έως και 9 ώρες κάθε ημέρα, ενώ συχνά ο χρήστης δηλώνει ψεύτικη ηλικία.
Μέσα από το ερωτηματολόγιο των 72 ερωτήσεων που ετέθη στους χρήστες, εξετάζονται: η εξάρτησή τους από το ίντερνετ, τα θέματα που παρακολουθούν στον Η/Υ, τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, οι σχέσεις τους με το περιβάλλον και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
«Το δείγμα ήταν τυχαίο», λέει ο Χρήστος Κ. Φράγκος. «Το 22% των εξαρτημένων είναι στην ηλικία των 18-20 χρόνων. Αυτό εξηγείται διότι οι εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο χρήστες νιώθουν εγκαταλειμμένοι απ' όλους, απογοήτευση και μοναξιά περισσότερο απ' ό,τι οι μη εξαρτημένοι. Δεν νιώθουν κοινωνική υποστήριξη. Φαίνεται πιθανό ότι η χρήση του Διαδικτύου γίνεται προβληματική σε μια περίοδο που ο νέος είναι ακάλυπτος από κοινωνική υποστήριξη, τόσο αναπτυξιακά όσο και μαθησιακά, και στρέφεται στο Διαδίκτυο για κοινωνική υποστήριξη. Η ερμηνεία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το ποσοστό των εξαρτημένων από το Διαδίκτυο είναι μεγαλύτερο στην ηλικία 18-20, κατά την οποία έχει γίνει η είσοδος στο πανεπιστήμιο, σε διάφορες σχολές, και η μεγάλη προσπάθεια για τους μη σπουδάζοντες να κατακτήσουν την αγορά εργασίας».
«Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων με τις μεθόδους αυτές», συμπληρώνουν ο Κώστας Χ. Φράγκος, τελειόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και η Κατερίνα Βάλβη, απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, «αποδεικνύεται ότι οι παράγοντες που συντελούν και προβλέπουν την εξάρτηση από το ίντερνετ είναι: το φύλο -και ειδικά αν ο χρήστης είναι άνδρας, η ηλικία -και μάλιστα αν ο χρήστης είναι 18-20 ετών, η χρήση του ίντερνετ τη νύχτα, η εργασιακή ανασφάλεια, η βαθιά απογοήτευση από τη ζωή, η χαμηλή αυτοεκτίμηση στον εαυτό του, η αδιαφορία ή μη γνώση των γονέων, το είδος των εφαρμογών του ίντερνετ, ειδικά τα παιχνίδια βίας που δεν τερματίζονται, οι συνομιλίες (chat) και το e-mail».
Κυβερνοσχέσεις και κυβερνοσέξ
«Η εξάρτηση από το ίντερνετ», προσθέτει ο Κώστας Φράγκος, «αφορά την ψυχολογική κατάσταση εκείνη στην οποία το άτομο θεωρεί ως αναγκαία την καθημερινή και πολύωρη χρήση του Διαδικτύου και είναι αδύνατη η διαβίωση χωρίς τον υπολογιστή. Δεν είναι κριτήριο εξάρτησης οι ώρες καθημερινής χρήσης, αλλά οι ψυχολογικές μεταβολές που συνοδεύουν τη χρήση του Διαδικτύου και φαίνονται στον χαρακτήρα του ατόμου (απόσυρση, άρνηση ότι έχει πρόβλημα, ανοχή). Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός. Ορίζεται ως η εκούσια και επαναλαμβανόμενη διενέργεια κακόβουλης πράξης μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων. Υπάρχουν δύο ηλεκτρονικές συσκευές με τις οποίες το άτομο-παρενοχλητής μπορεί να εκφοβίζει το θύμα του εξ αποστάσεως. Ο τρίτος κίνδυνος είναι η απιστία μεταξύ των ζευγαριών μέσω του Ιντερνετ (internet infidelity) και οι κυβερνοσχέσεις. Σ' αυτή τη διαδικτυακή απιστία, το άτομο διατηρεί σχέση από το Ιντερνετ, υπό πλήρη μυστικότητα, που φαίνεται από το ταχύ σβήσιμο μηνυμάτων σε φόρουμ και chat-rooms, κλείσιμο παραθύρων και ασφάλιση των εισερχομένων μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Αποτέλεσμα είναι οι χωρισμοί των ζευγαριών, τα διαζύγια και ενδο-οικογενειακά προβλήματα. Μια ακραία μορφή απιστίας μέσω Ιντερνετ είναι και το κυβερνοσέξ (cybersex). Σε αυτή τη μορφή συνουσίας, τα δύο άτομα αυνανίζονται αμοιβαία με ταυτόχρονη ανταλλαγή εικόνων και βίντεο του αυνασιμού, καθώς και λεκτική επικοινωνία με μηνύματα ή συνομιλία. Ο τέταρτος κίνδυνος αφορά τη διαδικτυακή παιδοφιλία και πορνογραφία».
Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτελούν μέρος της έρευνας που διενεργήθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας, για πρώτη φορά στη χώρα μας, από τον Ιανουάριο έως λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα σε περιοχές όπως η Νέα Χαλκηδόνα, ο Κολωνός, το Μενίδι, τα Ανω Λιόσια, το Νέο Ηράκλειο, τα Κάτω Πατήσια, το Ιλιον, η Αγία Παρασκευή, τα Γλυκά Νερά και ο Γέρακας. Από τους ερωτηθέντες 291 ήταν άντρες και 144 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι 18-20 χρόνων με τυπική απόκλιση 1,2 χρόνια.
Πηγή: kathimerini.gr / enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV