02 Μαϊου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
«Το πρωί τους πήραμε, το βράδυ τους έκλεψαν». Αυτό ανέφερε διευθυντής δημοτικού σχολείου, το οποίο έπεσε θύμα κλοπής των καινούργιων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι διαρρήξεις σχολείων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να έχει στείλει οδηγία για εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας. Το πρόβλημα είναι ότι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το κόστος για την τοποθέτηση συναγερμού στο σχολείο είναι αποτρεπτικό για τη σχολική επιτροπή (ξεπερνά τα 1.000 ευρώ). «Καλό είναι να μη διαδίδετε στην τοπική κοινωνία ότι το σχολείο παρέλαβε νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό», συστήνει στους εκπαιδευτικούς στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, το πρόβλημα των κλοπών οξύνθηκε όταν οι επιτήδειοι έβαλαν στόχο τον σύγχρονο εξοπλισμό των 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων, που φέτος λειτουργούν σε πιλοτική βάση.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα πιλοτικά σχολεία άρχισαν να εφοδιάζονται με τροχήλατο ερμάριο με 10 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που φορτίζονται μέσα στο ερμάριο, το οποίο μεταφέρεται σε κάθε αίθουσα για τις ανάγκες του μαθήματος. Οπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το κόστος ερμαρίου και ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέρχεται στις 6.000 ευρώ (ε?!).
Οι κλοπές στα δημοτικά σχολεία με τον ακριβό εξοπλισμό έχουν αυξηθεί τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια. Μάλιστα, σε μια μόνο Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα στόχος διαρρηκτών έγιναν τρία ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Εκπαιδευτικοί και γονείς καταφεύγουν στη λύση των κλειδαριών ασφαλείας στους χώρους όπου αποθηκεύονται τα φορητά ερμάρια και ο υπόλοιπος εξοπλισμός του σχολείου. Την ίδια στιγμή, φροντίζουν να κρατούν μυστική την παραλαβή των υπολογιστών από το σχολείο.
Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την τελική απόφαση για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδρύσεις σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περίπου 550 σχολεία συγχωνεύονται σε 267, ενώ 33 γυμνάσια και λυκειακές τάξεις καταργούνται. Από την άλλη, ιδρύονται 11 γενικά λύκεια, 7 γυμνάσια και 5 λυκειακές τάξεις. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι θα υπάρξουν τυχόν διορθώσεις στην απόφαση.
Τέλος, την ανάπλαση του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας (το μεγαλύτερο στη χώρα) αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας ύστερα από συζητήσεις με τους δημάρχους Αθήνας και Γαλατσίου. Οπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, στόχος είναι να γίνει ένα όμορφο λειτουργικό σχολείο, πρότυπο ενεργειακής πολιτικής και πρότυπο ψηφιακό σχολείο. «Θέλουμε το σχολείο να παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να φιλοξενεί δραστηριότητες», είπε ο κ. Καμίνης. «Το σχολείο, από γκέτο, θα γίνει μια αξιόλογη σχολική μονάδα», δήλωσε ο δήμαρχος Γαλατσίου, Κ. Τσίρος.
Πηγή: kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV