Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το νέο της επεξεργαστή Ivy Bridge, 22 νανομέτρων, παρουσίασε η Intel.

Ivy Bridge

Επανάσταση στην αγορά επεξεργαστών φιλοδοξεί να φέρει η Intel, που παρουσίασε τον νέο της, πρωτοποριακό επεξεργαστή Ivy Bridge, βασισμένο σε τρισδιάστατους ημιαγωγούς (transistors).

Πρόκειται για τον «σημαιοφόρο» της νέας γενιάς επεξεργαστών, που θα κατασκευάζεται μέσω μία διαδικασίας κλίμακας 22 νανομέτρων, που «συμπυκνώνει» ημιαγωγούς πιο πολύ από ό,τι στις προηγούμενες γενιές (στα 32 νανόμετρα).

Τα transistors που χρησιμοποιούνται είναι τα «τρισδιάστατα» Tri-Gate, που έχουν χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις. Θεωρείται ότι και οι κύριοι ανταγωνιστές της εταιρείας στο χώρο (AMD και IBM) ετοιμάζουν αντίστοιχους επεξεργαστές.

Η κλίμακα των 22 νανομέτρων (νανόμετρο: το 1 δισεκατομμυριοστό του μέτρου) θεωρούνταν εδώ και καιρό πως θα αποτελέσει το «επόμενο βήμα» στον κόσμο των επεξεργαστών. Ο νέος επεξεργαστής και η ακριβής φύση του αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό της εταιρείας μέχρι τώρα, με την μαζική παραγωγή να αναμένεται να αρχίσει αργότερα εντός του έτους.

Κατά τον Καϊζάντ Μίστρι, μάνατζερ του όλου προγράμματος, η έλευση των Tri-Gate ημιαγωγών θα αλλάξει εντελώς το τοπίο στα καταναλωτικά προϊόντα. «Αυτό που δίνει στην αγορά είναι βελτιωμένη διαχείριση ενέργειας- οπότε έχουμε είτε καλύτερη απόδοση για την ίδια διάρκεια ζωής της μπαταρίας, είτε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για την ίδια απόδοση» είπε σχετικά.

Ivy Bridge

Μέχρι τώρα, στους μικροεπεξεργαστές, τα «κανάλια» που ρυθμίζουν το «σήμα» των ημιαγωγών (0 ή 1) ήταν επίπεδα πάνω στις «πλάκες» σιλικόνης- το επαναστατικό στον όλο σχεδιασμό του Ivy Bridge είναι η αντικατάσταση των «καναλιών» με τρισδιάστατα «πτερύγια»: η επιπλέον επιφάνεια βελτιώνει τις επιδόσεις, ενώ κάνει καλύτερη και τη λειτουργία υπό χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Ο αναλυτής της VLSI, Νταν Χάτσεσον, ο οποίος ειδικεύεται στο χώρο των ημιαγωγών, θεωρεί πως αυτές οι καινοτομίες θα εξασφαλίσουν την κυριαρχία της Intel. «Ενισχύει πολύ τη θέση τους» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως η τρισδιάστατη αρχιτεκτονική δεν θα ωφελήσει μόνο τους επεξεργαστές desktop υπολογιστών, αλλά και τα chip φορητών συσκευών.

Ο σχεδιασμός του Ivy Bridge, που επιτρέπει τον διπλασιασμό των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται μέσα σε ένα χώρο, σε σχέση με τα chip της κλίμακας των 32 νανομέτρων, συμβαδίζει με τον Νόμο του Μουρ, σύμφωνα με τον οποίο η «πυκνότητα» των chip θα διπλασιάζεται ανά δύο χρόνια. Τα επόμενα βήματα θεωρείται πως θα είναι τα 14 νανόμετρα και μετά τα 11.

Αυτή τη στιγμή η Intel ελέγχει περίπου το 80% της αγοράς μικροεπεξεργαστών παγκοσμίως, σύμφωνα με τους αναλυτές αγοράς της IDC. Ακολουθεί η AMD με 19%, η οποία είχε κατασκευάσει ένα πρωτότυπο στα 22 νανόμετρα το 2008 και αναμένεται κάποια στιγμή να παρουσιάσει τη δική της πρόταση στη συγκεκριμένη κλίμακα, ονόματι FinFET.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;