Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

large tec-tv

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κινηματογραφική βιομηχανία θα ακολουθήσει την μουσική, σε μια καθοδική πορεία των φυσικών πωλήσεων.

Για πολλά χρόνια υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της βιομηχανίας του Hollywood αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η αγορά DVD/Blu-Ray δείχνει ότι πρόκειται να περάσει στην ιστορία. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2011 οι πωλήσεις έχουν πέσει κατά 20%, γεγονός που υποδεικνύει μεγάλες αλλαγές, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, στις συνήθειες των καταναλωτών-θεατών.

Βέβαια, η πτώση αυτή δεν είναι καινούριο φαινόμενο καθώς από το 2007 οι πωλήσεις έχουν πάρει την κατιούσα. Από την άλλη όμως, η Digital Enterntainment Group ανέφερε ότι οι φυσικές πωλήσεις σημείωσαν το α’ τρίμηνο του έτους πτώση 19% στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια στιγμή που οι ενοικιάσεις ταινιών σημείωσαν πτώση 36% στα 440 εκατομμύρια δολάρια.

Στον αντίποδα τα online downloads και οι streaming υπηρεσίες όπως το Netflix αυξάνονται ταχύτατα παρόλο που δεν αποδεικνύονται αρκετά ισχυρά για να αποτρέψουν μια μείωση 10% στην ευρύτερη αγορά ψυχαγωγίας που ανέρχεται στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στελέχη της βιομηχανίας είναι εύλογο ότι έχουν αρκετές εξηγήσεις, δικαιολογίες θα έλεγαν κάποιοι, για την κατάσταση. Ισχυρίζονται ότι ένας από τους λόγους είναι η σχετικά αδύναμη για τις ταινίες περίοδος του Πάσχα. Η Warner Brothers για παράδειγμα επέλεξε να καθυστερήσει τη διάθεση της τελευταίας ταινίας Harry Potter, μιας προφανούς εμπορικής επιτυχίας ενώ ένα χρόνο πριν είχε βγάλει το New Moon, μια φερέλπιδα ταινία, με σκοπό να αντικαταστήσει τη σειρά του Ηarry Potter.

Όπως και να’χει, η βιομηχανία του Hollywood θεωρεί ότι η αγορά των DVD/Blu-Ray θα επανέλθει διότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που γνώρισε κορύφωση, ωστόσο, την ίδια στιγμή υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι από τη στιγμή που μπορείς να νοικιάζεις ή να «κατεβάσεις» μια ταινία online, δεν υπάρχει νόημα στην αγορά ταινιών. «Δεδομένης της δραματικής διαφοράς από το να αγοράσεις μέχρι να νοικιάσεις μια ταινία, γιατί να αγοράσεις όταν η πρόσβαση στο περιεχόμενο είναι πλέον τόσο εύκολη», λένε πολλοί αναλυτές.

Μεγάλη Bρετανία

Οι τάσεις είναι πάνω κάτω οι ίδιες και στη Μεγάλη Βρετανία, την ίδια στιγμή που η British Video Association -στατιστικά πωλήσεων dvd/blu-ray- λέει πως δεν έχει διαθέσιμα δεδομένα για το 2010. Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε ότι «παρατηρούμε παρόμοιες τάσεις» με την αγορά DVD/Blu-Ray να υποχωρεί και τις υπηρεσίες video on demand να αυξάνεται. «Υπάρχει αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών, ωστόσο, το ποσοστό των προσδοκώμενων εσόδων εναπόκειται στις συμφωνίες που θα κάνουν οι διανομείς».

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κινηματογραφική βιομηχανία θα ακολουθήσει την μουσική, σε μια καθοδική πορεία των φυσικών πωλήσεων. Παράλληλα, η Google σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα για την αναζήτηση πειρατικών ταινιών (με τους όρους ‘δωρεάν ταινίες’ και ‘torrent για ταινίες’), βρήκε ότι η κορύφωση έμεινε στο 2008 την ίδια στιγμή που άλλα στοιχεία ενισχύουν ότι η online ενοικίαση έχει ανακάμψει.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;