Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

huawei-vs-zte

Δικαστική διένεξη στα ευρωπαϊκή δικαστήρια χωρίζει δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, γύρω από τις ευρεσιτεχνίες κινητών τηλεφώνων.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Huawei Technologies και της ZTE Corp. αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΚΚ Κίνας στην προσπάθειά της να διαχειρισθεί τις υπέρμετρες εταιρικές φιλοδοξίες. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια δικαστική υπόθεση μεταξύ μεγάλων κινεζικών εταιριών, που επιλύουν συνήθως τις διαφωνίες τους κεκλεισμένων των θυρών.

«Αναμένω να δούμε κι άλλες τέτοιες υποθέσεις, ενώ το κινεζικό κράτος θα αντιληφθεί ότι οι εταιρικοί του κολοσσοί θέλουν να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον», λέει ο Ντέιβιντ Γουλφ, σύμβουλος μάρκετινγκ τηλεπικοινωνιακών εταιριών στο Πεκίνο.

Η διαφωνία εστιάζεται γύρω από την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς, που υπόσχεται καλύτερες συνδέσεις, ασύρματο ευρυζωνικό ίντερνετ και άλλες καινοτομίες. Το σύστημα χρησιμοποιείται σε κάποια σημεία των ΗΠΑ και βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο έλεγχος των κρίσιμων ευρεσιτεχνιών μπορεί να καθορίσει ποιος κατασκευαστής θα αναλάβει το συμβόλαιο κατασκευής των νέων συσκευών, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρίες Huawei και ZTE κατασκευάζουν μερικά από τα σημαντικότερα εξαρτήματα των νέων συσκευών, ενώ και οι δύο εταιρίες απολαμβάνουν καλών πωλήσεων σε αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Η Huawei ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέθεσε αγωγή για παραβίαση ευρεσιτεχνίας κατά της ΖΤΕ σε Γαλλία, Γερμανία και Ουγγαρία. Από τη μεριά της, η ΖΤΕ απορρίπτει τις αιτιάσεις αυτές, τονίζοντας ότι έχει ζητήσει από γαλλικό δικαστήριο την ακύρωση της ευρεσιτεχνίας της Huawei. «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ευρεσιτεχνίες της Huawei χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και πρακτικές», είπε ο επικεφαλής νομικών υπηρεσιών της εταιρίας Σονγκ Λιουπίνγκ.

Την Huawei ίδρυσε το 1987 πρώην αξιωματικός του Μηχανικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η επιχείρηση διαθέτει σήμερα 110.000 εργαζόμενους και έσοδα 28 δισ. δολαρίων το 2010. Η ΖΤΕ, που ιδρύθηκε το 1985, έχει 70.000 υπαλλήλους και έσοδα το 2010 της τάξης των 10,8 δισ. δολαρίων.

Η θέση των δύο εταιριών στην κορυφή της κινεζικής επιχειρηματικότητας τους προσδίδει μεγάλο πολιτικό κύρος, δημιουργώντας δίλημμα στην κινεζική κυβέρνηση που επιθυμεί να δει και τις δύο εταιρίες να ακμάζουν. «Η επιλογή τους να καταθέσουν τις αγωγές σε δικαστήρια του εξωτερικού είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλύπτει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν εμπιστεύονται τα δικαστήρια τη χώρας τους, τα οποία θεωρούνται ως όργανα εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων», λέει ο κ. Γουλφ.

 

Πηγή: kathimerini.gr με στοιχεία από AP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;