Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια επεξεργαστών στον κόσμο (Intel) και η μεγαλύτερη παραγωγός κινητών τηλεφώνων (Nokia) ανακοίνωσαν ότι συγχώνευσαν τα λειτουργικά τους συστήματα Linux Moblin και Linux Maemo αντίστοιχα, για να δημιουργήσουν μια νέα κοινή πλατφόρμα για «έξυπνες» κινητές συσκευές, με την ονομασία MeeGo, η οποία θα είναι ανοιχτή (open-source).

Nokia & IntelΗ νέα ενιαία πλατφόρμα, που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο “Mobile World” της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC, θα χρησιμοποιηθεί εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, σε netbooks, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικά συστήματα αυτοκινήτων κ.α.

Το MeeGo, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα ανταγωνιστεί το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα Android της Google, αλλά επίσης τα iPhone OS, Google Chrome, ακόμα και το Ubuntu. Οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι το νέο λογισμικό θα «τρέχει» σε διάφορες αρχιτεκτονικές επεξεργαστών, συνεπώς δεν θα «δουλεύει» μόνο με τσιπ της Intel.

Η δημιουργία του MeeGo δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον του πιο δημοφιλούς σήμερα λειτουργικού συστήματος στον κόσμο, του Symbian, και τη δέσμευση της Nokia πλέον σε αυτό. Το Symbian «τρέχει» σε πάνω από 330 εκατ. κινητά τηλέφωνα διεθνώς και, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα είναι πια ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό. Η πρώτη ελεύθερη/ανοιχτού κώδικα έκδοση Symbian 3 παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην εκδήλωση της Βαρκελώνης.

Εκπρόσωπος της Nokia δήλωσε ότι τα δύο λειτουργικά συστήματα MeeGo και Symbian θα συνυπάρχουν, αν και το πρώτο θα προτιμάται για τις πιο ποιοτικές συσκευές της. Το MeeGo θα προσφέρεται δωρεάν, αλλά η Nokia προσδοκά να βγάζει χρήματα από την πώληση εφαρμογών. Μερικές εφαρμογές για MeeGo θα «τρέχουν» και σε Symbian. Η πρώτη έκδοση του MeeGo θα κυκλοφορήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2010.

 

16/02/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;