Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

gadgets

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς πώς έγινε η διάσπαση των υπολογιστών σε δύο, σε τρεις και εδώ και λίγο καιρό σε τέσσερις διαφορετικές υπολογιστικές πλατφόρµες, καθεµία από τις οποίες αποτελεί έναν µικρόκοσµο.

Θέλω να πω ότι µεταβήκαµε αρχικά από τον απλό κόσµο των desktops στον κόσµο των desktops και laptops, µε τα τελευταία να θεωρούνται συχνά υποκατάστατα των πρώτων. Μετά ήρθαν τα smartphones, που εξελίχθηκαν σε µια διαφορετική υπολογιστική πλατφόρµα: τα tablets. Αν και ο κόσµος πάντα έλπιζε να ενοποιηθούν όλα τα παραπάνω σε µία πλατφόρµα, το γεγονός είναι ότι κάθε πράγµα είναι διαφορετικό από τα άλλα και ένας έξυπνος χρήστης τα χρειάζεται όλα.

Δεν µπορεί κάποιο να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα και όποιος σκεφτεί ότι µπορεί να το κάνει, τότε απλώς θα δυσκολέψει τη ζωή του. Για παράδειγµα, πολύς κόσµος επιχειρεί να αντικαταστήσει τα desktops µε laptops. Τα laptops µπορούν να αντικαταστήσουν έναν µέτριο υπολογιστή desktop, αλλά είναι αστείο να βλέπεις κάποιους να χρησιµοποιούν laptops ως desktops, ειδικά στην περίπτωση που δε συνδέουν µια µεγάλη εξωτερική οθόνη.

Το laptop είναι ένα µηχάνηµα που έχει σχεδιαστεί για χρήση στο δρόµο. Από εδώ ξεκίνησε και η ιδέα του pocket computer, το οποίο –αν και έκανε εντυπωσιακή αρχή– δεν µπόρεσε στη συνέχεια να πείσει. Μέχρι να έρθει το iPhone. Έτσι, τα smartphones µετατράπηκαν σε υπολογιστική πλατφόρµα. Κάποιοι επιχειρούν µε αυτά να αντικαταστήσουν τους υπολογιστές desktop. Ουκ ολίγες φορές βλέπω ανθρώπους να σερφάρουν στο ίντερνετ µε ένα iPhone, παρ’ όλο που έχουν κοντά τους υπολογιστή. Είναι τρελοί; Το iPhone και τα νέα smartphones αποτελούν µια καλή πλατφόρµα, αλλά δεν µπορούν να αντικαταστήσουν ούτε τα laptops ούτε τα desktop PCs. Τα χρειάζεστε και τα τρία. Και κλείνουµε µε τo iPad αλλά και όλα τα υπόλοιπα tablets. Σε αυτή την πλατφόρµα θα συµπεριλάµβανα το Kindle και το Nook, επίσης. Πρόκειται για συσκευές διαµοιρασµού περιεχοµένου, που αν και µπορούν να δηµιουργήσουν περιεχόµενο, δεν έχουν σχεδιαστεί για κάτι τέτοιο. Και το smartphone µπορεί να κάνει λίγο απ’ όλα. Αλλά γιατί χρησιµοποιείτε το λάθος εργαλείο για µια δουλειά όταν έχετε το σωστό; Όλα είναι διαφορετικά εργαλεία για διαφορετικές δουλειές. Οι έξυπνοι το γνωρίζουν, γι’ αυτό και χρησιµοποιούν και τα τέσσερα για το σκοπό που έχουν σχεδιαστεί. Δεν πρόκειται να ξεκινήσω ποτέ να γράφω τα άρθρα µε το smartphone µου, παρ’ όλο που µπορώ να συνδέσω ένα πληκτρολόγιο και µια οθόνη. Αν, ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη λύση, θα το κάνω. Θα µπορούσα, επίσης, να το κάνω και στo laptop, προτιµώ όµως ένα PC µε µεγάλη οθόνη, ώστε να µπορώ να εργαστώ καλύτερα.

Όλες οι συσκευές έχουν µια πρακτική χρησιµότητα. Τα PC δεν εκπληρώνουν τις ανάγκες για φορητότητα. Γι’ αυτό χρειάζοµαι ένα laptop. Το laptop δεν µπορεί να εκπληρώσει τις ανάγκες για "βαριά" υπολογιστική ισχύ. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες πλατφόρµες. Τα smartphones και τα tablets δεν µπορούν να αντεπεξέλθουν σε εφαρµογές που απαιτείται µεγάλη υπολογιστική ισχύς.

Το συµπέρασµα είναι απλό: Αγοράστε και τις τέσσερις διαφορετικές συσκευές, αλλά πότε µην ισχυριστείτε ότι µία µόνο από αυτές σας καλύπτει πλήρως, διότι απλώς τότε θα λέτε µπούρδες.

 

Πηγές: e-pcmag.gr / dvorak.org

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;