Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Future EarthH υψηλή ευκρίνεια πάει παντού. Και µπορούµε πλέον να την απολαύσουµε µε διάφορους τρόπους αξιοποιώντας τον τηλεοπτικό µας δέκτη, το δορυφορικό µας πιάτο, την κονσόλα, το Blu Ray Player και τον υπολογιστή µας.

Ο κόσµος είναιπλέον γεµάτος εικόνες High Definition, οι τηλεοράσεις και οι βιντεοπροβολείς που µπορούν να τις απεικονίσουν είναι φθηνότεροι από ποτέ και δεν υπάρχει καµία δικαιολογία για να µην περάσει κανείς στην… αντίπερα όχθη.

Η ΕΡΤ
Η πιο πρόσφατη κίνηση στην ψηφιακή σκακιέρα έγινε από την ΕΡΤ, η οποία ξεκίνησε τη µετάδοση συγκεκριµένων εκποµπών σε υψηλή ευκρίνεια µέσω του συστήµατος επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Προϋπόθεση για να παρακολουθήσει κανείς τις συγκεκριµένες εκποµπές είναι αφενός να διαθέτει τηλεοπτικό δέκτη που να µπορεί να αναπαράγει εικόνα υψηλής ευκρίνειας και αφετέρου να έχει ψηφιακό δέκτη MPEG4, είτε ενσωµατωµένο στην τηλεόρασή του είτε µε τη µορφή ξεχωριστής συσκευής.

Η πρώτη απευθείας µετάδοση σε υψηλή ευκρίνεια πραγµατοποιήθηκε στον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011. Το νέο κανάλι πουδηµιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό ονοµάζεται EΡΤ HD και εντάσσεται στο δεύτερο ψηφιακό µπουκέτο της ΕΡΤ. Οποιος θέλει να το παρακολουθήσει δεν θα χρειαστεί να επανασυντονίσει τους ψηφιακούς του δέκτες. Σηµειώνεται επίσης ότι οι ζωντανές µεταδόσεις γεγονότων από την ΕΡΤ HD σε σύστηµα υψηλής ευκρίνειας θα πραγµατοποιούνται πάντοτε εκ παραλλήλου µε τη µετάδοσή τους σε σύστηµα κανονικής ευκρίνειας (Standard Definition -SD). Επίσης, σηµειώνεται ότι στην αρχή ο ήχος του προγράµµατος ΕΡΤ HD είναι στερεοφωνικός, ενώ σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα, η ΕΡΤ θα είναι σε θέση να προσφέρει και ήχο Surround 5.1 στις µεταδόσεις HD.

Μάλιστα, για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και άλλα γεγονότα σε υψηλή ευκρίνεια, η ΕΡΤ έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να πραγµατοποιήσει µεταδόσεις και του διαγωνισµού τραγουδιού Eurovision 2011 (ηµιτελικοί και τελικός) στις 10,12 και 14 Μαΐου αντίστοιχα, του τελικού του UEFA Champions League στις 28 Μαΐου και της τελικής φάσης τουρνουά τένις Roland Garros από τις 31 Μαΐου µέχρι και τις 5 Ιουνίου.

HD από τα… άστρα
Εναλλακτικό τρόπο για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, αλλά µε συνδροµή αυτή τη φορά, προσφέρειη Nova. Στο «µπουκέτο» των υπηρεσιών που προσφέρει περιλαµβάνεται και αυτή του Nova HD, στην οποία µε επιπλέον κόστος 4,99 ευρώ ανά µήνα προσθέτει µια σειρά από επιπλέον κανάλια τα οποία εκπέµπουν σε υψηλή ευκρίνεια. Συγκεκριµένα, η εταιρεία προσφέρει το κινηµατογραφικό κανάλι Novacinema HD, τα αθλητικά κανάλια Novasports HD και Eurosport HD και το βραβευµένο κανάλι ντοκιµαντέρ National Geographic Channel HD. Η πρόσβαση σε αυτά τα κανάλια γίνεται ανάλογα µε το πρόγραµµα συνδροµής που έχει αγοράσει εξαρχής ο πελάτης της εταιρείας.

Οσο για τις βασικές προϋποθέσεις, ο ενδιαφερόµενος (ήδη πελάτης της Nova) πρέπει να έχει τηλεόραση Full HD (προτεινόµενη) HD ή Ready, να αποκτήσει τον αποκωδικοποιητή NovaBox HD 831 ή NovaBox HD PVR 865 και να αιτηθεί για την υπηρεσία Nova HD. Σηµειώνεται επίσης ότι η υπηρεσία NovaHD προσφέρεται για δύο µήνες δωρεάν σε όλους τους συνδροµητές Nova που θα αποκτήσουν τον αποκωδικοποιητή NovaBox HD 831 ή NovaBox HD PVR 865.

Τα Blu Ray
Ο... τρίτος δρόµος προς την εικόνα της υψηλής ευκρίνειας περνά µέσα από τα... θαυµατουργά δισκάκια Blu Ray. Ο διάδοχος του CD και του DVD κέρδισε τη µάχη και πλέον είναι το µοναδικό και επίσηµο φορµά για να παρακολουθήσει κανείς εικόνες υψηλής ευκρίνειας από δισκάκι. Η µεγάλη χωρητικότητα του Blu Ray εγγυάται πολλές ώρες παρακολούθησης σε High Definition και µάλιστα οι κινηµατογραφικές εταιρείες φροντίζουν να προσθέτουν σε παλιές και καινούργιες παραγωγές µια σειρά από επιπλέον έξτρα, όπως για παράδειγµα «κοµµένες» σκηνές, συνεντεύξεις, ακόµα και λήψεις από διαφορετικές κάµερες σε σχέση µε την κλασική κόπια. Μάλιστα, οι τιµές στα Blu Ray Player έχουν πέσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστηµα, ξεκινώντας από τα 100 ευρώ, ενώ µπορεί κανείς να αξιοποιήσει την παιχνιδοµηχανή PlayStation 3, η οποία διαθέτει ενσωµατωµένο Blu Ray Player και µπορεί χωρίς πρόβληµα να αναπαράγει τα δισκάκια αυτού του τύπου.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;