Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

netpolis game

Παιχνίδι κάνει η Vodafone την κατασκευή ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, και διοργανώνει διαγωνισμό με δώρο κινητά για chat και ένα τάμπλετ από τη Samsung. To NetPolis είναι το πρώτο διαδικτυακό παιχνίδι για την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας από τη Vodafone. Έχει βασιστεί στις τεχνικές παραμέτρους, αλλά και τους βασικούς κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας για την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και αναπτύχθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη του Δρ. Θεόδωρου Σαμαρά, Επίκουρου Καθηγητή του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

O διαγωνισμός έχει διάρκεια ένα μήνα -από την Τρίτη 10 Μαΐου έως και την Δευτέρα 6 Ιουνίου. Κάθε εβδομάδα ένας τυχερός νικητής κερδίζει, μέσω κλήρωσης, μία συσκευή Samsung Ch@t335 (αξίας 99 ευρώ).

Δείτε ένα βίντεο για την λειτουργία του νέου chatphone που προωθεί η Vodafone:

Όσο περισσότερους φίλους καλέσει κάθε χρήστης να παίξει και όσο περισσότερους πόντους μαζεύει, τόσο αυξάνεις τις συμμετοχές του στην κλήρωση (για κάθε φίλο που προσκαλεί κερδίζει μία επιπλέον συμμετοχή - ανά 50.000 πόντους κερδίζει μία συμμετοχή). Στο τέλος του διαγωνισμού θα αναδειχτεί μέσω κλήρωσης ο μεγάλος νικητής ο οποίος θα κερδίσει ένα Samsung Galaxy Tab.

Για να παίξει κανείς Netpolis θα πρέπει να αποκτήσει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για την δημιουργία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η Vodafone δημιούργησε μια μικρή εγκυκλοπαίδεια στην οποία εξηγεί απλοποιημένα πώς λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία -έχουν απλοποιηθεί οι έννοιες σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση ενός ραδιοδικτύου για να γίνουν πιο κατανοητές.

Από εκεί μαθαίνουμε τα παρακάτω:

Πώς λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία;
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μεταφέρουν τη φωνή (μια συνομιλία), το κείμενο (ένα μήνυμα) και τα δεδομένα (φωτογραφίες, μουσική, βίντεο κ.ά.) μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και συγκεκριμένα των ραδιοκυμάτων.

Η ασύρματη μεταφορά της φωνής, του κειμένου και των δεδομένων μέσω των ραδιοκυμάτων επιβάλλει το σχεδιασμό ενός δικτύου που επιτρέπει την επικοινωνία εν κινήσει.

Αυτό γίνεται δυνατό με την εγκατάσταση σταθερών πομπών, δηλαδή κεραιών, σε κάθε σημείο της χώρας και τη χρήση ασύρματων συσκευών, δηλαδή κινητών τηλεφώνων, που επικοινωνούν μεταξύ τους εκπέμποντας και λαμβάνοντας ραδιοκύματα.

Από τι αποτελείται ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας;
Ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από σταθμούς βάσης (κεραίες και εξοπλισμό ραδιομετάδοσης/ραδιοδιαμόρφωσης σε σταθερά σημεία), τα κινητά τηλέφωνα και τα ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα.

Κάθε σταθμός βάσης αποτελείται από έναν αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται πάνω σε έναν ιστό και ένα στέγαστρο εξοπλισμού, όπου τοποθετείται ο τεχνολογικός εξοπλισμός για να λειτουργήσει η κεραία. Οι σταθμοί βάσης έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη όπως πυλώνες (υπαίθριοι/αγροτικοί σταθμοί βάσης), ιστοί σε κτίρια (αστικοί σταθμοί βάσης) κ.λπ.

Πώς λειτουργούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας;
Για να λειτουργήσει ένα κινητό τηλέφωνο, είναι απαραίτητο να υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση από το κινητό μας τηλέφωνο, αυτό εκπέμπει ραδιοκύματα στην κοντινότερη κεραία του σταθμού βάσης που μας εξυπηρετεί.

Στη συνέχεια η κεραία διαβιβάζει τα κύματα αυτά σε κάποιο ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο, από εκεί σε μια άλλη κεραία και στη συνέχεια σε ένα άλλο κινητό ή σταθερό τηλέφωνο.

Κάθε σταθμός βάσης αποτελείται από 1 έως 4 κεραίες.

Στο NetPolis, για τις ανάγκες του παιχνιδιού, θα μπορείς να τοποθετείς πάνω σε κάθε ιστό έως 3 κεραίες (που είναι και το πιο συνηθισμένο στην πραγματικότητα), οι οποίες καλύπτουν με σήμα 3 αντίστοιχα περιοχές περιμετρικά.

Επίσης, θα είναι προσδιορισμένες οι θέσεις που θα μπορείς να τοποθετείς τις κεραίες πάνω στον ιστό μόνο στις τρεις κατευθύνσεις 0, 120, 240 (στο σύνολο 360, περιμετρικά του σταθμού βάσης).

Η περιοχή που καλύπτει με σήμα μια κεραία κινητής τηλεφωνίας ονομάζεται κυψέλη. Η περιοχή αυτή έχει συχνά ακανόνιστο σχήμα εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους ή των κτιρίων που εμποδίζουν τα ραδιοκύματα. Στο παιχνίδι θα απεικονίζονται ως εξάγωνα που είναι το σύμβολο της κυψέλης.

Για να μπορούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας να δώσουν την επιθυμητή κάλυψη σε μια περιοχή, πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια (π.χ. ψηλά κτίρια και λόφοι), γιατί τα εμπόδια αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κάλυψη της περιοχής.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ραδιοσήματα που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπονται κατά κύριο λόγο από το κέντρο της κεραίας και σε οριζόντια διεύθυνση με ελαφριά κλίση προς τα κάτω. Εάν κατά τη διάρκεια μιας κλήσης εκείνος που καλεί ή ο καλούμενος απομακρύνεται από την κεραία, το σήμα που λαμβάνει το κινητό του γίνεται πιο ασθενές. Τότε το κινητό, αυξάνοντας την ισχύ του, θα αναζητήσει ισχυρότερο σήμα από κάποια άλλη κεραία. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που οι συνδρομητές μετακινούνται. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα μεταφέρει την κλήση από τη μια κεραία στην άλλη, ώστε η συνομιλία να μη διακοπεί.

Πότε έχουμε αποτυχημένες κλήσεις;
Αποτυχημένες κλήσεις προκύπτουν στις εξής περιπτώσεις:

  1. Οι κλήσεις αποτυγχάνουν λόγω μη ικανοποιητικού σήματος. Αυτό συμβαίνει όταν ο συνδρομητής μετακινείται από μία περιοχή που έχει σήμα σε μία άλλη που δεν έχει. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν το σήμα είναι οριακά χαμηλό.

  2. Κάθε κεραία σταθμού βάσης μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα έναν συγκεκριμένο αριθμό κλήσεων, δηλαδή έναν συγκεκριμένο αριθμό συνδρομητών. Έτσι αν περισσότεροι συνδρομητές (από αυτούς που μπορεί να εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη κεραία) θελήσουν να κάνουν κλήση την ίδια χρονική στιγμή με το κινητό τους, τότε κάποιες κλήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν. Αυτό προκύπτει λόγω των περιορισμών του εύρους του διαθέσιμου ραδιοφάσματος που έχει εκχωρηθεί στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Όσο λοιπόν αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών θα πρέπει να αυξάνεται ο αριθμός των σταθμών βάσης.

Τι είναι οι παρεμβολές και πώς θα τις αποφύγουμε;
Παρεμβολή συμβαίνει όταν σε κάποια περιοχή υπάρχει σήμα από πάρα πολλές κεραίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χειροτερεύει η ποιότητα της συνομιλίας και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να διακόπτεται η κλήση. Για το λόγο, στο παιχνίδι θα πρέπει να προσέξεις να μην δημιουργήσεις περιοχές στις οποίες να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη πλέον των 4 κυψελών δεύτερης γενιάς (2G).

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα τρίτης γενιάς (3G) η τεχνολογία που εφαρμόζεται είναι τελείως διαφορετική. Ωστόσο και για αυτήν την τεχνολογία υπάρχουν περιορισμοί και μάλιστα αυστηρότεροι, οπότε θα πρέπει να προσέξεις να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη πλέον των 2 κυψελών.

Προσοχή! Οι παρεμβολές στο παιχνίδι δημιουργούνται με την αλληλοεπικάλυψη κυψελών που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, 2ης ή 3ης γενιάς και όχι μεταξύ τους.

http://www.netpolisgame.gr/Netpolis/images/new-homepage3-main-photo.png

- SPOILER ALERT -

Τι γίνεται στην πρώτη πίστα του Netpolis;
Η πρώτη πίστα διαρκεί 5 λεπτά και θα έχεις στη διάθεσή σου: 7 ιστούς για να τοποθετήσεις 17 κεραίες 2G και 10 μικροκεραίες 2G. Οι κεραίες δεύτερης γενιάς (2G) χρησιμοποιούνται για τις υπηρεσίες φωνής (τηλεφωνικές κλήσεις) και για SMS (μηνύματα). Εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συνδρομητών ταυτόχρονα. Για τις ανάγκες του παιχνιδιού κάθε κεραία 2G θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα 20 χρήστες.

Οι μικροκεραίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν πολλοί χρήστες κινητών τηλεφώνων συγκεντρώνονται σε χώρους όπου είναι δύσκολο να υπάρξει καλή κάλυψη από τους υπάρχοντες σταθμούς βάσης στην περιοχή ή είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν όλοι ταυτόχρονα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το μετρό, οι κλειστοί χώροι των αεροδρομίων, οι μεγάλοι χώροι συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων (π.χ. γήπεδα, εμπορικά κέντρα, χώροι συναυλιών, πολυσύχναστοι δρόμοι) κ.λπ.

Οι μικροκεραίες έχουν σχετικά μικρές διαστάσεις, τοποθετούνται στην οροφή ή πάνω σε τοίχους εσωτερικών χώρων αλλά και σε εξωτερικούς χώρους και έχουν μικρή ακτίνα κάλυψης. Για τις ανάγκες του παιχνιδιού κάθε μικροκεραία θα μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 8 χρήστες και θα μπορείς να την τοποθετήσεις μόνο σε οροφές κτιρίων.

Τι γίνεται στη δεύτερη πίστα;
Η δεύτερη πίστα διαρκεί 5 λεπτά και έχεις στη διάθεσή σου: 11 ιστούς για να τοποθετήσεις 12 κεραίες 2G τύπου Α (συχνότητα λειτουργίας: 900ΜΗz) 10 κεραίες 2G τύπου B (συχνότητα λειτουργίας: 1800ΜΗz) 10 μικροκεραίες 2G.

Στη δεύτερη πίστα θα έχεις στη διάθεσή σου άλλη μια κεραία τύπου δεύτερης γενιάς 2G η οποία θα λειτουργεί σε διαφορετική συχνότητα. Αυτό θα σε βοηθήσει να εξυπηρετήσεις περισσότερους συνδρομητές ταυτόχρονα. Η κυψέλη που δημιουργείται από την κεραία τύπου Β είναι μικρότερη σε μέγεθος από αυτή του τύπου Α, αλλά μεγαλύτερη από την κυψέλη της μικροκεραίας.

Τι γίνεται στην τρίτη πίστα;
Η τρίτη πίστα διαρκεί 5 λεπτά και έχεις στη διάθεσή σου: 19 ιστούς για να τοποθετήσεις 10 2G κεραίες τύπου Α (συχνότητα λειτουργίας: 900ΜΗz) 10 2G κεραίες τύπου B (συχνότητα λειτουργίας: 1800ΜΗz) 33 κεραίες 3G 15 μικροκεραίες 3G. Οι κεραίες τρίτης γενιάς (3G) χρησιμοποιούνται για τις υπηρεσίες φωνής, SMS, MMS, video κλήσεις, μουσική και πλοήγηση ίντερνετ. Δημιουργούν μικρότερες κυψέλες και μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα μικρότερο αριθμό χρηστών σε σχέση με τις κεραίες 2G. Για τις ανάγκες του παιχνιδιού εξυπηρετούν ταυτόχρονα 20 χρήστες. Σε αντιστοιχία με τις μικροκεραίες δεύτερης γενιάς 2G στην πρώτη και δεύτερη πίστα, θα έχεις στη διάθεσή σου μικροκεραίες τρίτης γενιάς 3G, οι οποίες εξυπηρετούν 8 χρήστες ταυτόχρονα.


 

Πηγή: tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;