Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

chromebookΟι πρώτοι φορητοί υπολογιστές της Google, οι οποίοι θα λειτουργούν με το νέο σύστημα «Chrome OS» της Google, θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά στα μέσα Ιουνίου. Πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί ευθεία πρόκληση για το κυρίαρχο λειτουργικό Windows της Microsoft, αλλά και για την Apple. 

«Chromebooks» θα ονομάζονται τα πρώτα laptops και netbooks της Google και θα κυκλοφορήσουν από την κορεατική Samsung και την ταϊβανέζικη Acer, με τιμές 429 και 349 δολάρια αντίστοιχα. Θα διαθέτουν επεξεργαστές της Intel, σύμφωνα και θα ανήκουν στη σειρά 5. Επίσης θα διαθέτουν οθόνη 12,1 ιντσών, πάχος σχεδόν δύο εκατοστών και βάρος ενάμισι κιλό, ενώ άλλοι κατασκευαστές αναμένεται να υιοθετήσουν το Chrome μέσα στο 2011.

Τα πρώτα μηχανήματα Chromebooks θα αρχίσουν να πωλούνται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Το μόνο εγκαταστημένο λογισμικό αυτών των φορητών υπολογιστών θα είναι το Chrome, που στη συνέχεια θα αναλαμβάνει το διαδικτυακό «φόρτωμα» των διαφόρων άλλων εφαρμογών. Επειδή τα μηχανήματα θα είναι «ελαφριά» από λογισμικό, θα ανοίγουν, κατά τη Google, μέσα σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα, θα είναι ταχύτερα, ενώ η μπαταρία τους θα διαρκεί περισσότερο (περίπου μια μέρα συνεχούς λειτουργίας).

To νέο λειτουργικό, που βασίζεται στην ιδέα του «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing), αλλάζει σημαντικά τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους. Ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του ομώνυμου προγράμματος πλοήγησης Chrome της Google, καθοδηγώντας τους χρήστες να «τρέχουν» τις διάφορες εφαρμογές τους (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα κ.α.) άμεσα μέσω διαδικτύου, αντί, όπως τώρα, να αποθηκεύουν το σχετικό λογισμικό (π.χ. Word ή Excel) στο σκληρό δίσκο τους. Ο χρήστης, έτσι, δεν χρειάζεται να ασχολείται μόνος του με ζητήματα όπως η εγκατάσταση ή οι αναβαθμίσεις λογισμικού, η αποθήκευση ασφαλείας δεδομένων (backup) ή ο έλεγχος για ιούς (antivirus), αφού αυτά πια θα γίνονται διαδικτυακό.

«Η πολυπλοκότητα διαχείρισης ενός υπολογιστή βασανίζει τους χρήστες. Πρόκειται για ένα μοντέλο θεμελιακά λανθασμένο. Τα Chromebooks προσφέρουν ένα νέο μοντέλο, που δεν μεταθέτει το βάρος της διαχείρισης του υπολογιστή στον χρήστη», δήλωσε ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν. Η Google ευελπιστεί ότι θα επαναλάβει με το λειτουργικό Chrome την επιτυχία του λειτουργικού της Android για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και έτσι ότι θα καταφέρει να απειλήσει την κυριαρχία των Windows, που «τρέχουν» σε περισσότερους από το 90% των προσωπικών υπολογιστών διεθνώς.

Όπως και το Android, το Chrome θα είναι δωρεάν, οι επιχειρήσεις όμως θα πληρώνουν 28 δολάρια τον μήνα, αν θέλουν να αγοράσουν ένα πακέτο τεχνικής υποστήριξης. Το νέο μοντέλο αναμένεται να ωθήσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο το διαδίκτυο, αλλά και να κάνουν περισσότερες αναζητήσεις, πράγμα που θα ωφελήσει επίσης την μηχανή αναζήτησης της Google (και τα διαφημιστικά έσοδά της). Από την άλλη, το νέο λειτουργικό φέρνει, εκ των πραγμάτων, ξανά στο προσκήνιο την ανησυχία ορισμένων χρηστών κατά πόσο θα πρέπει να εμπιστεύονται τα προσωπικά δεδομένα τους όχι στο σκληρό δίσκο τους, αλλά «κάπου στο νέφος» του ίντερνετ. Οι μηχανικοί της Google πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας και επιμένουν ότι το μέλλον των ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκεται στο «νέφος». Μένει να αποδειχτεί ότι και οι καταναλωτές θα πειστούν περί αυτού...

 

Πηγή: protothema.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;