13 Μαϊου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Για να δικαιολογήσει κανείς σήμερα, εν μέσω κρίσης, την επένδυση σε ένα smartphone θα πρέπει να τεκμηριώσει τη χρησιμότητά του πριν βάλει το χέρι στην τσέπη. Τα smartphones είναι μάλλον αναπόφευκτο να αντικαταστήσουν αργά ή γρήγορα τα κινητά τηλέφωνα όπως τα γνωρίζαμε ως τώρα. Προς το παρόν όμως, θεωρούνται από πολλούς ανθρώπους είδος πολυτελείας ή, τουλάχιστον, «όχι και τόσο αναγκαία» αφού οι τιμές τους ξεκινούν πάνω από τα 150 ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ιδιαίτερα κάποιες από τις δυνατότητές τους.
Οι πιο χρήσιμες λειτουργίες ενός smartphone είναι αδύνατο να προσδιοριστούν, εξαρτάται από τι χρειάζεται ο καθένας. Το ερώτημα μοιάζει ανάλογο με το «σε τι χρησιμεύει το ίντερνετ» και είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τα πλεονεκτήματά του Διαδικτύου αν προηγουμένως δεν επιδείξει κάποιες λειτουργίες όπως την διαδικτυακή αναζήτηση ή την Wikipedia. Ομοίως, εάν αποκτήσετε smartphone αποκτάτε ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε το ίντερνετ από το κινητό και συνάμα πρόσβαση σε ένα κατάστημα εφαρμογών ειδικά για κινητά. Κάποιες από τις εφαρμογές αυτές (και είναι χιλιάδες) είναι πολύ πιθανό ότι θα σας ενθουσιάσουν και κυρίως, θα σας χρησιμεύσουν.
Σε τι όμως διαφέρει ένα smartphone από ένα παραδοσιακό κινητό, τι έχουν και τι δεν έχουν τα πιο οικονομικά από αυτά;
Η πρώτη διαφορά ενός «απλού» κινητού με ένα «έξυπνο» είναι ο χειρισμός με την αφή. Σε ένα smartphone, οι περισσότερες λειτουργίες γίνονται με το άγγιγμα-, τα πλήκτρα φαίνεται να έχουν καταργηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου (αν εξαιρέσει κανείς τα υποτυπώδη πλήκτρα, όπως αυτό που οδηγεί στην αρχική οθόνη του κινητού, αυτό που ενεργοποιεί την αναζήτηση, ή περισσότερες επιλογές).
Όπως θα παρατηρήσετε, όσο πιο ακριβό είναι ένα κινητό σήμερα τόσο λιγότερα πλήκτρα έχει -αν εξαιρέσει κανείς αυτά που έχουν ένα πλήρες πληκτρολόγιο πίσω από τη μεγάλη οθόνη τους, όπως το Nokia E7.
Αν και υπάρχουν διάφορες μέθοδοι πληκτρολόγησης με την αφή (όπως η πρόβλεψη της λέξης που επιχειρείτε να γράψετε γράμμα-γράμμα, ή η συνεχής πληκτρολόγηση χωρίς να σκοπεύετε το εικονίδιο του γράμματος, απλά σύροντας το δάχτυλό σας και σταματώντας στο επιθυμητό στιγμιαία), είναι γεγονός ότι χρειάζεται εξοικείωση για να μάθετε να πληκτρολογείτε γρήγορα και κυρίως χωρίς λάθη σε ένα τέτοιο κινητό.
Όσο μεγαλύτερη η οθόνη, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνετε λάθη. Επίσης, προτείνεται να αλλάζετε τον προσανατολισμό του τηλεφώνου ώστε να το πληκτρολόγιο να γίνεται μεγαλύτερο (σε οριζόντια θέση αντί σε κάθετη).
Φυσικά εάν επιλέξετε ένα κινητό που κρύβει πίσω του ένα ολόκληρο μικρό, αλλά πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY με τη συνήθη διάταξη των συμβόλων τότε η πληκτρολόγηση θα γίνει γρήγορα παιχνίδι, αφού θα μπορείτε να κρατάτε το κινητό με τα δύο χέρια και να πληκτρολογείτε γρήγορα κείμενα, σημειώσεις, e-mail, status ή tweet.
Ο αυξημένος ρόλος της οθόνης
Η δεύτερη σημαντική διαφορά ενός απλού κινητού με ένα smartphone είναι η οθόνη. Ως τώρα, ποιος έδινε σημασία στη διαγώνιο της οθόνης ενός κινητού και γιατί να το κάνει;
Στα smartphones η διαγώνιος της οθόνης αποκτά σημασία: εκεί φιλοξενείται το εικονικό πληκτρολόγιο (αφής), εκεί αναπαράγονται τα βιντεάκια που θα βλέπετε συχνά από το YouTube ή αυτά από τις δικές σας λήψεις, οι λίστες με τα μηνύματα από τα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, οι χάρτες που σας ενδιαφέρουν, τα παράθυρα του browser και τόσα άλλα -ναι, από το νέο σας κινητό όλα αυτά είναι εφικτά. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι το ίδιο να πληκτρολογείς σε ένα εικονικό πληκτρολόγιο σε μια μικρή οθόνη (κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να αγγίζεις συνέχεια το a αντί το s) αντί σε σε μια μεγάλη ή να βλέπεις βίντεο σε πλήρη οθόνη, όταν η οθόνη σου είναι ένα μικρό παραθυράκι.
Ένα οικονομικό smartphone έχει σίγουρα μικρή οθόνη -γύρω στις 2,8 ίντσες δηλαδή 7 εκατοστά (στα πιο ακριβά η διαγώνιος μπορεί να ξεπεράσει τις 4 ίντσες, τα 10 εκατοστά).
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η υποστηριζόμενη ανάλυση (συνήθως είναι 400x800), η φωτεινότητα και κυρίως πόσο ευανάγνωστο είναι το περιεχόμενο κάτω από το φως του ήλιου. Εάν περπατάτε και θέλετε να βρείτε μια επαφή για να τηλεφωνήσετε θα εκνευριστείτε εάν χρειάζεται γενική συσκότιση για να δείτε τις επιλογές στο κινητό σας. Πόσο μάλλον, εάν θέλετε να γράψετε μήνυμα.
Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που διαφοροποιεί τις οθόνες είναι η ποιότητα κατασκευής με πιο σημαντική αυτή του άθραυστου γυαλιού που συναντάμε στα ακριβά smartphones των 500 ευρώ. Τα τηλέφωνα με άθραυστη οθόνη, θα σας επιτρέψουν να πετάτε το κινητό στην τσάντα με τα κλειδιά χωρίς να γρατζουνιστεί και φυσικά, δεν θα ανησυχήσετε αν το δείτε να πέφτει.
Η οθόνη είναι σημαντική παράμετρος και από όσα μας έχουν αναφέρει επισκέπτες του σάιτ και φίλοι, τα σχετικά φθηνά smartphones πάσχουν εκεί καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μέρος της οθόνης να «νεκρώνει».
Φυσικά, αφού μιλάμε για smartphone, οθόνη δεν σημαίνει μόνο αναπαραγωγή περιεχομένου αλλά και είσοδος με την αφή. Δεν είναι σπάνιο, το τηλέφωνο να μην ανταποκρίνεται γρήγορα και με ακρίβεια στις κινήσεις των δαχτύλων του χρήστη, δηλαδή να μην «καταλαβαίνει» γιατί το χτυπάτε (με μανία). Κάπου εδώ, μπαίνουμε στα χωράφια των τεχνολογιών multi-touch, δηλαδή αρχίζουμε να ασχολούμαστε με το τι μπορούμε να κάνουμε αγγίζοντας το κινητό με ένα ή με δύο δάχτυλα: με ένα δάχτυλο επιλέγουμε εικονίδια, σύροντας το δάχτυλό μας αριστερά ή δεξιά, πάνω ή κάτω αλλάζουμε φωτογραφίες και μουσική, τσιμπάμε την οθόνη και σύρουμε ανοίγοντας τα δύο δάχτυλά μας για να μεγεθύνουμε μια φωτογραφία. Οι τεχνολογίες και οι υλοποιήσεις διαφέρουν και θα πρέπει να πιάσετε στα χέρια σας διαφορετικά smartphones για να καταλάβετε πραγματικά ποιά κινητά κάνουν καλά τη δουλειά τους και ποιά όχι, ή έστω εάν αυτά που θα έπρεπε να κάνουν, ταιριάζουν στα δικά σας μεγάλα δάχτυλα.
Η σχέση με το Ίντερνετ -απαραίτητο το Wi-Fi
Επίσης, τα περισσότερα smartphones έρχονται φορτωμένα με εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης -δεν αγνοούν ότι έχετε Facebook, θέλετε να στέλνετε ενημερώσεις και να βλέπετε τι κάνουν οι φίλοι σας, και να μοιράζεστε μαζί τους που βρίσκεστε (μήπως έρθουν κι εκείνοι για καφέ), δεν αψηφούν το twitter και την αξία του σε ένα κινητό, αφού έτσι θα μπορείτε να μαθαίνετε τι λένε (και ίσως, που βρίσκονται) όλοι όσοι θέλετε να ακολουθείτε.
Το τι θα κάνει το κινητό σας, εξαρτάται από τις εφαρμογές που θα επιλέξετε
Φυσικά, οι περισσότεροι για να το κάνουν φροντίζουν να κάνουν tap στο Market (κάτι σαν το κλικ του mouse με το δάχτυλό σας πάνω στο χαρακτηριστικό εικονίδιο του Market) όταν δεν χρεώνονται για την πρόσβαση στο Ίντερνετ, δηλαδή όταν έχουν ενεργοποιήσει το ασύρματο στο router του ADSL.
Στο μαγαζί της Google θα βρείτε πολλές δωρεάν εφαρμογές και για την ακρίβεια, μόνο δωρεάν εφαρμογές, καθώς στην Ελλάδα δεν υποστηρίζονται οι πωλήσεις εφαρμογών. Πάντως, όταν τελικά αρχίσουν να πωλούνται εφαρμογές από το Android Market, μην φανταστείτε ότι θα σας κοστίζουν ακριβά, καθώς οι τιμές ξεκινούν από μερικά λεπτά, πολλές κοστίζουν γύρω στα 2 ευρώ και κάποιες προηγμένες περί τα 5 ευρώ.
Φωτογραφήστε και γράψτε βίντεο
Η καλή σχέση των smartphones με το Ίντερνετ (ή γιατί όχι και ασύρματα μέσω Bluetooth σε άλλα κινητά εντός εμβέλειας) θα σας ωθήσει να μοιραστείτε φωτογραφίες και βιντεάκια, μόνο και μόνο για την αξία του περιεχομένου, αν και όχι για την ποιότητα. Εάν δε, αποκτήσετε κινητό των... 499,99 ευρώ τότε σίγουρα θα θέλετε να τα επιδείξετε με κάθε τρόπο (μάλλον θα στήσετε κανάλι στο YouTube για να τα ανεβάζετε!).
Ο επεξεργαστής
Η αλήθεια είναι ότι με τα παλιά κινητά, ο περισσότερος κόσμος δεν ασχολήθηκε ποτέ με το τι επεξεργαστή έχουν. Στα smartphones όμως, τα MHz που γνωρίζαμε λίγο πολύ από την ισχύ του επεξεργαστή στον υπολογιστή μας αποτελούν μια παράμετρο των δυνατοτήτων ενός κινητού. Τους τελευταίους μήνες εξάλλου, άρχισαν να κυκλοφορούν ακόμα και κινητά με διπλοπύρηνο επεξεργαστή (όπως το LG Optimus 2X ή το Samsung Galaxy S II).
Χάρτες
Οι χάρτες μπορεί να μην σας βολέψουν και πολύ, όμως στα καταστήματα εφαρμογών είναι βέβαιο ότι θα βρείτε πλειάδα εφαρμογών που χρειάζονται την θέση σας για να σας εξυπηρετήσουν: μπορεί για παράδειγμα να θέλετε να γνωρίζουν οι ακόλουθοί σας στο twitter ή οι φίλοι σας στο Facebook που βρίσκεστε ώστε να συναντηθείτε, ή μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που για να αποφέρουν αποτέλεσμα χρειάζονται πληροφορία για τη θέση σας (π.χ. για να σας προτείνουν παρακείμενα βενζινάδικα, φαρμακεία ή άλλες τοπικές επιχειρήσεις).
Δείτε μια παρουσίαση του Google Maps 5.0 με τρισδιάστατους χάρτες:
Συνδεσιμότητα -Στο PC, στην TV, με άλλα κινητά
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που διαφοροποιεί τα smartphones μεταξύ τους, οδεύοντας από το πιο φθηνό στο πιο ακριβό είναι η συνδεσιμότητα. Στα πιο οικονομικά μοντέλα το πιθανότερο είναι ότι θα υποστηρίζεται η ασύρματη δικτύωση μέσω Wi-Fi και Bluetooth και η ενσύρματη μέσω USB για σύνδεση (και φόρτιση) με τον υπολογιστή σας ώστε να μεταφέρετε φωτογραφίες και βιντεάκια ή άλλα αρχεία.
Αυτό που δεν θα βρείτε όμως στα πιο οικονομικά smartphones είναι η υποστήριξη HDMI για σύνδεση με τηλεόραση HD (όπως στο LG Optimus 2X) ή η απευθείας σύνδεση με στικάκια USB (κάτι που υπάρχει για παράδειγμα στο Nokia E7).
Με την απευθείας σύνδεση στην τηλεόραση, μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε φωτογραφίες και βιντεάκια με πολύ εικόνα που είχαμε κάνει λήψη από το κινητό και (το πιο εντυπωσιακό) να παίξουμε Angry Birds Rio στην «μικρή οθόνη» (μεγάλη σε σχέση με αυτή του smartphone) χρησιμοποιώντας το κινητό ως χειριστήριο αφής (το κινητό στην ουσία ήταν ολόκληρη παιχνιδομηχανή).
Επίσης, τα smartphones τελευταίας τεχνολογίας επιτρέπουν ακόμα και το χειρισμό του κινητού από τον υπολογιστή (το είδαμε στο LG Optimus 2X). Ενδιαφέρον είναι ότι σε πολλά σχετικά οικονομικά smartphones, όπως το Samsung Galaxy 550 ή στο LG Optimus Me είχαμε τη δυνατότητα να μοιράσουμε την πρόσβαση στο Ίντερνετ από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3G σε άλλο κινητό με το λεγόμενο tethering (ή Φορητό Wi-Fi hotspot ή ασύρματο σημείο πρόσβασης).
Αναζήτηση παντού
Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία σε όλα τα smartphones είναι η δυνατότητα αναζήτησης όχι μόνο στο Google (τα κινητά με Android ψάχνουν εκ προοιμίου με το Google, σε εκείνα με Windows Phone 7 με το Bing), δηλαδή στο Διαδίκτυο, αλλά και σε όλο το περιεχόμενο του κινητού ή στο Market.
Ενδιαφέρον είναι ότι το κινητό ψάχνει εκεί που πρέπει ανάλογα με το που βρίσκεστε όταν επιλέξετε την αναζήτηση (σε πολλά κινητά υπάρχει «πλήκτρο» ή «εικονίδιο» με τον χαρακτηριστικό μεγεθυντικό φακό που ενεργοποιεί την αναζήτηση).
Μνήμη, μνήμη, μνήμη
Με τα smartphones θα αρχίσετε να ασχολείστε με τα ΜΒ της κάρτας μνήμης, αφού σιγά-σιγά κάτι οι ευκρινείς φωτογραφίες, κάτι η ευκολία λήψης βίντεο θα τα ξοδεύσουν και θα βρεθείτε να αναζητάτε microSD με περισσότερα. Το γεγονός δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει, καθώς μια κάρτα microSD με σχετικά μεγάλη χωρητικότητα 8GB κοστίζει λιγότερα από 20 ευρώ.
Μπαταρία, μπαταρία, μπαταρία!
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε smartphone θα ενθουσιαστείτε. Αυτός ο ενθουσιασμός θα αρχίσει να καταλαγιάζει όταν το νέο σας κινητό αρχίζει να γκρινιάζει ότι χρειάζεται φόρτιση. Όλα όσα κάνει «τρώνε» ενέργεια, και μάλιστα με όρεξη, ώστε πριν τελειώσει η μέρα να ζητάνε και πάλι τροφή. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στα πιο οικονομικά smartphones και είναι πράγματι, ενοχλητικό. Εάν κοιτάξετε στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα σε αυτές που αφορούν στην χρήση της μπαταρίας (υπάρχει σαφής επιλογή στα ελληνικά, όπως σε όλα τα μενού στο Android) θα παρατηρήσετε ότι ιδιαίτερα ορεξάτες είναι οι λειτουργίες που αφορούν τις υπηρεσίες θέσης, την οθόνη, το Wi-Fi και οι χάρτες.
Μερικές βασικές αρχές για να εξοικονομείτε ενέργεια είναι να μην έχετε ενεργοποιημένο το Wi-Fi εάν δεν σας χρειάζεται πράγματι συνεχής ενημέρωση για διαθέσιμα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (το κινητό σας ψάχνει συνέχεια και ξοδεύει ενέργεια), να μειώνετε την φωτεινότητα της οθόνης και να ρυθμίσετε την γρήγορη απενεργοποίηση όταν το κινητό δεν χρησιμοποιείται, να απενεργοποιείτε το GPS και τους χάρτες όταν δεν τους χρειάζεστε (που μάλλον είναι το σύνηθες).
Διαβάστε αρχεία Word, Excel, PowerPoint
Κάτι ακόμα που δεν μπορούσατε να κάνετε με το παλιό σας κινητό είναι να διαβάσετε αρχεία του MS Office, δηλαδή έγγραφα του Word, του Excel ή PowerPoint. Όλα τα smartphones όμως, ακόμα και τα πιο φθηνά, έχουν κάποια εφαρμογή για να τα ανοίγετε. Ετσι, την επόμενη φορά που με υπερηφάνεια θα διαβάσετε το e-mail σας από το κινητό, δεν θα νιώσετε εκείνη την ενοχλητική συστολή μπροστά στο κλειστό επισυναπτόμενο Word -με ένα ταπ θα ανοίξει, θα το μεγεθύνετε και θα το διαβάσετε. Εάν έχετε όρεξη για πληκτρολόγηση, θα μπορέσετε και να απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο (αν και η έκδοση για δημιουργία εγγράφων συνήθως πωλείται αντί μικρού αντιτίμου).
Αλλα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα smarthone, ακόμα και το πιο οικονομικό είναι να ακούσετε ραδιόφωνο με ακουστικά (μην ξεχνάτε ότι το ρόλο της κεραίας διαδραματίζουν τα ακουστικά σας), ή MP3, να φέρετε τις επαφές σας από το Gmail και το Facebook στο κινητό (αν και έχουμε παρατηρήσει προβλήματα κατά τη μεταφορά, ιδιαίτερα με τους ελληνικούς χαρακτήρες), να διαμορφώσετε μόνοι σας πολλαπλές αρχικές οθόνες (βάζοντας για παράδειγμα σε μια τις ενημερώσεις από τα update των φίλων σας και τη δυνατότητα να στείλετε εσείς update για το status σας και σε μια άλλη, την αναπαραγωγή μουσικής και φωτογραφιών μαζί με την κάμερα και το YouTube -συνήθως έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε τουλάχιστον τρεις αρχικές οθόνες).
Πηγή: tech.in.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV