Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

BSA piracy report 2011 Greece

Δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι  χρήστες Η/Υ αναγνωρίζουν την αξία του νόμιμου λογισμικού ωστόσο επικρατεί σύγχυση σχετικά με το τι είναι νόμιμο και τι δεν είναι

Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα, έφθασε τα 227 εκ Ευρώ, καθώς το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό, όπως διαπιστώθηκε από την ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της Business Software Alliance (BSA).

Από το 2008 η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα ακολούθησε αυξητική πορεία, ανεβαίνοντας 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στο δυσμενές οικονομικό κλίμα, στην μείωση της αγοράς  νέων Η/Υ με  προεγκατεστημένο λογισμικό, στην καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και στην απουσία μηχανισμών ελέγχου και συμμόρφωσης από το κράτος.

«Όπως έχει αποδειχτεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει αρκετούς πόρους και ικανά στελέχη για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της πειρατείας λογισμικού και να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις Πληροφορικής και τους εργαζομένους τους να ορθοποδήσουν» τονίζει η κα Κατερίνα Γαλανοπούλου, Επικεφαλής της Επιτροπής εταιριών μελών της BSA στην Ελλάδα.

Το Τμήμα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας που στοχεύουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας λογισμικού αποτελούν αξιοσήμαντες πρωτοβουλίες, αρκεί να λειτουργούν με σύστημα, οργάνωση και συγκεκριμένους στόχους.

Όπως έχει ενημερώσει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει  ελέγχους για τη χρήση πειρατικού λογισμικού σε  επιχειρήσεις και έχει διαβιβάσει στον ΟΠΙ τα στοιχεία αυτά για την αναζήτηση περαιτέρω αξιώσεων από τους δικαιούχους. Σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, το πρόστιμο που επιβάλλει το κράτος είναι €1,000 για κάθε παράνομο αντίτυπο.

Η όγδοη στη σειρά Παγκόσμια Μελέτη πραγματοποιήθηκε από την BSA σε συνεργασία με την IDC, την κορυφαία εταιρία ερευνών και προβλέψεων του κλάδου της πληροφορικής, χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που συνδυάζει 182 διακριτικά στοιχεία για 116 χώρες και γεωγραφικές περιοχές ανά τον κόσμο. Η νέα διάσταση που περιλαμβλάνεται στην φετινή μελέτη αφορά σε μια δημοσκόπηση χρηστών Η/Υ σχετικά με τις κοινωνικές απόψεις και συμπεριφορές απέναντι στην πειρατεία λογισμικού, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Public Affairs.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκουν σημαντική υποστήριξη, με 7 στους 10 να εκφράζουν υποστήριξη για την πληρωμή των δημιουργών ώστε να προωθείται η τεχνολογική ανάπτυξη. Παραδόξως, η υποστήριξη των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν ισχυρότερη στις αγορές με υψηλά ποσοστά πειρατείας.

Επίσης διαπιστώθηκε ευρεία αποδοχή πως το  νόμιμο λογισμικό είναι καλύτερο από το πειρατικό καθώς είναι πιο ασφαλές και αξιόπιστο. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί χρήστες Η/Υ δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι νόμιμο και τι παράνομο σε συνήθεις πρακτικές απόκτησης προγραμμάτων λογισμικού όπως είναι η αγορά μιας άδειας χρήσης για πολλούς Η/Υ ή το κατέβασμα (download) ενός προγράμματος από δίκτυο peer-to-peer.

«Είναι σαφές ότι ο κόσμος εκτιμά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το νόμιμο λογισμικό» τονίζει η κα Γαλανοπούλου. «Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ενισχύουν την ανάγκη για εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με το τι καθιστά πειρατεία λογισμικού, όπως για παράδειγμα η ανεπαρκής αδειοδότηση των προγραμμάτων Η/Υ σε μια επιχείρηση».

Τα τελευταία χρόνια, η BSA στην Ελλάδα έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για καταπολέμηση της πειρατείας, ενημερώνοντας χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις για την αξία του νόμιμου λογισμικού και πραγματοποιώντας καμπάνιες μάρκετινγκ που ενθαρρύνουν τη χρήση αδειοδοτημένου λογισμικού.

Από την Μελέτη της Πειρατείας Λογισμικού επίσης διαπιστώθηκε ότι:

  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος της πειρατείας λογισμικού βρίσκεται σταθερά στο 35%, με την εμπορική αξία του κλεμμένου λογισμικού να ξεπερνά τα 10 δισ. Ευρώ.
  • Στην Ε.Ε., η Ελλάδα διατηρεί την τρίτη υψηλότερη θέση στην πειρατεία μετά την Βουλγαρία 65% και την Ρουμανία 64%.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του παράνομου λογισμικού ανέβηκε στα 44,3 δισ. Ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε από όταν ξεκίνησε η μελέτη το 2003.
  • Σχεδόν οι μισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές που μελετήθηκαν παρουσίασαν ποσοστό πειρατείας υψηλότερο από 62% με τον παγκόσμιο μέσο όρο να βρίσκεται στο 42%.
  • Τα πιο δημοφιλή πλεονεκτήματα του νόμιμου λογισμικού είναι η τεχνική υποστήριξη (88%) και η προστασία επιθέσεων από hacker και malware (81%).
  • Μια από τις συνηθέστερες μορφές πειρατείας είναι η αγορά μιας άδειας χρήσης λογισμικού και η εγκατάσταση της σε περισσότερους από έναν Η/Υ.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία χρηστών Η/Υ πιστεύει  ότι τα δικαιώματα και η προάσπιση της πνευματικής ιδιοκτησίας συμβάλλουν στην οικονομική  δραστηριότητα. Επίσης το 59% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ωφελούν τις τοπικές οικονομίες, ενώ το 61% πιστεύει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

global piracy 2010 graph region rates

«Από την σημερινή μελέτη διαπιστώνουμε πως ενώ η πειρατεία συνεχίζει να απειλεί την παγκόσμια οικονομία, οι άνθρωποι σαφέστατα αναγνωρίζουν την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας και ιδιαίτερα τον ρόλο που έχει ως οδηγός της οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Robert Holleyman, Πρόεδρος & CEO της BSA. «Το παράνομο λογισμικό συνεχίζει να επιβραδύνει την τεχνολογική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία και να στερεί νέες θέσεις εργασίας. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να εκπαιδευτούν οι επιχειρήσεις, οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι τελικοί χρήστες σχετικά με τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού – και τι μπορούν να κάνουν για να σταματήσουν την χρήση του».

2010 Pirace Study

Σχετικά με την Μελέτη

Η Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού 2010, περιλαμβάνει το πειρατικό λογισμικό που τρέχει σε Η/Υ, καθώς και laptop, ultra-portable και netbooks. Περιλαμβάνονται, επίσης, λειτουργικά συστήματα, συστήματα λογισμικού όπως βάσεις δεδομένων και πακέτα ασφαλείας και άλλες εφαρμογές, με νόμιμα δωρεάν προγράμματα και προγράμματα ανοιχτού κώδικα.

Η δημοσκόπηση της Ipsos Public Affairs απευθύνθηκε σε περισσότερους από 15.000 χρήστες Υ/Η σε επιχειρήσεις και σπίτια με στόχο να σκιαγραφήσει τις κυριότερες κοινωνικές συμπεριφορές σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και τη χρήση του νόμιμου ενάντια στο παράνομο λογισμικό. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά ή ατομικά σε 32 αγορές εμπεριέχοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα γεωγραφικών περιοχών, διάφορα επίπεδα γνώσεων πληροφορικής και πολιτιστική ποικιλομορφία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την μεθοδολογία και την ολοκληρωμένη μελέτη, κατεβάστε την μελέτη "2010 Pirace Study" (PDF | 2,88 Mb | 20 σελίδες).

 

Πηγή: bsa.org

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;