20 Φεβρουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά την κρίση, η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με την ανάγκη για ένα κύμα εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες. Ο αριθμός των επαγγελματιών στον κλάδο ΤΠΕ στην Ευρώπη ήταν 4,7 εκατ. το 2007 και προβλέπονται να είναι μεταξύ 4,95 και 5,26 εκατ. το 2015. Αναλόγως το χάσμα “ψηφιακών” ικανοτήτων ή τα ασυμπλήρωτα κενά, θα κυμανθούν μεταξύ 1,7% και 13% μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με τον κύριο Werner Β. Korte του Εmpirica, “η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι θεωρητική και ιδιαίτερα δύσκολη στην παρούσα συγκυρία, οπότε είναι άγνωστο πότε θα ανακάμψει η οικονομία και πότε θα έρθει η σταθερότητα. Ειδικά η οικονομική ανάπτυξη έως το 2015 είναι ο άγνωστος παράγοντας που θα έχει μια σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η ζήτηση για τους επαγγελματίες του χώρου των νέων τεχνολογιών. Γι’ αυτό έχουμε επιλέξει να καλύψουμε ένα μάλλον ευρύ πεδίο των πιθανών προοπτικών. Εντούτοις, κοινό σημείο και στα πέντε σενάρια που έχουμε εξετάσει είναι ότι θα υπάρξει σημαντική ζήτηση για τους επαγγελματίες στον κλάδο ΤΠΕ. Μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή τάση εφόσον η οικονομία αποκατασταθεί από το 2011 και μετά”.
Τα πέντε σενάρια
Όπως τονίζει ο κύριος Tobias Hüsing του Εmpirica: “Αν και βλέπουμε σε αυτήν την κρίση ότι οι εταιρίες είναι πρόθυμες να διατηρήσουν το ειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών όσο τους είναι δυνατόν, πρέπει να σημειώσουμε ότι παράλληλα υπάρχει σημαντικά περισσότερη αστάθεια, έστω και βραχυπρόθεσμα, από την πλευρά ζήτησης σε σύγκριση με την προσφορά”.
Τα πέντε σενάρια είναι τα εξής:
- Επιστροφή στα βασικά
Μια επιστροφή της οικονομίας σε μέτριο πρότυπο ανάπτυξης σε ρυθμούς προ κρίσης, με τον κλάδο της τεχνολογίας να βασίζεται κυρίως στην καινοτομία και να αναπτύσσεται άνισα σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα οδηγούσε σε περιορισμένη ζήτηση ψηφιακών δυνατοτήτων. Σε αυτή την περίπτωση το έλλειμμα σε ψηφιακές δεξιότητες θα έφτανε τις 384.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου του εργατικού δυναμικού στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
- Επενδύοντας στο μέλλον
Το επόμενο σενάριο είναι αυτό της μέτριας αύξησης παρόμοιο με το προηγούμενο, με τη διαφορά ότι θα παρατηρηθεί επιτάχυνση στις αποφάσεις για επενδύσεις στην καινοτομία και το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, προβλέπεται επιτάχυνση της οικονομίας και αύξηση του τομέα ΤΠΕ, που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά το 2015. Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση για Έρευνα και Ανάπτυξη και για δεξιότητες σε ΤΠΕ κατά την περίοδο 2012 - 2015, ενώ το χάσμα ψηφιακών ικανοτήτων προβλέπεται να φτάσει τις 580.000 θέσεις εργασίας το 2015, ποσοστό περίπου 11% του εργατικού δυναμικού του κλάδου ΤΠΕ.
- Οικονομία της γνώσης
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η οικονομία γνώσης απογειώνεται στην Ευρώπη, χάρη στη ευρεία διάχυση της καινοτομίας, βασισμένη στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Η ζήτηση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων αυξάνεται, και το χάσμα υπολογίζεται να φτάσει στις περίπου 669.000 το 2015, αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% του εργατικού δυναμικού του κλάδου ΤΠΕ.
- Η παράδοση κερδίζει
Μετά την κρίση, τη σκυτάλη της ανάπτυξης παίρνουν παραδοσιακές εξαγωγικές βιομηχανίες σε σύγκριση με τις καινοτόμες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Αυτό εκτιμάται, ότι θα οδηγήσει σε χαμηλή ζήτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Υπολογίζεται επίσης ότι θα παρατηρηθεί έντονη διαφοροποίηση μεταξύ χωρών και περιοχών όσον αφορά στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.
- Στασιμότητα
Μια πολύ αργή αποκατάσταση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, που θα συνοδεύεται από τακτικές προστατευτισμού, εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό η ζήτηση και η προσφορά των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι επίπεδη, χωρίς αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ 2008 - 2010
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV