Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Πόλεμος γιγάντων στο «παζάρι» της τηλεφωνίας που φιλοξενεί η Βαρκελώνη...

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=13825159&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=

Το παζάρι της κινητής τηλεφωνίας που φιλοξενεί αυτές τις ημέρες η Βαρκελώνη έχει σχεδόν τα πάντα: ακόμη πιο έξυπνες συσκευές με ακόμη περισσότερες εφαρμογές, γιγαντομαχίες ανάμεσα σε παραδοσιακούς αντιπάλους, ιστορικές συμμαχίες, νέους παίκτες. Και όλοι μαζί ανοίγουν τον δρόμο στην κινητή τηλεφωνία τέταρτης γενιάς.

Η γενιά 3G έφερε την επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία στις αρχές του 21ου αιώνα με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες των έξυπνων τηλεφώνων, αλλά φτάνει πλέον στο τέλος της. Η τέταρτη γενιά, που πρόκειται να απασχολήσει τις εργασίες του Μobile World Congress της Βαρκελώνης, ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη στο πολύ κοντινό μέλλον (ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα στις ΗΠΑ, τις σκανδιναβικές χώρες, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ιαπωνία), έχοντας τη στάμπα του ιδανικού περιβάλλοντος για τη μετάδοση multimedia περιεχομένου: Θεωρητικά, η γενιά 4G θα απογειώσει την επικοινωνία ανάμεσα στις μηχανές, οι χρήστες φορητών υπολογιστών θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν και να παίρνουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, ενώ οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα έχουν πολύ πιο γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, γεγονός που αναμένεται να δώσει μια νέα δυναμική στην αγορά των εφαρμογών της κινητής τηλεφωνίας- τόσο σε υπηρεσίες (μετεωρολογικές προβλέψεις, GΡS) όσο και σε περιεχόμενο (ειδήσεις, ραδιόφωνο, παιχνίδια).

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς για τη μετάβαση από την τρίτη στην τέταρτη γενιά, το παζάρι της Βαρκελώνης μάλλον αποδεικνύει το αντίθετο: τα κινητά τηλέφωνα που παρουσιάζονται από προχθές στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με πολυσυσκευές πολλαπλών εφαρμογών ή μικρούς υπολογιστές με απεριόριστες δυνατότητες. Οι επεξεργαστές τους φτάνουν πλέον το 1GΗz, οι οθόνες τους- 3 και 4 ιντσών- διαθέτουν υψηλή ποιότητα και ευκρίνεια, οι κάμερες ξεπερνούν τα 5 Μegapixels, η σύνδεση στο Διαδίκτυο γίνεται με κάθε δυνατό τρόπο, η πρόσβαση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Τwitter) έχει τα χαρακτηριστικά της αμεσότητας και της ταχύτητας. Καθώς το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταφέρεται στο πεδίο των εφαρμογών που άνοιξε πριν από λίγα χρόνια ως μοναδικός παίκτης η Αpple, τεχνολογικοί γίγαντες μπαίνουν με φόρα για να κατακτήσουν το δικό τους μερίδιο ή συνασπίζονται για να σπάσουν το μονοπώλιο του iΡhone και του Βlackberry.

Με φόρα μπήκε και η Μicrosoft παρουσιάζοντας στους συνέδρους του Μobile World Congress το νέο λειτουργικό της σύστημα Windows Ρhone 7. Η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς δηλώνει ότι το νέο λειτουργικό της θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά στα τέλη του 2010 και ευελπιστεί να κατακτήσει το κοινό με μικρές καινοτομίες: το Windows Ρhone 7 διαθέτει πιο λιτό μενού από τις προηγούμενες εκδόσεις και συνενώνει όλες τις εφαρμογές σε θεματικές περιοχές (τα λεγόμενα Ηubs), ενώ ενσωματώνει πιο πολλές υπηρεσίες της Μicrosoft, όπως ονλάιν παιχνίδια Χbox, τη μουσική υπηρεσία Ζune και πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράξενο ζευγάρι
Με το δικό της λειτουργικό σύστημα εμφανίστηκε στη Βαρκελώνη ένα παράξενο ζευγάρι: η Νokia των κινητών τηλεφώνων και η Ιntel των μικροεπεξεργαστών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν το ΜeeGo έχοντας τη σκέψη τους στα κινητά τηλέφωνα, τα netbooks και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνδεθεί εν κινήσει με το Διαδίκτυο. Και οι τρεις εταιρείες επιχειρούν να κάνουν μια νέα αρχή προκειμένου να καλύψουν την απόσταση που τις χωρίζει από την Αpple με το iΡhone και την Google με το Αndroid. Έχουν ελπίδες; «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για μια νέα αρχή», δηλώνει ο Τοντ Πίτερς της Μicrosoft. «Οι καταναλωτές έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να ξαναδοκιμάζουν πράγματα».

 

17/02/2010 - tanea.gr


 

Mobile World CongressΗ Βαρκελώνη, τα smart phones και το... πλυντήριο με τα άπλυτα

Στην Παγκόσμια Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας, που λειτουργεί αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη, οι εκθέτες παρουσιάζουν από «έξυπνα τηλέφωνα» μέχρι και την τεχνολογία του... 22ου αιώνα. Άλλωστε, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πέρασε πλέον ο καιρός που το μόνο που μπορούσε κάποιος να κάνει από το κινητό του ήταν να τηλεφωνήσει. Εξάλλου, στις βιομηχανικές χώρες - κυρίως - οι αγορές έχουν σχετικά κορεστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα της Καταλονίας, σήμερα η λέξη κλειδί είναι κινητό με Ίντερνετ. Δηλαδή, η δυνατότητα να επισκέπτεται κάποιος κάθε ώρα του εικοσιτετράωρου τον κόσμο του διαδικτύου. Αυτό είναι εφικτό μέσω των λεγόμενων smart phones, των αποκαλούμενων και έξυπνων τηλεφώνων, μέσα των οποίων μπορούμε πλέον να θέσουμε σε λειτουργία και δη εξ αποστάσεως ακόμη το πλυντήριο με τα άπλυτά μας.

Όταν, όμως οι ειδικοί λένε τέτοια, γεννάται αμέσως το ερώτημα: πώς θα είναι τα κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος; Στην παγκόσμια Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας, που λειτουργεί στην ισπανική μεγαλούπολη, οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν πολλές απαντήσεις. Εδώ εκθέτει η αφρόκρεμα του κλάδου την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πρόκειται για συνολικά 1.500 εκθέτες. Επιπλέον, οι διοργανωτές αναμένουν περί τους 50.000 επισκέπτες.

Μεταξύ των εκθετών και των εκθεμάτων τους βρίσκεται και ο χώρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας της Πληροφορικής Fraunhofer. Ο εκπρόσωπός του, Μάρκους Αϊζενχάουερ, εξήγησε στη «ΝΒ» τη σχέση που έχουν τα βρώμικα ρούχα με την κινητή τηλεφωνία, με την εξοικονόμηση ενέργειας και - κατ’ επέκταση - με την προστασία του περιβάλλοντος.

Τεχνολογία και προστασία περιβάλλοντος

«Υπάρχει μια εφαρμογή, που ενεργοποιείται σε δύο smart phones», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπορεί να θέσει σε λειτουργία την κάμερα του τηλεφώνου και μέσω αυτής να παρακολουθήσει κάποιος συσκευές στο σπίτι του και να καταγράψει την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, μπορεί να υπολογίσει το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας ανά ώρα».

Βέβαια - όπως είπε - χρειάζεται και μια μικρή συσκευή, που τοποθετείται ανάμεσα στην πρίζα και το μηχάνημα που είναι συνδεδεμένο με το φις και η οποία διαθέτει το λογισμικό του Ινστιτούτου Fraunhofer, ώστε να διαπιστωθεί εάν το πλυντήριο - για παράδειγμα - καταναλώνει πολύ ενέργεια. Επιπλέον, όταν υπάρχει νυχτερινό τιμολόγιο, μπορεί κάποιος μέσω του κινητού του να θέσει σε λειτουργία το πλυντήριο σε ώρα που η κιλοβατώρα κοστίζει λιγότερο.

Σύμφωνα με το Γερμανό ερευνητή, άλλωστε, στο μέλλον ο κάτοχος ενός έξυπνου κινητού θα μπορεί να ενεργοποιεί το λειτουργικό του σπιτιού του μέσω της συσκευής του. Γι’ αυτό και τα smart phones είναι τόσο αγαπητά. Διότι, υπάρχουν πολλές τέτοιες, καθώς και άλλες εφαρμογές, οι λεγόμενες APPS.

Η LTE συνώνυμο της ταχύτητας

«Όμως, όλα αυτά δεν έχουν καμιά σημασία, αν το δίκτυο μεταφοράς δεδομένων δεν είναι ταχύ», είπε μιλώντας στη «ΝΒ» ο Νταν Γουόρεν, από την Παγκόσμια Ένωση Εταιρειών Τηλεπικοινωνίας και πρόσθεσε: «Ένα από τα μεγάλα θέματα φέτος είναι η τεχνολογία LTE, το σύστημα ταχύτατης αναμετάδοσης δεδομένων. Πολλοί χειριστές δικτύων θα εισαγάγουν τους επόμενους μήνες αυτήν την τεχνολογία, αναλόγως της περιοχής που βρίσκονται» .

Επομένως, το συνώνυμο της ταχύτητας είναι το LTE. Πίσω από αυτά τα αρχικά κρύβεται μια νέα μέθοδος μετάδοσης δεδομένων. Μέχρι σήμερα το πιο γρήγορο ήταν το σύστημα Κινητών Επικοινωνιών Τρίτης Γενιάς UMTS, εκτός κι αν είναι κάποιος στο Όσλο ή στη Στοκχόλμη. Εκεί λειτουργεί ήδη το σύστημα LTE και αντί για τη μεταφορά 3 Mbite ανά δευτερόλεπτο, μπορούμε να στείλουμε 100 Mbite το δευτερόλεπτο.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι όπου κι αν βρίσκομαι, μπορώ να σερφάρω με το κινητό μου, να βλέπω τηλεόραση ή να κοιτώ τον συνεπιβάτη μου στα μάτια μέσω βίντεο. Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο Ματίας Ρόζε, «η υψηλή ποιότητα είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας» .

 

19/02/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;