Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

LinkedIn Corp.

H εταιρεία η πορεία της οποίας στο χρηματιστήριο δημιουργεί φόβους για νέα επενδυτική «φούσκα» στον κλάδο του διαδικτύου.

Το «ντεμπούτο» της ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία έκανε την Πέμπτη η LinkedIn Corp., εταιρεία ιδιοκτησία της οποίας αποτελεί το δημοφιλές «επαγγελματικό» κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, με τη μετοχή της να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο από τα 45 δολάρια στα 94,25 (κάποια στιγμή άγγιξε τα 121,97).

Ποια είναι η LinkedIn Corp όμως;

Τα κεντρικά της βρίσκονται στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας, πολύ κοντά στην Google (περίπου πέντε λεπτά με τα πόδια). Η αξία της κυμαίνεται γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας γνωστές εταιρείες όπως η Southwest Airlines.

Απασχολεί 1.288 εργαζομένους, κάτι το οποίο «μεταφράζεται» σε «αξία» 7 εκατομμυρίων ανά εργαζόμενο. Όσον αφορά τον αριθμό των χρηστών του κοινωνικού δικτύου, ένα μήνα μετά την έναρξη της λειτουργίας του (Μάιος 2003), ήταν 4.500. Στις 31 Μαρτίου του 2011, οι χρήστες του LinkedIn ανέρχονταν στα 102 εκατομμύρια. Βάσει της αξίας της μετοχής, αυτό «σημαίνει» περίπου 90 δολάρια ανά χρήστη.

Ο Ρέιντ Χόφμαν, ένας εκ των ιδρυτών του, πλέον είναι πολυεκατομμυριούχος: έχοντας πουλήσει το 1% του μεριδίου του αντί 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων, κατέχει άλλα 19 εκατομμύρια μετοχές- 22% της «ισχύος ψήφου», αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για κάποιον που διαφέρει από την πλειοψηφία των επενδυτών και επιχειρηματιών της Σίλικον Βάλεϊ, καθώς είναι γηραιότερος και πιο φιλικός από τους περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της PayPal Inc. πριν την εξαγορά της από την Ebay Inc. το 2002, και αποτελεί μέλος των συμβουλίων πολλών καινοτόμων εταιρειών του χώρου, όπως η Mozilla Corp. και η Zynga. Κατέχει master στην φιλοσοφία από το πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης και bachelor στα συμβολικά συστήματα από το Στάνφορντ.

O Τζεφ Γουάινερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είναι πολυεκατομμυριούχος: από την πώληση του 5% του μεριδίου του κέρδισε 5,2 εκατομμύρια δολάρια. Η αξία του υπολοίπου μεριδίου του ανέρχεται στα 230 εκατομμύρια. Έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Ιούνιο του 2009, μετά από «θητείες» στις Greylock Partners και Accel Partners, καθώς και στη Yahoo! Inc. Έχει bachelor στα οικονομικά από το Wharton School του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Τα έσοδα της LinkedIn σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 100% από το 2009 στο 2010, με την εταιρεία να αυξάνει τις πωλήσεις και τις δαπάνες marketing της κατά 120% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;