Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Google PROTECT IP Act

Η προστασία των  πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή του διαδικτύου έχει πάρει μία περίεργη τροπή, με πρωταγωνιστές αυτούς που «κατεβάζουν» μουσική και ταινίες χωρίς έλεγχο, αυτούς που το κάνουν μόνο για πράγματα που πιστεύουν πως δεν αξίζει να ξοδεύουν τα χρήματά τους, και τέλος, τους τρίτους οι οποίοι αρνούνται να κάνουν «download» το οτιδήποτε.

Θα περιμέναμε ο Έρικ Σμιντ της Google, να μην είναι καθόλου «εξτρεμιστής» σε τέτοια θέματα, αλλά την περασμένη εβδομάδα φαίνεται πως μίλησε με πάθος και πίστη πάνω στο θέμα της νομοθεσίας που μπορεί να ψηφιστεί στις Η.Π.Α., επονομαζόμενη “Protect IP Act”, η οποία -σύμφωνα με την περιγραφή της- θα «σταματούσε τις διαδικτυακές απειλές στην οικονομική επιχειρηματικότητα και την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας».

Εάν περάσει αυτός  ο νόμος η κυβέρνηση των Η.Π.Α. θα έχει κάθε δικαίωμα να «κλείσει ιστότοπους οι οποίοι έχουν ως στόχο  την κλοπή προστατευμένου περιεχομένου».

Με λίγα λόγια όποιες υπηρεσίες ή ιστοσελίδες επιτρέπουν στον Χρήστη Α να «κατεβάζει» περιεχόμενο από τον Χρήστη Β, χωρίς να γνωρίζει εάν ο Β έχει το δικαίωμα διακίνησης του περιεχομένου αυτού.

Στοχεύοντας καθαρά εναντίον τέτοιων ιστοσελίδων όπως το The Pirate Bay, ο νόμος θα δώσει τη δύναμη στους κυβερνητικούς οργανισμούς στο να κλείνουν και να αρπάζουν αυτούς τους ιστότοπους. Ο Σμιντ ανέφερε πως εάν αυτό γίνει τότε θέτει ένα πολύ κακό παράδειγμα, θυμίζοντας στρατηγικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας η οποία πολύ συχνά κλείνει διαδικτυακούς τόπους και μάλιστα φυλακίζει και τους κατόχους ως αντιφρονούντες. Ένα φαινόμενο το οποίο έχει βαπτιστεί ως... “Great Firewall”, παραπέμποντας στο “Great Wall of China” (Σινικό Τείχος).

Σύμφωνα, επίσης, με τον Έρικ Σμιντ, η προσέγγιση στο θέμα είναι πολύ απλή για ένα τόσο περίπλοκο πρόβλημα. Κατά τα άλλα, πάντως, οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να καταλάβει πως εάν περάσει ο νόμος θα εμποδίσει εμμέσως πλην σαφώς τα αποτελέσματα των μηχανών αναζητήσεων, εκ των οποίων η πιο δημοφιλής είναι -έκπληξη- αυτή της Google!

H αντεπίθεση των οργανώσεων υπέρ της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων MPAA και RIAA ήταν σφοδρή, ενώ υποστηριζόταν από στρατιές δικηγόρων αντιτιθέμενων στα λεγόμενα του Σμιντ. Η MPAA μάλιστα, ανέφερε πως “H Google φαίνεται να πιστεύει πως είναι ανώτερη από τους νόμους των Η.Π.Α.”.

Αναμένουμε και  τη συνέχεια της διαμάχης αυτής μεταξύ κυβέρνησης και του γίγαντα Google με ανυπομονησία.

 

Πηγή: protothema.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;