25 Μαϊου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Ο Ράιαν Γκιγκς προσπάθησε να αποφύγει το σκάνδαλο µε ασφαλιστικά µέτρα στις εφηµερίδες...
Πώς γίνεται οι εφηµερίδες να µην µπορούν να δηµοσιεύσουν κάτι για το οποίο όλος ο κόσµος µιλάει; Η βρετανική νοµοθεσία περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής γελοιοποιείται από την υπόθεση του ποδοσφαιριστή Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος ζήτησε από τα δικαστήρια να απαγορεύσουν τη δηµοσίευση από τις εφηµερίδες του ονόµατός του σε σχέση µε µια εξωσυζυγική σχέση που φέρεται ότι είχε. Το αποτέλεσµα είναι ότι το όνοµά του υπάρχει τώρα παντού στο ίντερνετ και όλοι το γνωρίζουν, όµως οι εφηµερίδες δεν µπορούν να το δηµοσιεύσουν. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον υποσχέθηκε χθες ότι θα αναθεωρήσει τη νοµοθεσία αυτή, η οποία φιµώνει τα µέσα ενηµέρωσης.
Η αποκάλυψη της ταυτότητας του ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ράιαν Γκιγκς εξευτέλισε τους κανονισµούς περί ασφαλιστικών µέτρων που θεσπίστηκαν πρόσφατα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των διασηµοτήτων. Πώς µπορεί να διατάσσονται δηµοσιογράφοι να κρατήσουν µυστικό ένα όνοµα, σε µια εποχή που ένα «αδέσποτο tweet» µπορεί να διαβαστεί σε όλο τον κόσµο; Ο Γκιγκς στράφηκε στα δικαστήρια για να µη δηµοσιευθεί από τις εφηµερίδες η φήµη που κυκλοφόρησε στο Twitter περί εξωσυζυγικής σχέσης του µε µια παίκτρια του «Big Brother» και µοντέλο, την Ίµογκεν Τόµας. Ζήτησε δηλαδή από το δικαστήριο να διατάξει ασφαλιστικά µέτρα (super-injunctions), στα οποία προσφεύγουν ολοένα και περισσότερο οι πλούσιοι και οι διάσηµοι για να εµποδίσουν τη δηµοσίευση ανεπιθύµητων ρεπορτάζ.
Την Κυριακή όµως, η «Σάντεϊ Χέραλντ», µια εφηµερίδα στη Σκωτία (η οποία έχει το δικό της νοµικό σύστηµα), δηµοσίευσε φωτογραφία του Γκιγκς, µε µαύρη κορδέλα στα µάτια και την ένδειξη «λογοκρίθηκε», για να εικονογραφήσει ένα άρθρο στο οποίο χαρακτήριζε «µη βιώσιµη» την απαγόρευση στους δηµοσιογράφους να κατονοµάσουν κάποιον, το όνοµα του οποίου αναφέρεται σε εκατοντάδες αναρτήσεις στο Twitter. Η εφηµερίδα υπογράµµιζε πως δεν κατηγορεί τον ποδοσφαιριστή ότι διατηρούσε πράγµατι εξωσυζυγική σχέση, αλλά επισήµαινε πως «στη συζήτηση που διεξάγεται δεν έχει σηµασία αν οι ισχυρισµοί εις βάρος του είναι αληθινοί ή όχι». «Το θέµα αφορά την ελευθερία της ενηµέρωσης και το επιχείρηµα υπέρ των πιο περιοριστικών νόµων περί ιδιωτικότητας», τόνιζε.
Ο πρωθυπουργός Κάµερον παραδέχθηκε τον παραλογισµό της κατάστασης λέγοντας ότι ακόµη κι αυτός γνωρίζει την ταυτότητα του ποδοσφαιριστή και ότι «δεν µπορεί να επιβληθεί στις εφηµερίδες να µη δηµοσιεύουν κάτι για το οποίο όλοι οι άλλοι µιλούν». Υποσχέθηκε να επανεξετάσει πώς µπορεί να βρεθεί µια ισορροπία ανάµεσα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία του λόγου. «Ο νόµος και η εφαρµογή του πρέπει να συµβαδίζουν µε τον τρόπο που οι άνθρωποι καταναλώνουν σήµερα τα µέσα ενηµέρωσης», τόνισε.
Σε µια άλληπερίπτωση παραβίασης παρόµοιων ασφαλιστικών µέτρων, βουλευτές χρησιµοποίησαν την ασυλία τους για να αποκαλύψουν ότι ο πρώην επικεφαλής της Ρόαγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ, Φρεντ Γκούντγουιν, κατέφυγε στα δικαστήρια και πέτυχε την έκδοση των µέτρων αυτών. Ο τραπεζίτης δεχόταν πυρά από τον Τύπο επειδή έλαβε µια γενναιόδωρη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι η τράπεζά του χρειάστηκε να διασωθεί από το κράτος.
Εβαλε... αυτογκόλ
Το όνοµα του ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ράιαν Γκιγκς έλαβε µεγάλη δηµοσιότητα όταν αυτός κατέφυγε στα δικαστήρια για να εµποδίσει τις εφηµερίδες να το δηµοσιεύσουν σε σχέση µε τη φερόµενη εξωσυζυγική σχέση του µε την Ίµογκεν Τόµας, παίκτρια του τηλεοπτικού «Big Brother» και µοντέλου. Η προσπάθειά του έγινε µπούµερανγκ όταν η υπόθεση άρχισε να προβάλλεται όλο και περισσότερο ως ακρογωνιαίος λίθος των επιχειρηµάτων κατά της νοµοθεσίας για τις αποφάσεις περί ασφαλιστικών µέτρων (super-injunction).
Το όνοµά του αναφερόταν όλο και περισσότερο και κάθε φορά που οι δικηγόροι του προσπαθούσαν να «κλείσουν» µια διαρροή, άρχιζαν άλλες. Η Τόµας προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για να ακυρώσει τα ασφαλιστικά µέτρα και ηττήθηκε. Ωστόσο, το όνοµά της αποκαλύφθηκε έτσι κι αλλιώς από έναν µυστηριώδη λογαριασµό στο Twitter...
Πηγή: tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV