Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011

Το ετήσιο Συνέδριο Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), το οποίο έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια και φέτος είχε κεντρικό θέμα "Ανοιχτό Λογισμικό, Ευκαιρία Ανάπτυξης", πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις 20 και 21 Μαΐου, ενώ στις 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες ημερίδες στους χώρους των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Κρήτης και του ΤΕΙ Λάρισας. Το συνέδριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρείας EΛ/ΛΑΚ.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 600 μέλη της ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ (350 στην Αθήνα, 100 στη Θεσσαλονίκη, περίπου 130 στη Λάρισα και 50 στο Ηράκλειο). Επίσης περισσότεροι από 400 χρήστες παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, μέσω διαδικτύου, σε Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη. Σε όλες τις πόλεις έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και του δημόσιου τομέα που αφορούσαν την χρήση ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, καθώς και ενημέρωση σε τεχνικά αλλά και γενικότερα θέματα ανοιχτού λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με: Ανοιχτά Πρότυπα & Ανοιχτό Περιεχόμενο, Ανοιχτά Μοντέλα Επιχειρηματικότητας, Κοινότητες Ανοιχτού Λογισμικού & Υλικού (Hardware), το Ανοιχτό Λογισμικό στο Δημόσιο.

Στις φετινές εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες πόλεις, συμμετείχαν ως ομιλητές σημαντικές προσωπικότητες του χώρου όπως οι κ.κ. Ιtalo Vignoli (Document Foundation), Erik Duval, Milo Oostergo (Zarafa), Stefano Zacchiroli (Debian Project Leader), Javier Ruiz (Open Rights Group), Gokmen Goksel (Pardus).

Ταυτόχρονα με τις κεντρικές παρουσιάσεις, διοργανώθηκαν δεκαεννέα εργαστήρια (workshops) στην Αθήνα με σκοπό την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την πρακτική εξάσκηση σε συγκεκριμένα λογισμικά ανοικτού κώδικα σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν workshops απο τους: Milo Oostergo (Tutorial session Zarafa Collaboration Platform), Gokmen Goksel (Open Source Development in Pardus way), Javier Ruiz (Beyond DiY: Open Hardware and Renewable Energy), Παναγιώτη Αστήθα (NodeJs), Φώτη Κλεισιάρη (Χτίζοντας ένα δίκτυο Open-Mesh), Νίκο Ζαχαριουδάκη (Αρχιτεκτονικές Cloud μεγάλης διαθεσιμότητας), Πρόδρομο Τσιαβό (Χρήση αδειών Creative Commons από δημιουργούς).

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν και δύο συζητήσεις με θέμα "Μη κοιτάς μόνο τι κάνεις εσύ για το ΕΛ/ΛΑΚ, δες και τι μπορεί να κάνει το ΕΛ/ΛΑΚ για εσένα" και "Επιχειρείν με Ανοιχτό Λογισμικό" αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ιδέες, ερωτήσεις ή σκέψεις πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας τα εργαλεία identi.ca & Twitter με το hashtag #ellakconf.

Με το κλείσιμο των φετινών εργασιών ανανεώθηκε το ραντεβού για το συνέδριο της επόμενης χρονιάς, το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ακόμα πιο πολλά μέλη σε περισσότερες πόλεις, καθώς στόχος είναι να διοργανώνονται ημερίδες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που υπάρχουν ενεργές κοινότητες ανοιχτού λογισμικού.

Η ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου του κυρίως Συνεδρίου (Αίθουσα Τελετών ΕΜΠ) πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Όλες οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο Conf.Ellak.gr, όπου τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και όλα τα βίντεο.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Πρόκειται για εταιρεία με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του.

 

Πηγές: ekt.gr / ellak.gr 

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;