Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

computer chair

Δεν μας φταίει η τεχνολογία όταν δεν είναι φιλική προς τον χρήστη της, αλλά το εργασιακό περιβάλλον επειδή δεν το προσαρμόζουμε αναλόγως, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχει η χρήση της τεχνολογίας. Αρα, αυτό που ευθύνεται για τα προβλήματα που καταγράφονται -μυοσκελετικά, άγχους και ευεξίας των εργαζομένων- δεν είναι η τεχνολογία, αλλά το ακατάλληλο εργασιακό περιβάλλον. Τις τεχνολογίες, άλλωστε, τις αθώωσε πανηγυρικά το έγκυρο Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας με έρευνά του στις ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, εξέτασε όλους τους πιθανούς κινδύνους που θέτει για τους εργαζόμενους η χρήση των μηχανημάτων, των ηλεκτρονικών μηχανημάτων, όπως και τους κίνδυνους που προκύπτουν από την απουσία της χρήσης μηχανημάτων και τεχνολογιών. Προέκυψε λοιπόν ότι οι χρήστες μηχανημάτων -που στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εργαζομένων και οι περισσότεροι βρίσκονται σε χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης- είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνθήκες εργασίας. Και είναι ακόμη χειρότερες και από τις συνθήκες των εργαζομένων εκείνων που στερούνται παντελώς της χρήσης των τεχνολογιών. Οι χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών -οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στη Σκανδιναβία- έχουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία τους.

Aνησυχία

Η έρευνα εκφράζει παράλληλα και την ανησυχία του Ιδρύματος για το γεγονός ότι τόσο τα οφέλη όσο και το τίμημα της χρήσης της τεχνολογίας δεν κατανέμονται ισομερώς στα διάφορα μέρη της Ενωσης. Ενώ, ελλοχεύει και ο κίνδυνος να διευρυνθεί το χάσμα, τόσο ανάμεσα σε βιομηχανοποιημένες και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, όσο και ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους, όπως και ανάμεσα σε εκείνους που διαθέτουν γνώση και ειδικότητα και σε εκείνους που στερούνται και τα δύο. Η έρευνα ανέδειξε επίσης ότι οι τάσεις που διαγράφονται στις χώρες της Ενωσης σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας, δείχνουν αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και μείωση στη χρήση μηχανημάτων, αλλά και των εργασιών εκείνων που δεν απαιτούν χρήση τεχνολογίας.

Οσο για τις τάσεις που διαγράφονται γύρω από τις δεξιότητες που χρησιμοποιούνται στις θέσεις εργασίας, οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία έχουν ένα σχετικά υψηλό και αυξανόμενο ποσοστό εξειδικευμένης εργασίας. Ενώ, παράλληλα στις χώρες αυτές περαιτέρω μείωση παρουσιάζει και το ήδη χαμηλό μερίδιο της μη εξειδικευμένης εργασίας - συνήθως μονότονης και επαναλαμβανόμενης. Αντιθέτως, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, τόσο οι τάσεις όσο και το εν ισχύϊ μερίδιο εξειδικευμένης εργασίας -δηλαδή της μη μονότονης- δεν βρίσκονται σε ανάλογη θέση και κατεύθυνση…

 

Πηγή: kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;