22 Φεβρουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Χρηματικές συναλλαγές μέσω SΜS
Υπηρεσίες στο σύστημα GSΜ των δικτύων μετατρέπουν το κινητό τηλέφωνο σε μία πιστωτική κάρτα, ένα «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» λύση σωτήρια σε περίπτωση που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε τράπεζα.
Οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω SΜS είναι μια νέα τεχνολογία που προωθείται ως συμπληρωματική του ebanking, του telephone banking και των υπόλοιπων μορφών διεκπεραίωσης τραπεζικών πράξεων εξ αποστάσεως.
Η τεχνολογία αυτή δίνει τη δυνατότητα σε όποιον διαθέτει κινητό τηλέφωνο να στέλνει χρήματα εντός της χώρας του ή στο εξωτερικό απευθείας στον αποδέκτη χωρίς να χρειάζεται απαραιτήτως να έχει τραπεζικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα ή να απευθυνθεί σε εταιρείες ταχείας μεταφοράς χρημάτων.
Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο κάτοχος του κινητού πληρώνει ένα χρηματικό ποσό στον πάροχο της υπηρεσίας ο οποίος πιστώνει τον «κινητό χρηματικό λογαριασμό» του χρησιμοποιώντας μια ασφαλή μορφή αποστολής μηνυμάτων SΜS. Τα χρήματα αυτά ή μέρος τους μπορούν να μεταφερθούν στον λογαριασμό τρίτου ατόμου στέλνοντας ένα SΜS στον δικό του «κινητό λογαριασμό». Η όλη τεχνολογία βασίζεται στο σύστημα USSD που περιέχεται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας GSΜ.
Για να έχουν πρόσβαση στην κινητή χρηματική υπηρεσία, οι χρήστες θα πληκτρολογούν έναν αριθμό και έναν κωδικό (password) στο τηλέφωνό τους, συνεπώς το ποσό που είναι αποθηκευμένο θα παραμένει ασφαλές ακόμη και αν κλαπεί ή χαθεί η συσκευή του κινητού τηλεφώνου. Το σύστημα όμως δεν είναι εντελώς απροσπέλαστο και οι επίδοξοι κλέφτες θα μπορούσαν θεωρητικά να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες του GSΜ.
Η νέα τεχνολογία κάνει ήδη θραύση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η πρόσβαση σε τράπεζες είναι δύσκολη αλλά η κινητή τηλεφωνία εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Το ερώτημα είναι αν η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να «πιάσει» και στη Δύση, όπου υπάρχει πληθώρα επιλογών για τραπεζικές συναλλαγές. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε.
Υπενθυμίζουν την περίπτωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως η ΡayΡal, που πρωτοεμφανίστηκαν πριν από μία δεκαετία και πολύ σύντομα καθιερώθηκαν λόγω της απλοποίησης της διαδικασίας με την οποία απλοί χρήστες του Ιnternet μπορούσαν να ανταλλάσσουν χρήματα μεταξύ τους χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών.
Η εξάπλωση των υπηρεσιών αυτών δεν οφείλεται μόνο στην ταχύτητα και στην ευκολία που παρέχουν στους χρήστες αλλά και στο γεγονός ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δεχθεί πληρωμές από πιστωτικές κάρτες τρίτων χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει σε κάποιο σύστημα επεξεργασίας ή να προμηθευθεί εξοπλισμό.
Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται σήμερα με τη μορφή μεταβίβασης χρημάτων μέσω SΜS.
20/02/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV