22 Φεβρουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Σε μία ιστοσελίδα οι λάτρεις του κρασιού ταξινομούν τη συλλογή τους, μαθαίνουν ποια είναι η ιδανική στιγμή να ανοιχτεί κάθε μπουκάλι, διαβάζουν τη γνώμη ειδικών και δίνουν τις δικές τους...
Η οινογνωσία, η τέχνη της εκτίμησης του κρασιού, ήταν κάποτε προνόμιο ειδικών και κριτικών. Το CellarΤracker όμως, η «μεγαλύτερη βάση δεδομένων κρασιών παγκοσμίως», μυεί τους απανταχού λάτρεις του οίνου (και του Διαδικτύου) σε έναν κόσμο όπου οι καρδιές ευφραίνονται, όπου όλα είναι απλά και φανερά, και μπορεί κανείς να πληροφορηθεί εύκολα τα πάντα: από την ιδανική στιγμή απόλαυσης μιας συγκεκριμένης φιάλης που έχει στο κελάρι του μέχρι την ακριβή αξία της συλλογής του αλλά και την άποψη ερασιτεχνών και επαγγελματιών για εκατοντάδες χιλιάδες ετικέτεςσυμπεριλαμβανομένων ελληνικών.
O δημιουργός της ιστοσελίδας cellartracker.com, ο 40χρονος Έρικ Λεβάιν από το Σιάτλ, ανακηρύχτηκε τον Ιανουάριο από ένα δημοφιλές αμερικανικό οινομπλογκ, το Dr. Vino. com, Άνθρωπος του Κρασιού της Δεκαετίας. Η γνωστή οινοδημοσιογράφος Τζάνσις Ρόμπινσον έκανε τις προάλλες λόγο στους «Financial Τimes» για «επανάσταση στον κόσμο της οινογνωσίας». Πώς έφτασε όμως μέχρι εδώ ένα- κατά δική του ομολογίαgeek των ηλεκτρονικών υπολογιστών;
Ο Λεβάιν έχει ένα πληκτρολόγιο στα ακροδάχτυλά του από το 1984, όταν, σε ηλικία 14 ετών, αγόρασε έναν από τους πρώτους Μacintosh. «Ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω ασταμάτητα νιώθοντάς το σαν παιχνίδι, και όχι σαν δουλειά», θυμάται. Ο μικρότερος τριών αδελφών, μεγάλωσε κοντά στη Βοστώνη και σπούδασε Ιστορία στο Χάρβαρντ προτού εγκατασταθεί στο Σιάτλ ώστε να ενταχθεί στο δυναμικό της Μicrosoft, το 1992.
Ο Λεβάιν παντρεύτηκε τη Σούζαν Ντέιβιντσον, συνάδελφό του στη Μicrosoft και για τα επόμενα 10 χρόνια, τον ενδιέφεραν όπως λέει χαριτολογώντας αποκλειστικά τρία πράγματα, η «Μicrosoft, η ποδηλασία και η Σούζι». Το 1999, όμως, αυτό άλλαξε. Το ζευγάρι έκανε διακοπές στην Τοσκάνη και το δεύτερο βράδυ τους εκεί, συμμετείχαν σε μια δοκιμή κρασιών- ίδιο σταφύλι, διαφορετικοί οίνοι. Ο Λεβάιν, που μέχρι τότε ένιωθε μάλλον άβολα με τον κόσμο των κρασιών, «ξετρελάθηκε». Το λογισμικό. Πίσω στην πατρίδα του, άρχισε να ασχολείται ολοένα και περισσότερο με το κρασί και τα πολλά χαρακτηριστικά του, κάποια αισθητηριακά, άλλα εγκεφαλικά, και άλλα- το πιο σημαντικό για αυτόν- ταξινομήσιμα. Το 2003, στη διάρκεια μιας δίμηνης άδειας άνευ αποδοχών, ο Λεβάιν δημιούργησε ένα στοιχειώδες λογισμικό διαχείρισης κελαριού για τη διαρκώς αυξανόμενη συλλογή του από εκλεκτά κρασιά. Την έδειξε σε δύο φίλους οι οποίοι μέχρι τότε καταχώριζαν τις συλλογές τους σε λογιστικά φύλλα. Έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον και ο Λεβάιν σκέφτηκε πως «αν τρεις άνθρωποι θεωρούν ένα τέτοιο λογισμικό χρήσιμο, τότε το ίδιο θα μπορούσαν να θεωρήσουν 300, 3.000, ή και 3.000.000 άνθρωποι». Τον Απρίλιο του 2004 αποφάσισε να «πετάξει το πρόγραμμά του στον Παγκόσμιο Ιστό για να δει τι θα γίνει». Σύντομα, έφτασε να μένει ξύπνιος δυο νύχτες την εβδομάδα γράφοντας κώδικες. Το 2005 ο Λεβάιν εγκατέλειψε τη Μicrosoft και αφιερώθηκε στο CellarΤracker. Όπως επισημαίνει στους «Financial Τimes» η Τζάνσις Ρόμπινσον, «τα τελευταία έξι χρόνια έχουν λανσαριστεί και άλλα ον-λάιν συστήματα διαχείρισης κελαριού, αυτό που ξεχωρίζει όμως το σύστημα του Λεβάιν από τα υπόλοιπα είναι το επίπεδο των υπηρεσιών στον καταναλωτή. Απαντά σε όλες τις ερωτήσεις ο ίδιος, επιμένοντας πως το CellarΤracker δεν περιστρέφεται γύρω από το άτομό του αλλά γύρω από τους χρήστες του».
«Είναι σαν βιβλίο, αλλά πιο φιλικό προς τον χρήστη»
«Το CellarΤracker έχει ένα πνεύμα συλλογικότητας, ενώνει τις γνώσεις και το πάθος χιλιάδων οπαδών του κρασιού», λέει ο Τομπάιας Τρέπεναουερ, ένας 34χρονος Γερμανός έμπορος κρασιών και μπλόγκερ.
«Κάτι τέτοιο απλώς δεν ήταν εφικτό προ Διαδικτύου. Οι νέοι άνθρωποι προσελκύονται από αυτού του είδους τα εργαλεία. Και επειδή το κρασί έχει ακόμα μια μάλλον παλιομοδίτικη και ανιαρή εικόνα, θεωρώ πως το CΤ συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωσή της». «Καταρχήν, είναι σαν ένα παλιομοδίτικο βιβλίο κελαριού, αλλά περισσότερο φιλικό προς τον χρήστη», συμφωνεί και επαυξάνει ο Φρανσουά Φεγιά, ένας 39χρονος δικηγόρος από το Λονδίνο.
«Το συγκεκριμένο “βιβλίο” όμως μπορεί να σε ενημερώσει για το ποια είναι η ιδανική στιγμή να ανοίξεις ένα κρασί που έχεις στη συλλογή σου, να ψάξεις ό,τι θέλεις στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων του κόσμου, να συζητήσεις με άλλους, να διαβάσεις τη γνώμη ειδικών και μη, να δώσεις τη δική σου...». Όλα αυτά χωρίς να σου ζητούν πιστωτική κάρτα, χωρίς να σε χρεώνουν για τη γενική πρόσβαση. Η καταβολή χρημάτων στο CellarΤracker είναι εθελοντική, και ο χρήστης απλώς «ενθαρρύνεται» να δωρίσει στο σάιτ ένα ελάχιστο ποσό 10 δολαρίων ετησίως. Τέλη του μηνός, ο Λεβάιν σχεδιάζει να λανσάρει «το νέο CellarΤracker», ένα ακόμα λογισμικό, «ακόμα πιο φιλικό προς τον χρήστη». Όσοι πιστοί του οίνου, προσέλθετε.
20/02/2010 - tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV