01 Ιουνιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Τη δική τους “γλώσσα” αναπτύσσουν πλέον τα ρομπότ, με τη... βοήθεια, βέβαια, των επιστημόνων. Αυτό όχι για να μπορούν να έχουν μυστικά από τους ανθρώπους αλλά για να κινούνται ευκολότερα στο χώρο, να είναι πιο “έξυπνα” και να επικοινωνούν καλύτερα.
Το ερευνητικό πρόγραμμα “Lingodroid” δίνει στα ρομπότ τη δυνατότητα να δημιουργούν τυχαίους ήχους για τα μέρη που επισκέπτονται και, στη συνέχεια, να «μοιράζονται» αυτές τις λέξεις με άλλα ρομπότ. Μάλιστα παίζουν δικά τους παιχνίδια για να βρουν ποιος ήχος αντιστοιχεί σε ποια τοποθεσία.
Δημιουργείται, έτσι, ένα ενιαίο «λεξικό» για ρομπότ, το οποίο τα βοηθά να εντοπίζουν μέρη, όπου άλλα ρομπότ θέλουν να τα στείλουν. Τα ρομπότ διευκολύνονται να «γεννήσουν» τις δικές τους λέξεις-ήχους, επειδή οι ερευνητές κρίνουν ότι οι ανθρώπινες γλώσσες είναι υπερβολικά «φορτωμένες» με πληροφορίες, με συνέπεια τα ρομπότ να δυσκολεύονται να τις κατανοήσουν.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ρουθ Σουλτς του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, τα ρομπότ φαίνεται να καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα το νόημα των «λέξεων» που τα ίδια έχουν εφεύρει, ανεξάρτητα από τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές του προγράμματος Lingodroid έκαναν πετυχημένα πειράματα με ρομπότ εφοδιασμένα με ροδάκια, κάμερα, λέιζερ και σόναρ (ώστε να χαρτογραφούν το περιβάλλον γύρω τους και να πλοηγούνται σε αυτό), καθώς επίσης μικρόφωνο και ηχεία για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Όταν τα ρομπότ φτάνουν σε ένα μέρος που ακόμα δεν έχει όνομα, το «βαφτίζουν» με ένα τυχαίο συνδυασμό συλλαβών (ήχων). Καθώς τα ρομπότ επικοινωνούν μεταξύ τους, σιγά-σιγά φτάνουν σε μια συναίνεση για το ποια λέξη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει κάθε μέρος, δημιουργώντας ένα κοινό «λεξικό» (με ονόματα-ήχους, όπως «κούζο», «φλέξο», «τζάρο»).
Με τον τρόπο αυτό, τα ρομπότ μαθαίνουν να αναφέρονται ακόμα και σε μέρη που δεν έχουν πάει ποτέ, απλώς επειδή διαθέτουν μια (ρομποτική) λέξη για αυτό το μέρος.
Πηγή: enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV