Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )

internet knowledge

Η τεχνολογία ήταν από καιρό διαθέσιμη να ρίξει τα τείχη της ακαδημαϊκής γνώσης. Το μόνο που έλειπε ήταν μια επανάσταση στο σύστημα πρόσβασης σε αυτήν...

Η αδιάκοπη μετανάστευση του περιεχομένου στο διαδίκτυο, μαζί με τα άλλα, αλλάζει ριζικά και τον τρόπο που αποθηκεύεται η ακαδημαϊκή γνώση.

Τη θέση των βιβλιοθηκών του αναλογικού κόσμου παίρνουν τα ψηφιακά αποθετήρια, ενώ καθηγητές και ερευνητές επιλέγουν όλο και συχνότερα να διαθέσουν το προϊόν της δουλειάς τους μέσω ίντερνετ. Κι εμείς, οι χρήστες του μέσου, μπορούμε, πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, να εξερευνήσουμε ελεύθερα μεγάλο κομμάτι της γνώσης.

Η διεθνής πανεπιστημιακή κοινότητα μελετά τη μετάβαση σε ένα σύστημα δημοσίευσης σε ηλεκτρονικά περιοδικά αντί των εκδόσεων σε χαρτί. Μια πρόσφατη σχετική έκθεση κατέληξε σε πέντε σενάρια για την αύξηση της πρόσβασης στα επιστημονικά περιοδικά. Ποικίλλουν μεταξύ της «πράσινης ανοιχτής πρόσβασης» και κάποιων μοντέλων που θέλουν διεύρυνση της άδειας χρήσης η οποία θα συνοδεύεται από μικρότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση του εκδότη, του ακαδημαϊκού ιδρύματος ή του χρήστη.

Την ίδια ώρα το κίνημα υπέρ της απρόσκοπτης πρόσβασης κερδίζει οπαδούς, που οργανώνουν δημόσια αποθετήρια, δίκτυα και εργαλεία. Μερικά έχουν και θεσμική υποστήριξη σημαντικών ιδρυμάτων, όπως συμβαίνει με το Public Knowledge Project, που συνέστησαν πανεπιστήμια της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά.

 

Πηγή: enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;