03 Ιουνιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα και συνιστά το βασικό λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε η Διεθνής Αμνηστία, πριν από 50 χρόνια. Η ελεύθερη διατύπωση της άποψης παραμένει μέχρι σήμερα ο πυρήνας πάνω στον οποίο εργάζεται η διεθνής οργάνωση.
Το απέδειξε και φέτος με την ετήσια έκθεσή της, στην οποία δίνεται έμφαση στις αραβικές χώρες.
Η δραστηριότητα της Διεθνούς Αμνηστίας ενισχύεται τα τελευταία χρόνια από την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Διαδίκτυο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μηνύματα (SMS) και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.λπ.) διευρύνουν το πεδίο της πληροφόρησης, διευκολύνουν τις έρευνες και την επικοινωνία, που πλέον δεν γνωρίζει σύνορα.
Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για μια τομή στην ιστορία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενημέρωση συμβάλλει στην επίγνωση της αδικίας και ενισχύει τις δυνάμεις που την καταπολεμούν. Η πληροφόρηση είναι ο εχθρός των κυβερνώντων, όταν οι τελευταίοι στερούν από τους πολίτες τα θεμελιώδη τους δικαιώματα. Η νέα διαφάνεια που δημιούργησε το Ιντερνετ ξεγυμνώνει τους κρατούντες και αποκαλύπτει την πραγματική πολιτική τους αδυναμία.
Το γεγονός αυτό ξυπνά τα ανακλαστικά των ολοκληρωτικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο. Μπορεί οι μηχανισμοί καταστολής και καταπίεσης να εξακολουθούν να λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά όπως και στο παρελθόν, δεν καταφέρνουν ωστόσο να συγκαλύψουν την αυθαιρεσία και την κρατική ανομία. Με την εμφάνιση στα νέα μέσα φωτογραφιών, βίντεο και άλλων πειστηρίων, η είδηση φθάνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε κάθε σπίτι. Τα γραφεία Τύπου και προπαγάνδας των καθεστώτων καθίστανται απελπιστικά αδύναμα.
Τη νέα αυτή πραγματικότητα δεν τη βιώνουν μόνο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά και οι δημοκρατίες. Η αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μέσω του διαδικτυακού τόπου WikiLeaks, επιβεβαιώνει την ισχύ των νέων μέσων.
Η ψηφιακή τεχνολογία, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της, η Διεθνής Αμνηστία συμμερίζεται τη διαπίστωση της Κουβανής μπλόγκερ Σάντσες: «Το ίντερνετ είναι ένα άγριο άλογο που δεν δαμάζεται». Κυρίως, όμως, είναι η ελπίδα για την υπέρβαση της καταπίεσης, του αποκλεισμού, του πολιτικού ψεύδους και της βαρβαρότητας...
Πηγή: enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV