Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

gmail hacked

Πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλών εκατοντάδων χρηστών του Gmail απέκτησαν άγνωστοι χάκερς που φέρονται να προέρχονται από την Κίνα.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι.

Η εισβολή

Σύμφωνα με την Google, ιδιοκτήτρια του Gmail, οι ηλεκτρονικοί εισβολείς «διέρρηξαν» εκατοντάδες λογαριασμούς χρηστών της υπηρεσίας, με στόχο την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και, στη συνέχεια, την παρακολούθηση της αλληλογραφίας που διακινείται από τους εν λόγω λογαριασμούς.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εντόπισε την παραβίαση ασφαλείας και σταμάτησε τους χάκερς οι οποίοι είχαν ξεκινήσει «μια εκστρατεία απόκτησης κωδικών πρόσβασης χρηστών και παρακολούθησης των email τους, χρησιμοποιώντας προφανώς κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης για την αλλαγή των ρυθμίσεων προώθησης και εξουσιοδότησης», όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιο της Google.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το σχέδιο των χάκερς στηρίχθηκε στην εξαπάτηση μεμονωμένων χρηστών email με τη μέθοδο του «phishing» (ηλεκτρονικό «ψάρεμα» δεδομένων), με απώτερο στόχο την απόκτηση των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούσαν.

Μόλις οι εισβολείς αποκτούσαν τον έλεγχο των λογαριασμών, θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις προώθησης αλληλογραφίας, έτσι ώστε αντίγραφα των email να αποστέλλονται σε άλλες διευθύνσεις.

«Αποκαλύψαμε πρόσφατα μια εκστρατεία συλλογής κωδικών πρόσβασης, πιθανότατα μέσω phishing. Αυτή η εκστρατεία, η οποία φαίνεται ότι προέρχεται από την Τζινάν της Κίνας, επηρέασε τους προσωπικούς λογαριασμούς Gmail εκατοντάδων χρηστών, μεταξύ άλλων ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Κινέζων πολιτικών ακτιβιστών, αξιωματούχων σε πολλές ασιατικές χώρες (κυρίως από τη Νότια Κορέα), στρατιωτικού προσωπικού και δημοσιογράφων», ανακοίνωσε η Google.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα εσωτερικά μας συστήματα δεν έχουν προσβληθεί», πρόσθεσε η Google, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ενημερώσει τα θύματα της εισβολής «και τις οικείες κυβερνήσεις».

Διερευνά το θέμα ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι διερευνά την υπόθεση. «Εξετάζουμε αυτές τις αναφορές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα γεγονότα. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αποκτήθηκε πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογαριασμό email της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν πρόσφατα ότι μια κυβερνο-επίθεση εναντίον τους -προφανώς αν είναι αρκετά καταστροφική- θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτικά αντίποινα.

Το Gmail είναι η τρίτη δημοφιλέστερη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας comScore, τον περασμένο Νοέμβριο το Hotmail της Microsoft είχε διεθνώς 361 εκατομμύρια χρήστες, το Yahoo Mail 277 εκατ. και το Gmail 220 εκατ. πελάτες.

Αρνείται το Πεκίνο

Η Κίνα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την επίρριψη ευθύνης για την πειρατεία στις διευθύνσεις Gmail της Google που ανήκουν σε αμερικανούς αξιωματούχους και κινέζους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η υποτιθέμενη ανακοίνωση που αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει τις διαδικτυακές επιθέσεις είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη και προϊόν υστεροβουλίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;