22 Φεβρουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Τα έξυπνα κινητά βρίσκονται όλο και πιο συχνά στο στόχαστρο εγκληματιών που προσπαθούν να βρουν τρόπους παραβίασης των συσκευών, αν και η αγορά έχει καταφέρει να περιορίσει μέχρι στιγμής την απειλή, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας.
Εκπρόσωποι εταιρειών λογισμικού ασφαλείας επεσήμαναν, στο πλαίσιο του Mobile World Congress που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, ότι η διάδοση των έξυπνων κινητών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των επιθέσεων με ιούς μέσα στα επόμενα χρόνια. «Στο άμεσο μέλλον μπορεί να δούμε κάποιο ιό για κινητά που να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο μέσα σε πέντε λεπτά», τόνισε ο Μίκο Χιπόενεν, επικεφαλής της F-Secure, εταιρείας που αναπτύσσει λογισμικό ασφαλείας για κινητά τηλέφωνα.
Εταιρείες ασφαλείας, πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων έχουν βρει λύσεις στον περιορισμό των επιθέσεων και να αντιμετωπίσουν την ευρεία διάδοση ιών και μηνυμάτων spam στα κινητά τηλέφωνα. «Δεν θα λειτουργεί για πάντα με επιτυχία, κάποια στιγμή θα δούμε το πρώτο παγκόσμιο κρούσμα, αλλά τουλάχιστον έχουμε καταφέρει να το περιορίσουμε για περισσότερα από πέντε χρόνια», επεσήμανε ο Χιπόενεν.
Ο πρώτος ιός σε κινητό τηλέφωνο εμφανίστηκε πριν από έξι περίπου χρόνια, ενώ η F-Secure έχει εντοπίσει μόλις 430 διαφορετικά είδη κακόβουλου λογισμικού για κινητά τηλέφωνα. Συγκριτικά, στους υπολογιστές, ο αριθμός των ιών και κακόβουλων λογισμικών μετράται σε εκατομμύρια.
Όπως ακριβώς συνέβη με τους χάκερς υπολογιστών πριν από περίπου δύο δεκαετίες, οι χάκερς των κινητών τηλεφώνων ασχολούνται με αυτό για χόμπι. «Φαίνεται ότι σε κάθε νέα πλατφόρμα, τα πρώτα χρόνια, οι πρώτοι ιοί γίνονται από προγραμματιστές που το κάνουν για χόμπι, για να καυχηθούν σε άλλους για το επίτευγμα τους, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι εγκληματίες που σκοπεύουν στο κέρδος», εξήγησε ο Χιπόενεν.
Ένας από τους πρώτους ιούς είχε την ονομασία Skulls (κρανία), λόγω του κρανίου που εμφανιζόταν στην οθόνη του κινητού μόλις μολυνόταν, κλέβοντας ταυτόχρονα όλα τα δεδομένα της κάρτας μνήμης. Οι εταιρείες ασφαλείας έχουν αναπτύξει ειδικά προσαρμοσμένο λογισμικό anti-spam και anti-virus για κινητά τηλέφωνα, όπως επίσης ειδικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη του κινητού να κλειδώνει τη συσκευή από απόσταση, ή να το εντοπίζει γεωγραφικά.
Τα έξυπνα κινητά ωστόσο, που διακρίνονται για τις δυνατότητες πλοήγησης και αποστολής e-mail, προβλέπεται να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επιτήδειους, ειδικά από τη στιγμή που τα κινητά χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά για τραπεζικές και άλλες οικονομικές συναλλαγές.
«Τα πάντα έχουν να κάνουν με τα χρήματα», δήλωσε ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Kaspersky Lab. «Το κακόβουλο λογισμικό αναπτύσσεται με στόχο τη δημιουργία εσόδων, δεν έχει σημασία αν θα προκύπτει από υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα».
Η εταιρεία του εντόπισε κατά μέσο όρο τριάντα ιούς το μήνα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, και πιστεύει ότι ένα κύμα οικονομικών επιθέσεων είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί πολύ σύντομα. «Στους υπολογιστές χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για να γίνουν οι ιοί μια κερδοφόρα βιομηχανία. Στα κινητά τηλέφωνα θα χρειαστεί πολύ λιγότερο», κατέληξε.
17/02/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV