05 Ιουνιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Το κλεμμένο του λάπτοπ μπόρεσε να ξαναβρεί ένας ιδιοκτήτης χάρη στις πρωτοβουλίες του ίδιου του μηχανήματος.
Στις 21 Μαρτίου ο προγραμματιστής διαδραστικών εφαρμογών Τζόσουα Κάουφμαν γύρισε σπίτι για να ανακαλύψει ότι ένας κλέφτης είχε μπει από το παράθυρο και φεύγοντας είχε πάρει τον φορητό υπολογιστή του Macbook της Apple.
Αυτό που δεν ήξερε όμως ο κλέφτης, αλλά και ο τύπος που αγόρασε το λάπτοπ από αυτόν, ήταν ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του το είχε εφοδιάσει με το πρόγραμμα Hidden. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέλνει πληροφορίες για το που περίπου βρίσκεται το λάπτοπ, ποια προγράμματα χρησιμοποιεί, εικόνες από την οθόνη του αλλά το σημαντικότερο, εικόνες που τραβάει με την web κάμερα του. Όλα κατευθείαν στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ιδιοκτήτη. Όλα αυτά μάλιστα χωρίς να το παίρνει χαμπάρι ο παράνομος στην περίπτωση χρήστης.
Έτσι ο Τζόσουα Κάουφμαν άρχισε σύντομα να λαμβάνει “νέα” από το πιστό του λάπτοπ. Οθόνες με προγράμματα που χρησιμοποιούσε ο νέος ιδιοκτήτης, αλλά και εικόνες του να κοιτά την οθόνη ή να βλέπει βιντεάκια ξάπλα στο κρεβάτι του. Ακόμα και κάποιες εικόνες όπου φαινόταν κάποια από τα e-mail του παράνομου χρήστη.
Ο Τζόσουα Κάουφμαν πήγε τα στοιχεία στην αστυνομία, η οποία όμως δεν κινήθηκε άμεσα. Για να διασκεδάσει μάλιστα τον πόνο του ξεκίνησε ένα μπλογκ με τίτλο ThisGuyHasMyMacBook (αυτός ο τύπος έχει το MacBook μου) το οποίο έγινε διάσημο σε χρόνο μηδέν.
Μέχρι που το έμαθε ένας δημοσιογράφος της τηλεοπτικής εκπομπής του ABC “Good Μorning America” o οποίος πήρε την Τρίτη την αστυνομία να ρωτήσει γιατί δεν έπιασαν ακόμα τον κλέφτη.
Η αστυνομία έψαξε άμεσα το θέμα και ανακάλυψε ότι ο φάκελος της υπόθεσης είχε κατά λάθος “παραπέσει” στην ντάνα με τις “νεκρές” υποθέσεις που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο λόγω έλλειψης στοιχειών.
Την έψαξαν και οδηγήθηκαν εύκολα στον άνθρωπο που είχε παράνομα αγοράσει το λάπτοπ, από το μέιλ που τον συνέδεε με εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων όπου δούλευε ως σωφέρ, παγιδεύοντας τον μάλιστα, προσποιούμενοι τους πελάτες.
Πηγή: enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV