Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

twitter

Κάποτε οι άνθρωποι άνοιγαν το παράθυρό τους για να ακούσουν τα πουλάκια στα δέντρα να κελαηδούν. Σήµερα, ανοίγουν τον υπολογιστή τους για να ακούσουν τα «τιτιβίσµατα» των άλλων ανθρώπων ή για να… τιτιβίσουν οι ίδιοι.

1. Τι είναι το Twitter;
Είναι µια δωρεάν υπηρεσία µαζικής αποστολής σύντοµων µηνυµάτων –το πολύ 140 χαρακτήρων– µέσω διαδικτύου. Επειδή κανείς δεν έχει χρόνο να διαβάσει ό, τι γράφουν 200 εκατ. άνθρωποι, τα περισσότερα µηνύµατα πάνε αδιάβαστα. Ο κάθε χρήστης επιλέγει ποιους χρήστες θα ακολουθήσει (follow). Έτσι, κάθε φορά που συνδέεται, διαβάζει µόνο τα µηνύµατα (tweets - τιτιβίσµατα) αυτών των χρηστών. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να οργανώσει σε οµάδες τα µηνύµατα όσων ακολουθεί (π.χ. tweets για τη Μέση Ανατολή) και να παρακολουθεί κάθε φορά τις ανανεώσεις της εκάστοτε θεµατικής ενότητας. Κάθε χρήστης µπορεί να επιλέξει ποιους χρήστες θα ακολουθήσει αλλά όχι και ποιοι θα τον ακολουθούν.

2. Γιατί να µπω στο Twitter;
Για να ξέρετε τι συµβαίνει γύρω σας, κυριολεκτικά την ώρα που συµβαίνει. Ορισµένοι πιστεύουν ότι αυτό που γίνεταιστο Twitter είναι µια άσκοπη και ακατάσχετη φλυαρία. Ωστόσο, µε τη σωστή επιλογή των χρηστών που θα ακολουθήσετε θα βρεθείτε αντιµέτωποιµε πολύ χρήσιµες πληροφορίες και ειδήσεις που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

3. Πώς ξεκινάω;
Αφού εγγραφείτε στο Twitter. com και επιλέξετε ένα όνοµα χρήστη, πρώτο σας µέληµα είναι να κάνετε φίλους. Σε αντίθεση µε το Facebook, εδώ οι φίλοι είναι οι followers, οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν επιλέξει να διαβάζουν αυτά που γράφετε. Αφού έχετε ξεκινήσει να ακολουθείτε χρήστες –από συγγραφείς και τραγουδιστές µέχρι πολιτικούς ή µέσα µαζικής ενηµέρωσης και, φυσικά, τους πραγµατικούς σας φίλους– , όλα τα µηνύµατα (tweets) που εκείνοι αναρτούν θα εµφανίζονται µε χρονολογική σειρά στην κεντρική οθόνη (timeline).

4. Πώς κάνω τους άλλους να µε ακολουθήσουν;
Είναι θεµιτό να θέλουµε ο κόσµος να ακούσει τι έχουµε να (του) πούµε. Δυστυχώς, όµως, δεν υπάρχει συνταγή για να το πετύχουµε. Αν είστε τυχεροί, θα συγκεντρώσετεεν µια νυκτί χιλιάδες οπαδούς (όπως ο Πακιστανός Σοχέιµπ Αθάρ, ο οποίος αναµετέδωσε ζωντανά εν αγνοία του µέσω Twitter την αµερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Οσάµα Μπιν Λάντεν). Στις περισσότερες περιπτώσεις, όµως, η διαδικασία είναι αργή. Πρέπει πρώτα να κερδίσετε τους άλλους, γράφοντας έξυπνα, περιεκτικά και ενδιαφέροντα tweets. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να έχετε έναν στρατό από followers. Πολλοί χρήστες δεν αναρτούν σχόλια, απλώς (παρ)ακολουθούν αυτά που γράφουν οι άλλοι.

5. Γιατί να τουιτάρω;
Κάποιοι αποφασίζουν να γράψουν επειδή οι κυβερνήσεις τους περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Αλλοι επειδή θέλουν να µιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Μερικοί για να σχολιάσουν αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση και άλλοι για να γράψουν κυριολεκτικά ό, τι τους κατεβαίνει (αν τους άρεσε το φαγητό στο εστιατόριο, αν συµφωνούν µε την ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα κ.ά). Διαλέγετε και παίρνετε.

6. Τι είναι τα hashtags και τα nicknames;
Οπως στην πραγµατική ζωή οι άλλοι µάς ξέρουν µε το όνοµά µας, έτσι και στο Twitter µάς ξέρουν από το nickname µας και από τα tags που βάζουµε στα θέµατα για τα οποία γράφουµε.

Για να αποκτήσει κάποιος παρουσία στο Twitter πρέπει απαραιτήτως να µπει πίσω από το γνωστό µας από τα e-mail σύµβολο @, το οποίο συµβολίζει τα ονόµατα των χρηστών. Οµοίως, για να µιλήσει για ένα τρέχον θέµα, πρέπει να συνοδεύσει το µήνυµά του µε το σύµβολο «#», το λεγόµενο hashtag (π.χ. #greekrevolution για τις πρόσφατες συγκεντρώσεις πολιτών στο Σύνταγµα).

7. Τι εξοπλισµό θα χρειαστώ;
Δύο πράγµατα: µια σύνδεση στο ίντερνετ και µια συσκευή που να συνέεται σ' αυτό (PC, laptop, ταµπλέτα ή smartphone). Για τους φανατικούς του αθλήµατος, το να στέλνουν διαρκώς tweets από το κινητό τους θα αποδειχθεί εξαιρετικά δυσάρεστη εµπειρία. Προτιµήστε την άνεση µιας οθόνης υπολογιστή, εκτός κι αν θέλετε να γίνετε µικροί δηµοσιογράφοι και να αναµεταδίδετε ό, τι συµβαίνει όπου κι αν βρίσκεστε.

8. Θα έχω µπλεξίµατα µε τον νόµο;
Μόνο αν τον παραβείτε. Σήµερα περίπου 75.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσµο αντιµετωπίζουν το ενδεχόµενο άσκησης ποινικής δίωξης για αναρτήσεις που έχουν κάνει. Αν δεν θέλετε να γίνετε ο πρώτος που θα διωχθεί στην Ελλάδα, µη γράψετε ποτέ κάτι για το οποίο δεν είστε απόλυτα σίγουροι.

9. Δεν καταλάβατε ακόµη; Διαβάστε αυτό:
Εγγραφή: Κάντε κλικ στο Twitter.com, συµπληρώστε τις βασικές πληροφορίες και πατήστε το κουµπί «Εγγραφή». Δεν χρειάζεται να αποκαλύψετε τα προσωπικά σας στοιχεία, παρά µόνο µια έγκυρη διεύθυνση e-mail.

Επιλέξτε όνοµα χρήστη: Θα µπορούσε να είναι το όνοµά σας, ένα ψευδώνυµο ή το όνοµα της εταιρείας σας. Διαµορφώστε το προφίλ σας. Μπορείτε να προσθέσετε µια φωτογραφία και να γράψετε µια σύντοµη περιγραφή για εσάς.

Βρείτε ανθρώπους να ακολουθήσετε: Ψάξτε για χρήστες στο πεδίο αναζήτησης κι όταν βρείτε κάποιον ενδιαφέροντα πατήστε Follow για να λαµβάνετε καθετί που αναρτά. Τα δικά σας µηνύµατα µπορείτε να τα γράφετε στο πεδίο What’s happening? και να τα δηµοσιεύσετε πατώντας το κουµπί tweet.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;