07 Ιουνιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Τo e-shopping έχει τα µυστικά του. Σίγουρα, ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ψωνίζουν από το ίντερνετ είναι οι χαµηλότερες τιµές που υπόσχονται τα ηλεκτρονικά καταστήµατα. Ειδικά σε καιρό κρίσης, όταν το κάθε ευρώ µετράει, το να γλιτώνει κάποιος χρήµατα από τις αγορές του µόνο καλό είναι. Εντούτοις, το οικονοµικό δεν είναι το µοναδικό κριτήριο στην επιλογή e-shop. Τι να κάνεις τη χαµηλότερη τιµή όταν το προϊόν δεν είναι διαθέσιµο, έρχεται σε µερικές… εβδοµάδες αντί για µέρες και σε περίπτωση «στραβής» δεν µπορείς να βρεις το δίκιο σου µε τίποτε;
Για όσους θέλουν λοιπόν να αποφύγουν τις κακοτοπιές, υπάρχουν συγκεκριµένα στοιχεία που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν, αλλά και µία σειρά από «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν, προκειµένου να µη βγουν χαµένοι αντί για κερδισµένοι.
Αρχίζοντας από τα βασικά, το πρώτο στοιχείο που πρέπει να λάβει υπ’ όψιν κάποιος όταν κάνει ψηφιακές αγορές είναι η ποικιλία και η γκάµα των προϊόντων του εκάστοτε καταστήµατος. Ειδικά αν θέλει να ψωνίσει πολλά αγαθά, συχνά συµφέρει να το κάνει από ένα κατάστηµα λόγω χαµηλότερων µεταφορικών.
Αφού κάνει την επιλογή, είναι βασικό να δει κατά πόσο οι προσφορές και οι εκπτώσεις που υπόσχεται το κάθε κατάστηµα είναι πραγµατικές. Δηλαδή, από τη µια, αν η µειωµένη τιµή είναι όντως ανταγωνιστική σε σχέση µε τα υπόλοιπα καταστήµατα και, από την άλλη, αν το προϊόν σε προσφορά είναι πραγµατικά διαθέσιµο. Και αυτό γιατί αρκετά συχνά ορισµένα καταστήµατα ρίχνουν δήθεν τις τιµές σε προϊόντα µόνο και µόνο για να δελεάσουν τον υποψήφιο πελάτη και στη συνέχεια τον ενηµερώνουν ότι δεν είναι διαθέσιµο προκειµένου να τον ωθήσουν σε κάποιο άλλο (κάτι το οποίο γίνεται -στην Ελλάδα- τον τελευταίο καιρό μέσω των "καταστημάτων του Skroutz"...).
Βασικό κριτήριο για την επιλογή ηλεκτρονικού καταστήµατος είναι επίσης οι τρόποι πληρωµής. Ο πιο συνηθισµένος είναι η χρήση πιστωτικής κάρτας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι πελάτες δεν θέλουν ή δεν µπορούν να χρησιµοποιήσουν «πλαστικό χρήµα». Ετσι, τα καταστήµατα που επιτρέπουν την αντικαταβολή ή την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασµό «κερδίζουν πόντους» έναντι των υπολοίπων. Επίσης, σηµαντικό πλεονέκτηµα για τον πελάτη είναι η λειτουργία φυσικών καταστηµάτων, από τα οποία µπορεί να παραλάβει την παραγγελία του πληρώνοντας επιτόπου το ποσό. Σηµαντική λεπτοµέρεια είναι επίσης το κόστος παράδοσης. Αφενός πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην ιστοσελίδα, ανάλογα µε τον τρόπο αποστολής και πληρωµής (π.χ. courier, αντικαταβολή, απλό ταχυδροµείο) και αφετέρου να ισχύει και στην πραγµατικότητα ώστε να µην περιµένεις άλλο και να πληρώνεις άλλο.
Φτάνοντας στο κοµµάτι της παράδοσης, είναι σηµαντικό το κατάστηµα να ενηµερώνει έγκαιρα και σωστά για τον χρόνο παράδοσης. Δεν µπορείς να κρατάς δεσµευµένο τον πελάτη για ένα οκτάωρο µέχρι να παραδώσεις ούτε να υπόσχεσαι ότι το προϊόν θα φτάσει τη Δευτέρα και αυτό να έρχεται… την Παρασκευή. Παροµοίως, η συσκευασία του προϊόντος πρέπει να εξασφαλίζει ότι θα φτάσει στον προορισµό του χωρίς ατυχήµατα.
Ακόµα όµως και µετά την παραλαβή, η σχέση µε το e-shop δεν τελειώνει. Οι πελάτες πρέπει να βεβαιωθούν ότι στη συσκευασία που παραλαµβάνουν υπάρχει εγγύηση αλλά και ελληνικό εγχειρίδιο οδηγιών, ενώ στην περίπτωση «στραβής» το e-shop θα πρέπει να αναλαµβάνει το θέµα του service, είτε το ίδιο είτε σε συνεργασία µε την αντιπροσωπεία του εκάστοτε προϊόντος. Δηλαδή, να µη «ρίχνει µπαλάκι» τον πελάτη στην αντιπροσωπεία, αλλά να αναλαµβάνει το ίδιο τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας ότι το προϊόν θα αντικατασταθεί ή θα επισκευαστεί και µάλιστα σε λογικό διάστηµα.
Τέλος, «σηµείο κλειδί» είναι η επικοινωνία του e-shop µε τον πελάτη. Αρχίζοντας από τα βασικά, όσο περισσότερες ώρες λειτουργεί ηµερησίως το τηλεφωνικό κέντρο του καταστήµατος τόσο καλύτερο είναι για τη συνεργασία µε τον πελάτη. Ιδανικά, πρέπει να λειτουργεί 24 ώρες την ηµέρα. Αντίστοιχα, αν ο πελάτης επιλέξει να επικοινωνήσει µέσω e-mail η απάντηση πρέπει να είναι άµεση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ηλεκτρονικά καταστήµατα επικοινωνούν και µε SMS προκειµένου να ενηµερώσουν τον πελάτη για την παραγγελία του.
Πηγή: tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV