Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

facebook bing

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν πετυχημένη μια μηχανή ιντερνετικής αναζήτησης; Μέχρι πρόσφατα, η ταχύτητα με την οποία εμφανίζει τα αποτελέσματά της, η ιεράρχηση αυτών των αποτελεσμάτων με βάση τη συνάφειά τους με τις «λέξεις-κλειδιά», αλλά και η αξιοπιστία των ιστοσελίδων στις οποίες παραπέμπει. Ομως πλέον, στα παραπάνω κριτήρια προστίθεται και ο βαθμός στον οποίο κάθε «ψαχτήρι» μπορεί να εμφανίζει στα αποτελέσματα και συναφείς πληροφορίες σχετικά με τους «φίλους» του χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα στα οποία αυτός συμμετέχει. Ετσι, για παράδειγμα, όταν κανείς πληκτρολογεί το όνομα μίας κινηματογραφικής ταινίας, να βρίσκει αυτόματα και ποια ιστοσελίδα φιλοξενεί μια κριτική την οποία έχουν σχολιάσει ή προτείνουν οι «φίλοι» του. Τάση που επιβεβαιώνουν οι τελευταίες αλλαγές στις δύο σημαντικότερες μηχανές –στο Bing της Microsoft και σε αυτή της Google– με σκοπό να προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο κοινωνικές αναζητήσεις.

Ηδη, από την προηγούμενη εβδομάδα όποιος χρησιμοποιεί το Bing βλέπει διαφορετικά αποτελέσματα -αν ταυτόχρονα βρίσκεται συνδεδεμένος στο Facebook. Σε αυτή την περίπτωση, ο αλγόριθμος του Bing θα αξιολογεί κάθε ιστοσελίδα με βάση και το αν αυτή «αρέσει» ή την έχουν μοιραστεί οι επαφές του στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό σημαίνει πως μία ιστοσελίδα που κανονικά θα βρισκόταν πολύ χαμηλά στα αποτελέσματα, πλέον θα προβάλλεται στην πρώτη σελίδα όταν συγκεντρώνει τις προτιμήσεις ορισμένων «φίλων» του χρήστη. Μάλιστα, το αντίστοιχο link θα συνοδεύεται από τα ονόματα και τις φωτογραφίες αυτών των «φίλων».

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποτελεί ουσιαστικά αποτέλεσμα της επέκτασης της συνεργασίας της Microsoft με το Facebook, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του Bing ανακοίνωσαν και άλλες αλλαγές στην αξιοποίηση του Facebook, οι οποίες βελτιώνουν τις αναζητήσεις. Ετσι, το «ψαχτήρι» θα μπορεί πλέον να συνυπολογίζει τις προτιμήσεις όλων των μελών της πλατφόρμας, ώστε να κατατάσσει με μεγαλύτερη αξιοπιστία τις πληροφορίες που παρέχει και στη συμβατική του λειτουργία. Ωστόσο, υποστηρίζουν οι ίδιοι υπεύθυνοι, οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέγουν πλέον να χρησιμοποιούν το Bing παραμένοντας παράλληλα συνδεδεμένοι και στο Facebook, αφού έτσι θα μπορούν να βλέπουν προσωποποιημένα αποτελέσματα, «κομμένα και ραμμένα» στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους.

google social search

Η απάντηση της Google ήρθε με την απόφασή της να δώσει πιο κεντρικό ρόλο στη λειτουργία Social Search που έχει λανσάρει πειραματικά από το 2009. Το Social Search μπορεί κι αυτό, για οποιαδήποτε αναζήτηση, να εντοπίζει σχετικά αποτελέσματα από τις ενέργειες των «φίλων» του χρήστη σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, οι πληροφορίες από πλατφόρμες όπως το Twitter, το YouTube ή το Flickr προβάλλονταν σε ξεχωριστό σημείο από τα συμβατικά αποτελέσματα. Πληροφορίες που θα συγχωνευθούν με την κύρια λίστα, με τη θέση κάθε αποτελέσματος να καθορίζεται μόνο από τον βαθμό στον οποίο είναι συναφής με τις «λέξεις-κλειδιά». Μάλιστα, η λειτουργία αυτή είναι ήδη είναι διαθέσιμη σε 19 ακόμη γλώσσες πέραν των αγγλικών. Ετσι ώστε, αν κανείς συνδεθεί στην πλατφόρμα της Google, να μπορεί να βρει με τις αναζητήσεις του στην ίδια λίστα και περιεχόμενο που προέρχεται από τις επαφές του στο Gmail, από τα μηνύματα όσων ακολουθεί στο Twitter ή από τις φωτογραφίες τους στο Flickr.

Βέβαια, ο ιντερνετικός κολοσσός αντιμετωπίζει το μειονέκτημα πως στο Social Search δεν μπορεί να αξιοποιήσει δεδομένα από το Facebook, καθώς οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε έντονο ανταγωνισμό.

Υπόθεση 3 χρόνων

Η στροφή των μηχανών αναζήτησης στα δεδομένα που διακινούνται μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει ξεκινήσει πριν από τουλάχιστον μία τριετία, παρόλο που τα «ψαχτήρια» της Microsoft ή της Google δεν πρόβαλλαν μέχρι σήμερα τέτοια δεδομένα στην κύρια λίστα με τα αποτελέσματά τους ή δεν έδιναν τη δυνατότητα περιορισμού της αναζήτησης στους «φίλους» του εκάστοτε χρήστη. Ωστόσο, εδώ και χρόνια επιτρέπουν τις «ζωντανές» αναζητήσεις, εντοπίζοντας αποτελέσματα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία μάλιστα προβάλλουν με κριτήριο το πόσο πρόσφατα αυτά αναρτήθηκαν στον παγκόσμιο ιστό. Κι αυτό γιατί ολοένα περισσότεροι άνθρωποι με τις «λέξεις-κλειδιά» που πληκτρολογούν ουσιαστικά ψάχνουν για την πιο πρόσφατη σχετική είδηση ή το νεότερο σχόλιο που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο.

Αυτή η στροφή, όπως είναι φυσικό, έχει θετικά οφέλη και για τα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, στις τελευταίες αλλαγές του Bing, η Microsoft συμπεριέλαβε και την κυκλοφορία μιας «μπάρας» («Bing Bar») για όσους σερφάρουν στο διαδίκτυο με τον φυλλομετρητή της Internet Explorer. Ετσι, όποιος εγκαταστήσει την «μπάρα» θα πραγματοποιεί απευθείας διάφορες λειτουργίες στο κοινωνικό δίκτυο (π.χ. θα παρακολουθεί τα μηνύματα ή τα τελευταία νέα), χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχει στην ιστοσελίδα του.

 

Πηγή: kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;