Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το Facebook θεωρεί δεδομένη τη συναίνεσή σας για την δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες εμφανίζεστε και υποδεικνύεστε από τους «φίλους» σας.

Το 2010 τα μέλη του Facebook από τη Βόρεια Αμερική απέκτησαν τη δυνατότητα να εγκρίνουν τα αποτελέσματα της οπτικής αναγνώρισης προσώπων στις φωτογραφίες που ανέβαζαν στο προφίλ τους. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πλέον σιωπηλά ενεργοποιημένο στις περισσότερες χώρες όπου παρέχεται η υπηρεσία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόκειται για τις λεγόμενες «προτάσεις ετικέτας» ή Tag Suggestions, μια λειτουργία η οποία, σύμφωνα με το Facebook «βοηθά τους φίλους σας να βάλουν ετικέτα και να κοινοποιήσουν τις φωτογραφίες τους» ταυτοποιώντας τους φίλους τους. Ακόμα και χωρίς το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου του Facebook, οι φίλοι σας μπορούν να προσθέσουν ετικέτες για εσάς στις φωτογραφίες τους. Εντούτοις, οι προτάσεις του Facebook καθιστούν την διαδικασία απόδοσης tag πολύ πιο εύκολη, αυξάνοντας την πιθανότητα κάθε μέλος να προσθέτει πληροφορία για κάθε πρόσωπο στις φωτογραφίες του.

Κάθε φορά που ένα μέλος ανεβάζει φωτογραφίες στο Προφίλ του, το Facebook ενεργοποιεί την αναγνώριση προσώπου, «διαβάζει» τις φωτογραφίες και προτείνει ετικέτες για τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτές από τη λίστα των φίλων του. Η δυνατότητα πρότασης ετικετών όμως είναι ενεργοποιημένη εκ των προτέρων για όλα τα μέλη του Facebook. Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται δεδομένη η διάθεσή σας να δημοσιεύονται φωτογραφίες στις οποίες σας ταυτοποιούν οι φίλοι σας προσθέτοντας μια ετικέτα για σας επάνω της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην σχετική ρύθμιση,

  • μόνο «φίλοι» μπορούν να προσθέσουν την ετικέτα σας στις φωτογραφίες όπου εμφανίζεστε.
  • Όταν κάποιος αναγνωριστεί σε μια φωτογραφία, προστεθεί σχετικό tag (ετικέτα) και η φωτογραφία δημοσιευτεί, τότε το Facebook σας ειδοποιεί ότι κάποιος φίλος σάς έχει αναγνωρίσει και έχει δημοσιεύσει φωτογραφία στην οποία εμφανίζεστε.
  • Μπορείτε να αφαιρέσετε την επισήμανση (ετικέτα) που σας αφορά στις φωτογραφίες όπου εμφανίζεστε και τέλος,
  • Οι προτάσεις ετικέτας εμφανίζονται μόνο σε φωτογραφίες όπου έχετε επιτρέψει να προστεθεί η ετικέτα του εαυτού σας (είναι όμως ενεργοποιημένη εκ προοιμίου).

Το Facebook υποστηρίζει ότι έτσι είναι πιο εύκολο να βρείτε πότε έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες σας και προτείνει να μην απενεργοποιήσετε την δυνατότητα, καθώς έτσι μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένες σε ένα άλμπουμ όλες τις φωτογραφίες όπου εμφανίζεστε.

Εάν θέλετε να αλλάξετε την προκαθορισμένα ενεργοποιημένη ρύθμιση θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • 1. Αφού μπείτε στο λογαριασμό σας, επιλέξτε Λογαριασμός, Ρυθμίσεις Απορρήτου, Προσαρμογή Ρυθμίσεων.
  • 2. Στην ενότητα «Πράγματα που κοινοποιούν οι άλλοι», κάντε κλικ στην Επεξεργασία Ρυθμίσεων στην ενότητα:

Προτείνετε τις φωτογραφίες μου σε φίλους
Όταν φωτογραφίες μοιάζουν με εμένα, προτείνετε το όνομά μου

  • 3. Θα δείτε ότι η επιλογή έχει ενεργοποιηθεί (Enabled). Κάντε κλικ επάνω στην επιλογή και επιλέξτε «Απενεργοποιημένο» και «Εντάξει».

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών τα tags στο Facebook

Η παραπάνω κινήσεις του Facebook θορύβησε άμεσα όσους ασχολούνται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ήδη το θέμα ερευνάται από ευρωπαϊκούς φορείς.

Η έρευνα των Ευρωπαίων γίνεται για να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα. Πάντως, θα είναι μάλλον παράλογο να γνωμοδοτήσει κάποιος φορέας εναντίον του νέου χαρακτηριστικού. Η δυνατότητα για tag τρίτων προσώπων υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και το νέο feature απλώς διευκολύνει αυτή τη διαδικασία. Σημειωτέον ότι οι προτάσεις για tag αφορούν μόνο τους φίλους του κάθε λογαριασμού και όχι το σύνολο των μελών του Facebook.

 

Πηγή: tech.in.gr / epcmagr.gr / arstechnica.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;