Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

roaming in egypt

Ετοιµάζεστε να φύγετε διακοπές στο εξωτερικό, αλλά την τελευταία στιγµή συνειδητοποιείτε ότι θέλετε να έχετε και πρόσβαση στο ίντερνετ για να µην αφήσετε ανεκµετάλλευτο το smartphone που πρόσφατα αποκτήσατε.

Αν δεν θέλετε να σας κοστίσει ο κούκος αηδόνι από τις υπέρογκες χρεώσεις που ισχύουν στο εξωτερικό, φροντίστε να επικοινωνήσετε µε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία έχετε σύνδεση, ζητώντας να «κλείσετε» ένα πακέτο περιαγωγής δεδοµένων (data roaming).

Ετσι, θα πάρετε µαζί σας το ίντερνετ στο εξωτερικό και δεν θα... τραβάτε τα µαλλιά σας τον επόµενο µήνα όταν σας έρθει ο λογαριασµός.

Και αυτό γιατί το κόστος αποστολής και λήψης δεδοµένων στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα τσουχτερό εάν ο χρήστης υπερβεί ένα προκαθορισµένο όριο. Οι ανυποψίαστοι µπορεί εύκολα να την πατήσουν και να βρεθούν αντιµέτωποι µε υπέρογκες χρεώσεις.

Εχετε υπόψη σας ότι ειδικά η παρακολούθηση βίντεο καταναλώνει µεγάλο όγκο δεδοµένων. Δύο µόνο λεπτά αναπαραγωγής βίντεο από το YouTube ισοδυναµούν περίπου µε 100 MB τα οποία µε τη σειρά τους µεταφράζονται σε «καπέλο» στον λογαριασµό του τηλεφώνου.

Για τον καλύτερο έλεγχο του κόστους στην περιαγωγή, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν θέσει ανώτατο όριο στη χρήση δεδοµένων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οταν η χρέωση από τη χρήση δεδοµένων φτάσει περίπου στα 50 ευρώ (ανάλογα µε την εταιρεία), τότε οι χρήστες λαµβάνουν αυτόµατα µήνυµα ειδοποίησης ότι πλησιάζουν το ανώτατο όριο χρήσης των 62 ευρώ. Μόλις φτάσουν το όριο, διακόπτεται προσωρινά η χρήση δεδοµένων.

Σε περίπτωση που θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν χρήση δεδοµένων, µπορούν να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία στέλνοντας γραπτό µήνυµα στην εταιρεία. Οι χρεώσεις στις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης διαφέρουν και είναι υψηλότερες. Επικοινωνήστε µε την εταιρεία σας για να ενηµερωθείτε αναλυτικά για τις χρεώσεις στη χώρα την οποία θα επισκεφθείτε.

Για να µπείτε στο ίντερνετ από το κινητό σας απλώς ανοίγετε το πρόγραµµα πλοήγησης (browser) και πληκτρολογείτε την επιθυµητή διεύθυνση (URL). Θυµηθείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να συνδέσετε το κινητό σας µε το laptop σας, µε καλώδιο ή bluetooth. Οι χρεώσεις γίνονται ανά KB και ποικίλλουν ανά εταιρεία, ανάλογα µε το εµπορικό πακέτο data roaming που θα επιλέξετε.

Τι να προσέξετε
Πριν φύγετε για το εξωτερικό, αφιερώστε λίγα λεπτά για να προσαρµόσετε τις ρυθµίσεις της συσκευής σας. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτόµατης και ανεξέλεγκτης σύνδεσης στο ίντερνετ και χρήσης δεδοµένων περιαγωγής εν αγνοία των χρηστών. Για τον λόγο αυτό, προσέξτε τις ενδείξεις της συσκευής σας για GPRS / Ίντερνετ σύνδεση, κλειδώστε το πληκτρολόγιο για να µην πατηθεί κατά λάθος το κουµπί σύνδεσης και βεβαιωθείτε ότι τερµατίζετε όλες τις εφαρµογές όταν δεν τις χρησιµοποιείτε. Επίσης, προσαρµόστε τις ρυθµίσεις ώστε η επιλογή δικτύου και η σύνδεση σε αυτό να γίνεται χειροκίνητα και όχι αυτόµατα.

Μπορείτε, ακόµη, να µειώσετε τη χρήση των δεδοµένων, κάνοντας έξυπνες ρυθµίσεις. Για παράδειγµα, στο Android και στο BlackBerry µπορείτε να βλέπετε µόνο το header του µηνύµατος και όχι τα επισυναπτόµενα και έτσι να γλιτώνετε όγκο δεδοµένων.

Τα σωστά πακέτα
Μπορεί οι χρεώσεις για περιαγωγή δεδοµένων στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα τσουχτερές, δεν σηµαίνει όµως ότι πρέπει να πληρώσετε τον κούκο αηδόνι. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν ειδικά προγράµµατα για ταξιδιώτες, τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση στο ίντερνετ  εκτός συνόρων µε ιδιαίτερα συµφέροντες όρους. Εντούτοις, ακόµα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνδροµητές κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν µια σειρά από παγίδες που µπορούν να κάνουν τον λογαριασµό του κινητούακριβότερο από... ολόκληρο το ταξίδι.

Cosmote
Η Cosmote διαθέτει την υπηρεσία Cosmote Data Traveller στους συνδροµητές των προγραµµάτων Cosmote Απεριόριστα, µέσω της οποίας χρησιµοποιούν τον δωρεάν όγκο του προγράµµατός τους και στο εξωτερικό, σε 14 χώρες της Ευρώπης.

Η υπηρεσία προσφέρεται µε µηνιαίο πάγιο 5 ευρώ για τα προγράµµατα Cosmote Απεριόριστα 15-100 και δωρεάν για τοπρόγραµµα Cosmote Απεριόριστα 150.

Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, αρκεί ο συνδροµητής να επισκεφθεί οποιοδήποτε κατάστηµα Cosmote ή να καλέσει την εξυπηρέτηση πελατών Cosmote στο 13838 ή στο +30 697 101 3838 από το εξωτερικό. Η υπηρεσία ισχύει σε όλα τα δίκτυα των παρακάτω χωρών της Ευρώπης: Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Γαλλία, Πολωνία, Γερµανία, Πορτογαλία, Ηνωµένο Βασίλειο, Ρουµανία, Ισπανία, Σλοβακία, Ιταλία και Τσεχία. Θα πρέπει πάντως να σηµειωθεί ότι µετά την κατανάλωση των δωρεάν MB του προγράµµατος, θα ισχύει η χρέωση του εκάστοτε τιµοκαταλόγου περιαγωγής για χρήση δεδοµένων στην ευρωζώνη σε προγράµµατα οµιλίας. Αυτό σηµαίνει ότι οι συνδροµητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αν ξεπεράσουν το όριό τους, θα βρεθούν αντιµέτωποι µε ιδιαίτερα υψηλούς λογαριασµούς. Επίσης στο πρόγραµµα αυτό δεν περιλαµβάνονται οι υπηρεσίες MMS και BlackBerry, οι οποίες χρεώνονται µε βάση τον εκάστοτε τιµοκατάλογο περιαγωγής.

Επίσης, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Data Traveller πρέπει να απενεργοποιηθεί η υπηρεσία Roaming Data Limit EU62, η οποία βάζει «κόφτη» στη χρήση δεδοµένων σε περιαγωγή, όταν το κόστος ξεπερνά τα 62 ευρώ. Εντούτοις, οι συνδροµητές µπορούν να ελέγχουν την κατανάλωση των δωρεάν MB όπως και στην Ελλάδα, στέλνοντας γραπτό µήνυµα «ΕΥ» στο 1256 (χωρίς χρέωση).

Vodafone
Αντίστοιχης λογικής είναι και η πρόταση της Vodafone, καθώςη εταιρεία επιτρέπει στουςσυνδροµητές της να κάνουν χρήση τουπακέτου δεδοµένων του προγράµµατός τους και στο εξωτερικό µε επιπλέον 5 ευρώ/µήνα, ανείναι συνδροµητές των νέων προγραµµάτων Vodafone Unlimited! Μάλιστα,ειδικά στα προγράµµατα Vodafone Unlimited 175 και Vodafone Mobile Internet Unlimited η δυνατότητα παρέχεται δωρεάν χωρίς καµία επιπλέον χρέωση!

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας για τους συνδροµητές των νέων προγραµµάτων Vodafone Unlimited 15-125 µπορεί να γίνει σε ένα κατάστηµα της Vodafone ή µεκλήση στο 13830. Γιατους συνδροµητές του νέου προγράµµατος Vodafone Unlimited 175 καθώς και τουπρογράµµατος Vodafone Mobile Internet Unlimited η δυνατότητα παρέχεται δωρεάν και αυτόµατα µε την εγγραφή τους στο πρόγραµµα!

Η χρήση του δωρεάν όγκου Mobile Internet στο εξωτερικό ισχύει κατά την περιαγωγή σε όλα τα συνεργαζόµενα δίκτυα σε Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερµανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουµανία και Τσεχία.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η κατανάλωση του όγκου δεδοµένων για χρήση ίντερνετ ισχύει για ηµερολογιακό µήνα, ενώ –όταν κατά την περιαγωγή στις χώρες που ισχύει το πρόγραµµα η χρήση δεδοµένων φθάσει το 80% και το 100% του ενσωµατωµένου όγκου Mobile Internet– oι συνδροµητές λαµβάνουν ενηµερωτικά µηνύµατα µέσω SMS για την κατανάλωσή τους.

Στην περίπτωση που ξεπεράσουν το όριο αυτό, ηχρήση δεδοµένων µετά την κατανάλωση του δωρεάν όγκου Mobile Internet στην Ευρώπη ή στον υπόλοιπο κόσµο, χρεώνεται σύµφωνα µε το ηµερήσιο πακέτο περιαγωγής µέσω κινητού.

Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει επιπλέον τοηµερήσιο ή το µηνιαίο πακέτο περιαγωγής δεδοµένων Mobile Internet. Σε αυτή την περίπτωση, ο ενδιαφερόµενος πληρώνει ένα συγκεκριµένο ποσό ανά ηµέρα ή µήνα. Συγκεκριµένα, για όγκο 5 MB ηµερήσιως το κόστος είναι 5 ευρώ για την Ευρώπη και 15 ευρώ για τον υπόλοιπο κόσµο, ενώ µε 15 ευρώ οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να εξασφαλίσουν όγκο δεδοµένων 20 ΜΒ, τον οποίο µπορούν να καταναλώσουν σε διάστηµα ενός µήνα. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι το ηµερήσιο πακέτο περιαγωγής διατίθεται αυτόµατα για όλους τους συνδροµητές συµβολαίου µε προγράµµατα Mobile Internet και Surf & Email καθώς και σε συνδροµητές του Vodafone Internet Oli Mera. Επίσης είναι το βασικό πρόγραµµα περιαγωγής για όλους τους συνδροµητές καρτοκινητής και καρτοπρογράµµατος. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η εγγραφή στα πακέτα γίνεται µέσω κλήσης στο 13830 ή το 1399 για τους εταιρικούς πελάτες.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;