24 Ιουνιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Η κα Νίλι Κρόους, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο απένειμε τα βραβεία στους δημιουργούς του καλύτερου διαδικτυακού περιεχομένου - έξυπνων παιχνιδιών, διαδραστικών ηλεκτρονικών περιοδικών ή ιστότοπων που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κέντρα για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου από 14 χώρες, παρέλαβε 780 προτάσεις έργων, συμμετοχές στον διαγωνισμό για το «καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά», με τον οποίο επιδιώκεται να ενθαρρυνθεί η δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου και να προβληθεί το υφιστάμενο διαδικτυακό δυναμικό που απευθύνεται σε παιδιά. Ο πρώτος αυτός διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε νέους και ενήλικες, σε ΜΚΟ, σε δημόσιους και εμπορικούς οργανισμούς. Τρεις νικητές σε καθεμία από τις δύο κατηγορίες (νέοι και ενήλικες) παρέλαβαν τα βραβεία. Οι νικητές προέρχονταν από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του EU Kids Online, μολονότι τα παιδιά μπαίνουν στο διαδίκτυο σε μικρότερη ηλικία κάθε χρόνο, μόνο ένα στα τρία, στην ηλικία 9-12 ετών, βρίσκει εκεί αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα (IP/10/1368). Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια τελετής στο πλαίσιο της συνόδου για το Ψηφιακό θεματολόγιο. Ως μέρος του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη (βλ IP/10/581, MEMO/10/199 και MEMO/10/200), η Επιτροπή έχει αναλάβει δέσμευση να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά τους να αισθάνονται ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Η κα Νίλι Κρόους δήλωσε: «Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι πολλοί έφηβοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κατάλληλο περιεχόμενο για μικρότερα παιδιά. Ελπίζω ότι ακόμα περισσότεροι ενήλικες και επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο που προσφέρουν θα καταστήσει το διαδίκτυο πλουσιότερο και περισσότερο ευχάριστο για τα παιδιά».
Στην πορεία του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει νέα πρωτοβουλία που θα συμβάλει ώστε το διαδίκτυο να καταστεί ασφαλέστερο, παρέχοντας ταυτόχρονα στους νέους τη δυνατότητα να διδαχθούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδίκτυο και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους και των άλλων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και προβολή ποιοτικού διαδικτυακού περιεχομένου για παιδιά, προωθώντας τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία και βοηθώντας γονείς και διδάσκοντες να εξοικειωθούν με τα οφέλη των νέων τεχνολογιών για τα παιδιά.
Οι νικητές στην κατηγορία «νεολαία»
Το 1ο βραβείο - Palkan.de - είναι μια διαδικτυακή πύλη - «μαθητικό περιοδικό», που επικεντρώνεται στη μάθηση, την επικοινωνία μεταξύ ομηλίκων και πληροφορίες σχετικά με τρέχουσες εκδηλώσεις. Δημιουργήθηκε από μαθητές της 5ης και 6ης τάξης της Βruno-H.-Bürgel-Schule στη Γερμανία.
Το 2ο βραβείο - Habbolive.nl - είναι ένας ιστότοπος αφιερωμένος στο ξενοδοχείο Habbo Hotel, στον εικονικό κόσμο. Το Habbolive προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τις τελευταίες πληροφορίες από το Habbo, μαζί με παιχνίδια για παιδιά. Δημιουργοί του Habbo είναι ο Wim Borgerdijn (14 ετών), η Kimberly Nijzink (15) και ο Mark Bruil (15) από τις Κάτω Χώρες.
Το 3ο βραβείο - Superpilot.cba.pl - είναι ένας ιστότοπος που ασχολείται με θέματα γενικής ασφάλειας και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Παρέχει γενικά εκπαιδευτικά βοηθήματα και πόρους. Δημιουργήθηκε από την Aleksandra Anna Klimczak (16) και τον Wojciech Wiesław Froń (16), από την Πολωνία.
Οι νικητές στην κατηγορία «ενήλικες»
Το 1ο βραβείο - Hetklokhuis.nl - είναι ένας ψυχαγωγικός και εκπαιδευτικός ιστότοπος με πολλές δυνατότητες για δημιουργία περιεχομένου, π.χ. μέσω του SketchMaker και του GameMaker. Δημιουργήθηκε από το Hetklokhuis, το ολλανδικό εκπαιδευτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα για παιδιά.
Το 2ο βραβείο - Kinderzeitmaschine.de - είναι ένας ιστότοπος για την ιστορία της ανθρωπότητας, που δημιούργησαν η Sabine Gruler, η Kirsten Wagner και η Βianca Bonacci, μέλη μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τη Γερμανία.
Το 3ο βραβείο - Ketnet.be - είναι ένας ιστότοπος που επιδιώκει να προσφέρει στα παιδιά δημιουργικές δυνατότητες, π.χ. να σχεδιάζουν ή να φτιάχνουν κουίζ. Δημιουργήθηκε από το φλαμανδικό παιδικό τηλεοπτικό κανάλι Ketnet.
Ιστορικό
Ο διαγωνισμός για το καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Απριλίου 2011, ο διαγωνισμός διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο, στο Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.
Οι νικητές των εθνικών διαγωνισμών ήταν υποψήφιοι για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού βραβείου. Μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την καθηγήτρια Sonia Livingstone, του London School of Economics and Political Science και συντονίστρια του έργου EUKidsOnline, ανέδειξε τους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων.
Περισσότερες πληροφορίες:
- Οι υποψήφιοι του ευρωπαϊκού βραβείου «καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά»
- Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα του EUKidsOnline
- Περισσότερες πληροφορίες για τα κριτήρια επιλογής και απονομής των βραβείων του διαγωνισμού
- Παραγωγή και παροχή διαδικτυακού περιεχομένου για παιδιά και νέους - κατάλογος (PDF | 12,8 Mb | 24 σελίδες)
- Το πρόγραμμα για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου
Πηγή: europa.eu
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV