25 Ιουνιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Νίλι Κρόους απένειμε τα βραβεία στους νικητές των διαγωνισμών Open Data Challenge και Hack4Europe! με την ευκαιρία της Συνόδου του ψηφιακού θεματολογίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Ιουνίου 2011. Στους δύο διαγωνισμούς ανοιχτών δεδομένων συμμετείχαν εταιρείες, σχεδιαστές, προγραμματιστές, φορείς ανάπτυξης, δημοσιογράφοι, ερευνητές, καθώς και το ευρύ κοινό από ολόκληρη την Ευρώπη, υποβάλλοντας τις ιδέες τους όσον αφορά την δημιουργική περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και ανοιχτών πολιτιστικών δεδομένων. Κάθε χρόνο, οι ευρωπαϊκοί δημόσιοι οργανισμοί παράγουν χιλιάδες σύνολα δεδομένων - από το πώς δαπανώνται τα χρήματά μας ως φορολογουμένων, έως την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω, σε προϊόντα όπως είναι τα συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, η πρόγνωση του καιρού, καθώς και σε εφαρμογές για ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Η περαιτέρω χρήση ανοιχτών δεδομένων είναι κεντρικό στοιχείο στο Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη (βλ. IP/10/581, MEMO/10/199 και MEMO/10/200). Επιδιώκοντας να καταστήσει τα δημόσια δεδομένα ευρύτερα προσιτά και διαθέσιμα στην Ευρώπη, η Επιτροπή προτίθεται το 2011 να αναθεωρήσει την οδηγία για τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα (ΠΔΤ), ώστε να απελευθερωθεί πλήρως το οικονομικό δυναμικό της περαιτέρω χρήσης των ΠΔΤ.
Η κα Κρόους δήλωσε: «Με εντυπωσίασαν οι δημιουργικοί τρόποι που είδα σήμερα όσον αφορά τα δημόσια δεδομένα που συλλέγονται από τις δημόσιες διοικήσεις, τις συλλογές που έχουν ψηφιοποιηθεί από τα πολιτιστικά ιδρύματά μας (βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία) και που είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Τα δημόσια δεδομένα γενικότερα αποτελούν πολύτιμη πηγή καινοτομίας, όπως φαίνεται καθαρά από τους σημερινούς νικητές».
Οι διαγωνισμοί Open Data Challenge και Hack4Europe! διοργανώθηκαν στο πλαίσιο στήριξης της πολιτικής της Επιτροπής για τη διευκόλυνση της διείσδυσης και αποδοτικότερης χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών. Η περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και ανοιχτών δεδομένων θα αποτελέσει παράγοντα καίριας σημασίας για την ανάπτυξη αγορών περιεχομένου στην Ευρώπη, που όχι μόνο δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και απασχόληση, αλλά και παρέχουν στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές, καθώς και καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων τους. Το ύψος του κύκλου εργασιών των δημόσιων δεδομένων στην ΕΕ που υφίστανται περαιτέρω χρήση (δωρεάν ή έναντι τέλους) εκτιμάται σε τουλάχιστον27 δις ευρώ κάθε χρόνο.
Open Data Challenge
Υπό τη διοργάνωση του ιδρύματος ανοιχτής γνώσης (Open Knowledge Foundation) και της ακαδημίας του ανοιχτού φόρουμ Open Forum Academy, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας ανταλλαγής πληροφοριών του δημόσιου τομέα (Share-PSI initiative), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πρόκληση των ανοιχτών δεδομένων (Open Data Challenge) προσκαλέστηκαν σχεδιαστές, αναπτυξιακοί φορείς, δημοσιογράφοι, ερευνητές, καθώς και το ευρύτερο κοινό, προκειμένου να προτείνουν χρήσιμες ή ενδιαφέρουσες χρήσεις για ανοιχτά δημόσια δεδομένα. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 430 προτάσεις από ολόκληρη την ΕΕ. Προβλέπονταν τέσσερις κατηγορίες βραβείων, συνολικού ύψους 20 000 ευρώ. Οι κατηγορίες ήταν: πλήρως ανεπτυγμένες εφαρμογές, ιδέες, οπτικοποίηση και ελεύθερα σύνολα δεδομένων του δημόσιου τομέα. Οι νικητές επελέγησαν από εμπειρογνώμονες στα σύνολα ανοιχτών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού, σερ Τιμ Μπέρνερς Λι.
Οι νικητές της Open Data Challenge
-
Εφαρμογές: Eva Vozarova από την Fair-play Alliance, Σλοβακία· ανέπτυξε εφαρμογή που συμβάλλει στη διαφάνεια της διαδικασίας δημόσιων συμβάσεων για κρατικές προμήθειες
-
Ιδέες: Jonas Gebhardt από το Πανεπιστήμιο του Potsdam, Γερμανία· ανέπτυξε κινητή εφαρμογή που βοηθάει τους πολίτες να ενημερώνονται για πολεοδομικά θέματα της περιοχής τους
-
Οπτικοποίηση: Oliver O'Brien από το University College London, ΗΒ· ανέπτυξε εφαρμογή οπτικοποίησης της τρέχουσας κατάστασης των συστημάτων κοινής χρήσης ποδηλάτων σε περισσότερες από 30 πόλεις του κόσμου
-
Σύνολα δεδομένων του δημόσιου τομέα: Codrina Maria Ilie από το Εθνικό ινστιτούτο έρευνας και ανάπτυξης στην περιβαλλοντική προστασία, Ρουμανία· ανέπτυξε εφαρμογή που συλλέγει χιλιάδες παλαιών ιστορικών χαρτών με γεωαναφορές.
Hack4Europe!
Διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Europeana και τους εταίρους του, Collections Trust, Museu Picasso, Poznan Supercomputing and Networking Centre και Swedish National Heritage Board υπό μορφή σειράς από ημερίδες ανταλλαγής ιδεών και δράσεων στην πληροφορική (hack days) στο Λονδίνο, τη Βαρκελόνη, το Πόζναν και τη Στοκχόλμη, από 6 έως 12 Ιουνίου. Μέσα σε ένα συναρπαστικό περιβάλλον, δόθηκε η ευκαιρία διερεύνησης του δυναμικού των ανοιχτών πολιτιστικών δεδομένων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Συμμετείχαν 60 εκπρόσωποι από τον δημιουργικό κλάδο, προερχόμενοι κυρίως από ΜΜΕ, όπως γραφεία web design, φορείς ανάπτυξης εφαρμογών, εταιρείες λογισμικού και άλλες ψηφιακές επιχειρήσεις. Συναντήθηκαν με αναπτυξιακά στελέχη του τομέα πολιτιστικής κληρονομιάς, ενδιαφερόμενα να χαράξουν νέους δρόμους για την προσφορά διαδικτυακών πολιτιστικών πόρων, αλλά και ορισμένοι συντελεστές μεγαλύτερης κλίμακας, όπως η τεχνική ομάδα της Google και η ερευνητική ομάδα της Yahoo στην Ισπανία.
Οι νικητές της Hack4Europe!
-
Ηνωμένο Βασίλειο: Michael Selway από την System Simulation Ltd., που ανέπτυξε μιαν εφαρμογή για λήψη βελτιωμένων αποτελεσμάτων έρευνας από την Europeana με χρήση απτικής οθόνης Android
-
Ισπανία: Eduardo Graells από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra/Yahoo! Research Barcelona, που δημιούργησε ένα «χρονοβιβλίο» για ιστορικές πρωσωπικότητες. Στην εφαρμογή εντάσσεται περιεχόμενο από την Europeana και την DBpedia και παρουσιάζεται σε εύχρηστη μορφή, λ.χ. με αναφορές (posts) διάσημων ρητών, καθεστώς «φίλου» για σημαίνοντα πρόσωπα και φωτογραφίες πινάκων ζωγραφικής
-
Πολωνία: Jakub Jurkiewicz από την iTraff Technology. Χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων της Europeana, ο νικητής εκπόνησε μια εφαρμογή που επεξεργάζεται μια φωτογραφία κάποιου πίνακα μουσείου και, εντός δευτερολέπτων, παρουσιάζει -ή διαβάζει- περιγραφή του πίνακα, μεταφρασμένη σε οποιαδήποτε γλώσσα της ΕΕ
-
Σουηδία: Martin Duveborg από το Σουηδικό ίδρυμα εθνικής κληρονομιάς, που ανέπτυξε πλήρως λειτουργική γεωεντοπισμένη έρευνα της Europeana για Android. Οι χρήστες μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες και να τις συσχετίσουν με υφιστάμενα αντικείμενα της Europeana. Μέσω ενσωματωμένης λειτουργίας υπέρθεσης νέων εικόνων με εικόνες της Europeana, προκύπτει αρραγές αποτέλεσμα «τότε-τώρα». Οι νέες φωτογραφίες τηλεφορτώνονται με την τρέχουσα θέση του GPS, ώστε η εφαρμογή να μπορεί να λειτουργεί επίσης ως εργαλείο γεωένδειξης για την Europeana.
Η δράση της Επιτροπής για την προώθηση της χρήσης των πληροφοριών του δημόσιου τομέα
Η περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα αποτελεί συλλογική προσπάθεια και η Επιτροπή γνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των δεδομένων της δεν έχει ακόμα διατεθεί διαδικτυακά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα ψηφιακό βαθμολόγιο (βλ. IP/11/663), όπου παρουσιάζεται η πρόοδος της ΕΕ και των κρατών μελών στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων που έθεσε το Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη, με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου ύπαρξής του. Σύμφωνα με την ανειλημμένη δέσμευσή της για μια στρατηγική ανοιχτών δεδομένων, η Επιτροπή διέθεσε διαδικτυακά στο κοινό τα σύνολα δεδομένων της και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία στο βαθμολόγιο, παρέχοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να διεξαγάγει τη δική του ανάλυση και να καταλήξει στα συμπεράσματά του.
Η Επιτροπή πρόκειται να προωθήσει προσεχώς προτάσεις για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής δικτυακής πύλης, ώστε να υπάρξει ενιαίο σημείο πρόσβασης στα δεδομένα που τα κράτη μέλη διαθέτουν ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Περισσότερες πληροφορίες:
- Υποψήφιοι για το ευρωπαϊκό βραβείο της καλύτερης πρωτοβουλίας Open Data Challenge
- Υποψήφιοι για το ευρωπαϊκό βραβείο στην ημερίδα Hack4Europe!
- Εργαστήριο ανοιχτών δεδομένων κατά τη σύνοδο για το ψηφιακό θεματολόγιο
- Ο ιστότοπος της Επιτροπής για τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα
Πηγή: europa.eu
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV