27 Ιουνιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα δεδομένα του κινητού σε περίπτωση απώλειας
Καθώς το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, το να χάσει κανείς ακόμη και το πιο απλό (και συνεπώς φθηνό) μοντέλο σημαίνει πως, μαζί με τη συσκευή, έχει απολέσει πολλές χρήσιμες όσο και ευαίσθητες πληροφορίες, με σημαντικότερες τον κατάλογο με τις επαφές ή τα γραπτά του μηνύματα. Τα πράγματα, βέβαια, είναι χειρότερα στην περίπτωση που η συσκευή η οποία κλάπηκε ή χάθηκε είναι ένα μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας –κι όχι μόνο επειδή ένα τέτοιο μοντέλο κοστίζει πολύ ακριβότερα. Αλλωστε, σε οποιοδήποτε smartphone υπάρχουν αποθηκευμένα ακόμη περισσότερα προσωπικά δεδομένα –όπως email ή κωδικοί πρόσβασης– που ο κάτοχός του δεν θα ήθελε να καταλήξουν σε κάθε λογής επιτήδειους.
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ιδιοκτήτες smartphone στρέφονται σε εφαρμογές οι οποίες λειτουργούν σαν δικλίδες ασφαλείας, αφού επιτρέπουν το γεωγραφικό εντοπισμό της συσκευής (για να μπορεί ο χρήστης να την ξαναβρεί αν απλώς την έχει ξεχάσει κάπου) ή μπλοκάρουν το τηλέφωνο στην περίπτωση που τελικά έχει πέσει στα χέρια «αετονύχηδων». Εφαρμογές που μάλιστα βελτιώνονται σταδιακά, όπως η Find My iPhone της Apple, η οποία αναβαθμίστηκε πριν από λίγες ημέρες ώστε πλέον να αναζητεί το χαμένο iPhone ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός διαδικτύου, ειδοποιώντας τον κάτοχο για το στίγμα του κινητού μόλις αυτό συνδεθεί ξανά στο ίντερνετ. Η εφαρμογή «Find My iPhone» είναι δωρεάν, ενώ υποστηρίζει επίσης τις «ταμπλέτες» iPad και τα iPod Touch με λειτουργικό iOS 4.2 ή μεταγενέστερο. Και επιπλέον επιτρέπει στον χρήστη να θέσει από απόσταση έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά και να διαγράψει όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα.
Η μόνη άλλη πλατφόρμα «έξυπνων» κινητών που προσφέρει μία αντίστοιχη επίσημη και δωρεάν εφαρμογή, τη «Find My Phone», είναι τα Windows Phone 7 (WinPho 7) της Microsoft. Ετσι, η Find My Phone αξιοποιεί τον δέκτη GPS ενός τηλεφώνου WinPho 7 –ή στοιχεία σχετικά με τις πλησιέστερες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα Wi-Fi δίκτυα– για να απεικονίζει τη θέση της συσκευής πάνω σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μπλοκάρει την πρόσβαση στη χαμένη συσκευή ορίζοντας έναν κωδικό, να γράψει ένα μήνυμα το οποίο θα προβάλλεται συνεχώς στην αρχική οθόνη του smartphone, και να αφαιρέσει όλες τις προσωπικές πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες στο τηλέφωνο. Και, σε αντίθεση με την Apple, η οποία διατηρεί για «εύλογο χρονικό διάστημα» ένα ιστορικό με τις τελευταίες τοποθεσίες των iPhone, η Microsoft υποστηρίζει πως η «Find My Phone» καταγράφει μόνο την πιο πρόσφατη θέση της συσκευής.
Παρόμοιες επιλογές δίνει και η δωρεάν F-Secure Anti-Theft, αυτή τη φορά για κινητά Nokia με λειτουργικό Symbian και φορητές συσκευές Android της Google. Παράλληλα, η «F-Secure Anti-Theft» επιτρέπει στον χρήστη να καταχωρίσει το νούμερο ενός δεύτερου κινητού, στον οποίο η εφαρμογή θα του αποστέλλει ανά τακτά διαστήματα μέσω SMS τη γεωγραφική θέση του χαμένου smartphone και θα τον ενημερώνει στην περίπτωση που κάποιος άλλαξε την κάρτα SIM, στέλνοντάς του μάλιστα τον τηλεφωνικό αριθμό της νέας κάρτας. Οσον αφορά τα κινητά Android, ενημέρωση για την αντικατάσταση της SIM, και μπλοκάρισμα του smartphone σε αυτή την περίπτωση, παρέχει επίσης η Anti Droid Theft και η Lost Phone.
Από την άλλη πλευρά, οι Mc Afee Wavesecure και Lookout Mobile Security υποστηρίζουν επιπλέον και τηλέφωνα Blackberry ή Symbian, ενώ καταναλώνουν ελάχιστο ρεύμα από την μπαταρία. Ωστόσο, απαιτούν ετήσια συνδρομή για να παρέχουν πλήρη προστασία. Και βέβαια, για να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει η αρχική οθόνη του τηλεφώνου να είναι «κλειδωμένη», ώστε να μην μπορεί κάποιος τρίτος να τις αχρηστεύσει εύκολα, απλώς απεγκαθιστώντας την από το τηλέφωνο. Κάτι που ισχύει για όλες τις παραπάνω εφαρμογές.
Μπλόκο στη SIM
Το πρώτο που οφείλει να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός κινητού, μόλις αντιληφθεί πως το έχει χάσει ή του έχει κλαπεί, είναι να μπλοκάρει την κάρτα SIM. Ετσι, δηλώνοντας την απώλεια στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας στον οποίο είναι συνδρομητής, η εταιρεία θα ενεργοποιήσει τη φραγή εξερχομένων και εισερχομένων κλήσεων, για να αποτρέψει οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον, καλό θα ήταν να γνωρίζει τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής –το 15ψήφιο «νούμερο-ταυτότητά» της, το οποίο εμφανίζεται αν κανείς πληκτρολογήσει *#06#– και να επικοινωνήσει με τον εισαγωγέα του τηλεφώνου στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ορισμένοι εισαγωγείς διατηρούν αρχεία με τους IMEI των χαμένων ή κλεμμένων τηλεφώνων, ώστε να ειδοποιούν τους νόμιμους κάτοχους σε περίπτωση που ένα τέτοιο κινητό έρθει για επισκευή.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, οι πάροχοι αξιοποιούν το IMEI για να μπλοκάρουν και τις χαμένες συσκευές, ακόμη κι αν αλλαχθεί η κάρτα SIM. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι το IMEI.gr και η υπηρεσία καταχώρισης χαμένων κινητών που αυτό φιλοξενεί, με σκοπό την ανεύρεσή τους.
Πηγή: kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV