28 Ιουνιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Πόσες απαντήσεις μπορεί άραγε να μαζέψει κανείς ρωτώντας τον κόσμο γιατί κατεβάζει παράνομα αρχεία; Μερικές εκατοντάδες μετράει ήδη μέσα σε λίγες μέρες η γαλλική ιστοσελίδα PourquoiJePirate.fr...
Το PourquoiJePirate.fr είναι μία ιστοσελίδα που θέτει ένα και μόνο ανοιχτό ερώτημα: «Γιατί γίνομαι πειρατής;». Ο εμπνευστής της και οι περισσότεροι συμμετέχοντες φαίνεται να είναι κάτοικοι Γαλλίας, δηλαδή της πρώτης χώρας που επέβαλε ένα σαφή και αυστηρό νόμο προκειμένου να ελέγξει τα παράνομα κατεβάσματα αρχείων.
Ο περίφημος νόμος Hadopi για «τα τρία χτυπήματα» έχει αναθέσει στους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ την ευθύνη εντοπισμού των παράνομων downloads. Στο πρώτο σχετικό κατέβασμα που θα εντοπιστεί ο δράστης δέχεται προειδοποιητικό email, στο δεύτερο του αποστέλλεται επίσημη επιστολή, τίθεται υπό παρακολούθηση και του ζητούν να εγκαταστήσει φίλτρο ελέγχου, ενώ την τρίτη και φαρμακερή διακόπτεται η σύνδεσή του στο ίντερνετ.
Από το 2009 μέχρι σήμερα, η ισχύς του νόμου λειτουργεί μάλλον περισσότερο σαν μπαμπούλας. Από την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί μέσω ευρείας διαφημιστικής καμπάνιας την «ορθή» (βάσει του Hadopi) χρήση του ίντερνετ. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοινώθηκε, σχετική έρευνα έχει καταδείξει ότι το ένα τρίτο των χρηστών δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη «νόμιμη» από την «παράνομη». Την περασμένη Τρίτη ήταν η πρώτη φορά που η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του Hadopi απένειμε στις πρώτες 17 διαδικτυακές πλατφόρμες διανομής περιεχομένου το ειδικό σηματάκι (PUR.fr) που πιστοποιεί στους χρήστες ότι εκεί εφαρμόζεται νόμος και προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
Δέκα απ' αυτές τις πλατφόρμες διανέμουν μουσική, τρεις είναι για οπτικοακουστικά αρχεία, άλλες τρεις για παιχνίδια και λογισμικό και μία για φωτογραφίες. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να λάβουν το σήμα καμιά σαρανταριά ακόμα. Η διαφημιστική καμπάνια και οι πιέσεις για την εφαρμογή του νόμου είναι αυτές που προκάλεσαν και αντιδράσεις των χρηστών σαν αυτή των «πειρατών». Ο πόλεμος για τον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου δείχνει να είναι ακόμα στα χαρακώματα...
Πηγή: enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV