Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

e-reader

Εκτός από το περιεχόμενό των βιβλίων, το «κλειδί της επιτυχίας» βρίσκεται στο πως επιλέγουν να διαθέσουν το υλικό τους οι συγγραφείς στην αγορά των e-books.

Την ώρα που ο Αμερικανός αυτό-εκδιδόμενος συγγραφέας John Locke γίνεται ο πρώτος "indie" συγγραφέας (στην αγγλική αργκό, "εναλλακτικός" καλλιτέχνες) που πουλάει ένα εκατομμύριο e-books για Kindle, οι πρώτοι ανεξάρτητοι συγγραφείς που βρίσκονται στην κορυφή των ηλεκτρονικών βιβλίων της Μεγάλης Βρετανίας εξηγούν την επιτυχία τους.

Πολλά φιλόδοξα πνεύματα έχουν βαρεθεί με το να τρέχουν εδώ και εκεί με ατζέντηδες που θέλουν να τους προωθήσουν ή με το να περιμένουν τα συγγράμματά τους να διαβαστούν κάπου, κάποια στιγμή από κάποιον εκδότη.

Η αυτοχρηματοδότηση μιας έκδοσης, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων που απαιτούνται για τις εκτυπώσεις, ήταν πάντα το τελευταίο καταφύγιο απελπισμένων συγγραφέων. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι φθηνό, με τις πιθανότητες επιτυχίας να είναι σχεδόν ανύπαρκτες -γι’ αυτό αρκετοί αναφέρονται στις συγκεκριμένες προσπάθειες με μπόλικη δόση ειρωνείας: μιλούν για «εκδόσεις ματαιοδοξίας»...

Από την άλλη πλευρά οι τεχνολογικές εξελίξεις με τις συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης και τα ηλεκτρονικά βιβλία να κερδίζουν έδαφος στις αγορές φαίνονται ως σημαντική χείρα βοηθείας για τους συγγραφείς του παρόντος και του μέλλοντος.

Οι Βρετανοί Louise Voss και Mark Edwards πρόσφατα παράτησαν το όνειρο τους να γίνουν bestseller στα ράφια του κόσμου όταν το θρίλερ "Catch your death" που συνέγραψαν δεν συγκίνησαν τους εκδότες. Όταν όμως ο Edwards αγόρασε έναν e-reader (συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης) το περασμένο φθινόπωρο και άκουσε για το δωρέαν σύστημα έκδοσης της Amazon, σκέφτηκε ότι ενδεχομένως είχε μια δεύτερη ευκαρία.

Η δεύτερη, γραμμένη από κοινού, νουβέλα τους είναι τώρα στο «νούμερο 1» της εταιρείας, μπροστά από τις δουλειές των Larsson, Grisham και McIntyre. «Είναι εξαιρετικό και πραγματικά απρόσμενο», δήλωσε η Voss πρόσφατα. «Κάναμε πολλή δουλειά και εργαστήκαμε σκληρά να το προωθήσουμε αλλά κανένας από εμάς δεν πίστευε ότι θα φτάναμε στο νούμερο 1 για 2 εβδομάδες και θα είχαμε μάλιστα δύο βιβλία στα τοπ-τεν».

«Οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν»

Εκτός από το περιεχόμενό των βιβλίων, το «κλειδί της επιτυχίας» βρίσκεται στο πως επιλέγουν να διαθέσουν το υλικό τους οι συγγραφείς. «Ξαναγράψαμε το βιβλίο Killing Cupid ώστε να το κάνουμε πιο εμπορικό και άμεσο και εντός μιας ώρας οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν», επεσήμανε ένας από τους δύο συγγραφείς.

Και τα δύο βιβλία των Voss και Edwards ξεπέρασαν τις 30.000 πωλήσεις με το Catch Your Death να πουλάει κατά μέσο όρο 1.000 κόπιες ημερησίως και το Killing Cupid 550.

Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ ο Locke, απολαμβάνοντας την επιτυχία της σειράς του "Donovan Creed" λέει στην ιστοσελίδα του ότι «κάθε 7 δευτερόλεπτα, 24 ώρες την ημέρα, μια νουβέλα μου ‘κατεβάζεται’ από κάποιον στον κόσμο».

Ο Locke χρεώνει περίπου 99 σεντς το βιβλίο. Αν και μ’ αυτό το σύστημα τιμολόγησης νόμιζε ότι θα έχανε πολλά χρήματα τελικά αποδείχτηκε κερδοφόρο.

Οι ανεξάρτητοι συγγραφείς πωλούν τα ηλεκτρονικά βιβλία τους λιγότερο από 2,99 δολάρια ενώ εισπράττουν το 35% αυτού του ποσού. Την ίδια στιγμή, λαμβάνουν το 70% από τα βιβλία που πωλιούνται πάνω από αυτήν την τιμή.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

 

info

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα IndieIQ.com για περισσότερες πληροφορίες για τους "indie συγγραφείς"...

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;