Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

optimis project logo

Μια νέα υπηρεσιοστραφής υποδομή που επιτρέπει την βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υποδομών Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing) αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OPTIMIS (Optimized Infrastructure Services), στο οποίο συμμετέχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στο τριετές έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, συμμετέχουν 12 ακόμα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, πάροχοι υποδομών Υπολογιστικού Νέφους και πολυεθνικές επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Βασικός στόχος του OPTIMIS είναι η βελτιστοποιημένη διαχείριση των υφιστάμενων υποδομών Cloud μέσω εξελιγμένων αλγορίθμων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα κάτωθι:

  • Παραμέτρους όπως οι κίνδυνοι, η οικολογική λειτουργία, η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και το κόστος (Trust, Risk, Eco and Cost-TREC), για την κατάλληλη επιλογή παρόχου Υπολογιστικού Νέφους
  • Χρήση των παραμέτρων TREC για την εσωτερική διαχείριση της υποδομής από τον πάροχο
  • Δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας που να υπακούει στις επιταγές της νομοθεσίας σχετικά με την επεξεργασία και διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων σε διαμοιραζόμενες υποδομές
  • Πλαίσιο διασύνδεσης διαφορετικών παρόχων για τη δημιουργία συνασπισμών Υπολογιστικών Νεφών (Federated Clouds) και την ταυτόχρονη λειτουργία μιας υπηρεσίας σε περισσότερους από έναν παρόχους (Multi-Clouds).

Τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα αποτελέσματα συνοψίζονται κυρίως στην γενική αρχιτεκτονική σχεδίαση, την αρχική σχεδίαση των επιμέρους τεχνικών μερών και την ανάλυση των απαιτήσεων. Επίσης, είναι διαθέσιμη η πρώτη έκδοση της νομικής ανάλυσης των απαιτήσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, όπως και μελέτες σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο των υποδομών Υπολογιστικού Νέφους. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζονται και στον διαδικτυακό τόπο του έργου.

Η ελληνική ομάδα, υπό την καθηγήτρια κ. Θεοδώρα Βαρβαρίγου, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας καινοτόμου υπηρεσίας για τον έλεγχο και την εισαγωγή νέων εργασιών στην υποδομή του παρόχου, που θα λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους (TREC, κατάσταση φόρτου υποδομής, κατανομή εργασιών ανά υπολογιστικό κόμβο), ώστε να συμπεράνει εάν μια νέα υπηρεσία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον πάροχο. Επιπλέον, θα μελετήσει και υλοποιήσει το πλαίσιο για τη διαχείριση των δεδομένων των υπηρεσιών που φιλοξενούνται από τον πάροχο, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της βέλτιστης διαχείρισης και της συμμόρφωσης στους νομικούς περιορισμούς.

Η παραχθείσα εργαλειοθήκη του έργου (OPTIMIS Toolkit) θα βοηθήσει τους παρόχους Υπολογιστικών Νεφών στην καλύτερη διαχείριση των υποδομών τους και στην ενσωμάτωση ευφυών αλγορίθμων για τη βελτιστοποίηση της χρήσης τους, καθώς και στην ευκολότερη διασύνδεση διαφορετικών υποδομών κάτω από ένα πλαίσιο ενιαίας λειτουργίας. Επιπλέον θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της απαιτούμενης ενέργειας και τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου εμπιστοσύνης για την διάδοση των τεχνολογιών Υπολογιστικών Νεφών.

 

Πηγή: ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;