Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

white spaces newtworkΗ Microsoft τέθηκε επικεφαλής κοινοπραξίας εταιρειών που θα εξετάσει το κατά πόσον κομμάτια φάσματος ραδιοσυχνοτήτων τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για την εκπομπή ψηφιακού σήματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Στην κοινοπραξία αυτή συμμετέχουν το BBC, η British Sky Broadcasting (BSkyB) και η British Telecom (BT) και η όλη προσπάθεια ουσιαστικά αφορά την αξιοποίηση του λεγόμενου white space (λευκού φάσματος) της ψηφιακής τηλεόρασης. Το αχρησιμοποίητο αυτό φάσμα υπάρχει για να διαχωρίζει τις εκπομπές δύο γειτονικών καναλιών και να αποφεύγονται οι παρεμβολές. Κατά καιρούς πολλοί έχουν προτείνει την εκμετάλλευση του φάσματος αυτού και την εκπομπή σήματος Wi-Fi, το οποίο θα έχει όμως πολύ μεγαλύτερη ακτίνα εκπομπής/λήψης. To τηλεοπτικό φάσμα ανάμεσα στα 300 και 400MHz θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, αφού έχει μεγάλη ακτίνα και μπορεί να διαπεράσει τοίχους σπιτιών και άλλα εμπόδια.

Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν από το Cambridge την Τετάρτη και ο στόχος είναι να αποδειχθεί πως η εκμετάλλευση του "λευκού φάσματος" δεν προκαλεί προβλήματα στην εκπομπή του ψηφιακού σήματος. Απώτερος στόχος της κίνησης αυτής είναι η κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για συνδεσιμότητα σε κινητές συσκευές.

O Dan Reed, στέλεχος της Microsoft και υπεύθυνος για την τεχνολογική στρατηγική, δήλωσε στους Financial Times:

"To φάσμα είναι ένας πεπερασμένος φυσικός πόρος. Δεν μπορούμε να παράγουμε περισσότερο φάσμα και είμαστε υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά και προσεχτικά. Το λευκό φάσμα της τηλεόρασης μας προσφέρει τρομακτικές ευκαιρίες επέκτασης της κινητής ευρυζωνικότητας σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, σε περισσότερα σημεία, μέσα από WiFi δίκτυα."

Οι δοκιμές που θα γίνουν στο Cambridge θα περιλαμβάνουν πολλαπλά σενάρια, όπως η μετάδοση βίντεο και ήχου από το BBC και την BSkyB σε κινητές συσκευές της Nokia και της Samsung. Ως σημεία εκπομπής έχουν επιλεγεί τοπικές pub, καταστήματα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα αλλά και σπίτια. Οι δοκιμές δεν θα είναι ανοιχτές στο κοινό, αλλά οι επισκέπτες θα προσκληθούν από τους διοργανωτές να δουν μία σειρά από επιδείξεις.

Μπορείτε να δείτε επίσης την σχετική ανάρτηση στο blog της Microsoft για το θέμα αυτό.

 

Πηγές: adslgr.com / cellular-news.com / thenextweb.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;